Jesenné upratovanie

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Prievidza

Vyriešený
meno
Kristina Košecká Mgr. 19. októbra 2012

"Jesenné upratovanie" obmedzuje prechod po chodníku , rozbité sklo ohrozuje deti ,ktoré sa hrávajú v okolí kontajnera a nábytok je poškodzovaný a rozhadzovaný po okolí. Myslím, že firma zabezpečujúca odvoz odpadu to nezvládla . Odhadzujú sa tam chladničky a pod. ktoré sú ďalej rozoberané.

20. október 2012

IT

vizitka ľudí a ich inteligencie....hanba.....
20. október 2012

jano

to nie je len tento krát,je to vizitka ľudí zakaždým keď s tam dajú kontajner.O pár desiatok metrov je ďalší a okolie tak nevyzerá. A kde sú mestskí policajti,ktorí sa "vyhrážali",že budú viac sledovať priestory okolo kontajnerov?
22. október 2012

Kristina Košecká Mgr.

Dnes bol neporiadok odstránený , uvidíme ako dlho to tak vydrží...
22. október 2012

Marta Orlíková

Pani Kosecka by si mala predovsetkym uvedomit, ze ako to u nich na sidlisku vyzera je predovsetkym zrkadlom tamojsich obyvatelov. Primatorka sa predsa nemoze postavit ku kazdemu kontajneru a davat pozor aby tam vazeni obyvatelia nerobili neporiadok. A ked budu pri kazdom kontajneri policajti, tak nebudu zrejme niekde inde. A potom sa budeme zase stazovat? Ludia by si konecne mali uvedomit svoju vlastnu zodpovednost za stav veci okolo seba a nie cakat, kym za nich problemy vyriesi niekto iny.
23. október 2012

Odpoveď samosprávy

Mesto Prievidza zabezpečuje rozmiestnením veľkoobjemových kontajnerov zákonnú povinnosť umožniť obyvateľom odovzdanie objemných odpadov z územia mesta. Ide o také komunálne odpady, ktoré sa vzhľadom na svoje rozmery nezmestia do nádob trvale pridelených na stanovištiach.

Podľa platného VZN o nakladaní s komunálnym odpadom na území mesta Prievidza sú obyvatelia povinní ukladať objemné odpady výhradne do veľkoobjemových kontajnerov v čase vyhláseného zberu a ukladať ich v zmenšenom objeme (napr. v rozobranom stave na dosky).

Do veľkoobjemových kontajnerov je zakázané ukladať nebezpečné odpady (medzi ktoré patria aj chladničky), stavebné odpady vyžadujúce stavebné povolenie, okná a okenné rámy vznikajúce pri rekonštrukcii bytov alebo domov (sklo je samostatne separovateľné), biologicky rozložiteľný odpad a objemné odpady v nerozloženom stave a ukladať odpad mimo kontajnerov.

Obyvatelia mesta majú možnosť počas celého roka bezplatne uložiť objemný odpad aj v prevádzke zberného dvora na Garážovej ulici č. 1 v prevádzkovom čase a po predložení dokladu totožnosti.

Zber nebezpečného odpadu je zabezpečený mobilnou formou prostredníctvom spoločnosti DETOX, s. r. o. na stanovištiach po celom území mesta a prebieha súčasne (20. 10. a 27. 10. 2012) s jesenným zberom.

V praxi pri nerešpektovaní uvedených pokynov dochádza k hromadeniu odpadu mimo kontajnerov mimo vyhlásených termínov a tým zvyšovaniu nákladov na dočisťovanie stanovíšť (nutnosť použitia ďalších mechanizmov na nakládku odpadov) a likvidáciu takto vzniknutých nelegálnych skládok na legálnych stanovištiach. Náklady sa premietajú do poplatkov všetkých obyvateľov za nezodpovedné konanie časti z nich.

Spoločnosť, prostredníctvom ktorej mesto zabezpečuje rozmiestnenie veľkoobjemových kontajnerov a následne odvoz kontajnerov nezanedbala svoju činnosť. Uvedeným problémom sa dá predísť. Uvádzame návrh na riešenie.

- Ak obyvatelia zaregistrujú, že kontajner je plný, majú možnosť ohlásiť stav na MsÚ, príp. zberovej spoločnosti, ktorá podľa kapacitných možností zabezpečí v čo najkratšom čase vývoz plného kontajnera a pristavenie prázdneho. Vzhľadom na to, že súčasne je v meste rozmiestnených cca 20 kontajnerov, vývoz pochopiteľne možno nebude zabezpečený okamžite.

- Ak obyvatelia spozorujú, že niekto koná v rozpore s VZN a ukladá odpady mimo kontajnera, odpady vyberá z kontajnera alebo rozoberá alebo ukladá odpady, ktorých sa zber netýka (napr. nebezpečné odpady), je nutné okamžite ohlásiť vec na MsP na riešenie, tak aby vinník mohol byť pristihnutý pri čine, príp. podať svedectvo o nelegálnom konaní.




Oddelenie výstavby a životného prostredia.
23. október 2012

Kristina Košecká Mgr.

Vážená p. Orlíková, dakujem za váš podnet, no nie je fér, aby sa všetci hádzali do jedného vreca, ja som nežiadala aby pri kontajnery stála p. primátorka, ani aby tam bola mestská polícia 24 hodín, poukazujem na problém, ktorý vznikol. Aj keď sme sa snažili obyvateľov upozorniť na to , aby pristupovali zodpovedne stretli sme ja iba s nadávkami a pod. , denne týmto chodníkom prejde niekoľko desiatok mamičiek s deťmi , je tam sklo a železo a pod. preto je lepšie len sa prizerať a nežiadať o pomoc pri riešení? ...
Ďakujem samospráve za odpoveď.
27. október 2012

Ing. Ferčák

.mestský policajti nedokážu vyriešiť porušovanie VZN o komunálnom odpade ani po konkrétnom nahlásení,
môžem dať konkretný príklad, keď som to nahlasoval (3 krát + xkrát) cítil som sa ako zlý občan a Tí čo sa na tom ,,bordeli " podieľali boli pani primátorkou a poslancom velebení ...
S v o j u zodpovednosť by si v prvom rade malo uvedomiť vedenie mesta, ktoré nemá adekvátnu náhradu za TEZAS a majetok mesta je v dezolátnom stave, tento stav potom evokuje u obyvateľov nechuť riešiť vzniknuté problémy svojpomocne ,a keď sa k tomu ešte pridajú odradzujúce odpovede kompetentných ...
Ing.Ferčák
17. november 2012

juraj

...nábytok by sa mohol zbierať raz za čas aj somostatne a ekologicky ho potom zlikvidovať,prípadne ináč zužitkovať v spalovni..
28. máj 2013

anonym

vazena pani kosecka najprv si pozametajte pod vasim prahom hej a potom piste na inych
28. máj 2013

Kristina Košecká

Mily Anonym...velmi pekne dakujem za 9 komentarov, ale zial , ked neviem s kym mam tu "cest" nebudem reagovat. Prajem aj Vam pekny den.
29. máj 2013

anonym

diki nemusis ahoj
29. máj 2013

anonym

zbohom bud lipova liska
29. máj 2013

anonym

urcite aj ty mas neporiadok v byte a pozeras najprv na inych je to pravda co napisal ten anonym hej tak potichu hej ja som tiey anonym ahoj
07. jún 2013

tiež anonym

Jasne hneď sa všetci "vrhnite " na toho kto upozorní na problém viva la slovakia národ kritikov a mudrlantov
10. jún 2013

anonym

aka si len mudra
10. jún 2013

anonym

aka si len mudra
24. jún 2013

anonym

najhorsia cast sidliska je j.rohaca 2 2 poschodie
24. jún 2013

Kristina Košecká

podala som staznost adminovi , aj za vulgarne odkazy, ktore mi boli poslane na mail . Svojnu pravnikovi som uz podala vsetko dolezite , aby mohol od spravcov tejto stranky pozadovat kontakt na danu osobu. Budem ju zalovat za ohovania a urazku na cti. Pekny den.

Diskusia

Diskusia k tomuto podnetu bola uzatvorená.