Státie vozidiel na chodníku - Duklianska

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Prievidza

Neriešený
meno
Anonymný užívateľ 07. januára 2016

Na chodníku (pozemok vo vlastníctve mesta) na Duklianskej ulici pravidelne stoja autá a blokujú celý chodník. Hranica súkromného pozemku je označená na fotke.

Začne MsP pravidelne monitorovať túto lokalitu a sankcionovaním vodičov zabezpečí, aby neprichádzalo k neustálemu porušovaniu dopravných predpisov ? Zdôrazňujem, že státie vozidiel na tomto mieste je dlhodobé a pravidelné.

08. január 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za nahlásenie podnetu.
MsP vykonala obhliadku daného miesta dňa 8.januára 2016. V danej veci podnikla potrebné kroky na nápravu.

Prosíme, ak budete v budúcnosti svedkom nesprávneho parkovania privolajte mestskú políciu. Urobiť tak môžete na tel. čísle 159.
Bez okamžitého privolania mestskej polície problém nevyriešime tak efektívne ako by sme si želali.

Michal Ďureje
hovorca mesta
+
Milan Gatial - MsP Prievidza
11. január 2016

Viktor

Môžu začať monitorovať koľko chcú, lebo vyhláška dovoľuje zastaviť a stáť na chodníku v prípade, ak zostane voľná šírka chodníka 1,5m a z tvojich fotiek vidno, že toľko asi zostalo.
13. január 2016

Odpoveď samosprávy

Tejto lokalite sa budeme venovať zvýšeným monitoringom hliadok MsP. Dôvodom je individuálne posúdenie každého prípadu, pretože pri parkovaní vozidla v danej lokalite nemusí ihneď dôjsť k porušeniu dopravných predpisov.

Michal Ďureje
hovorca mesta
+
Milan Gatial - MsP Prievidza
13. január 2016

Viktor

Nepokladám sa za odborníka na dopravu, ale vychádzam z vyhlášky, pardon v tom máš pravdu nie z vyhlášky ale zo zákona. A zákon nehovorí kde na chodníku mám zastaviť, na ktorej strane, alebo či v jeho strede. Len jednoznačne hovorí že môžem zastaviť a stáť ak zostane voľná šírka 1,5m. A nedá mi k tomu odborníkovi na dopravu. Pri všetkej úcte však ty sa staviaš do pozície všetko viem, ja len čítam zákon. Skús si to prekonzultovať ak máš nejakého kamaráta na doprave a potom nám napíš.
13. január 2016

...

Myslím si, že je to úplne jednoznačné. Podľa vyhlášky je chodník iba súčasťou cesty, teda nie je cestou. V zákone 8/2009 je uvedené, že chodník smú používať IBA chodci, ak nie je značkami určené inak alebo ide o zastavenie a státie (§52).
Na tomto chodníku žiadna značka neurčuje, že je možné po chodníku jazdiť, pri dodržaní dopravných predpisov je možné na chodníku iba zastaviť a stáť. Dôležitý je ale §23 zákona, ktorý hovorí "Ak vodič, ktorý chce zastaviť alebo stáť, zachádza na okraj cesty alebo chodníka, je povinný dávať znamenie o zmene smeru jazdy". Podstatné je slov OKRAJ chodníka, preto sa aj parkovacie miesta nevyznačujú uprostred chodníkov alebo na vzdialenejšej strane chodníka.
Akékoľvek iný "výklad" kde na chodníku je možné stáť jeiba špekuláciou, ktorej hodnota je uvedená v sadzobníku pokút.
13. január 2016

Viktor

Áno mate pravdu, v §52 je napísane "iný účastníci než chodci nesmú chodník používať", lenže čítajte aj ďalej: "to neplatí, ak dopravnou značkou alebo dopravným zariadením je určené inak alebo ak ide o zastavenie alebo státie vozidla, pri ktorom ostane voľná šírka chodníka najmenej 1,5 m ...". Tam je dôležité práve "to neplatí, ak". A tu sa nepíše na ktorej strane chodníka, píše sa len o voľnej šírke 1,5m. Však uvidíme či to budú policajti pokutovať, či je hodnota mojej špekulácie uvedená v sadzobníku pokút.
11. február 2017

Anonymný užívateľ

Zvýšený monitoring MsP už evidentne skončil a autá bez problémov DLHODOBO a PRAVIDELNE stoja na chodníku. Podnet NIE JE vyriešený.
22. marec 2017

Anonymný užívateľ

Mestská polícia pokračuje v uvedenej lokalite zvýšeným monitoringom, iba preto je možné, že na chodníku stojá stále tie isté autá bez akýchkoľvek problémov celé dni. Podnet NERIEŠENÝ.
02. júl 2017

Odkazprestarostu.sk

Podnet sme 23.02.2017 opäť preposlali samospráve.

Matej Matejov
admin OPS Prievidza
05. január 2018

Vlastníci bytov

27.12 2017 bol pridaný ďalší podnet +foto presne k tomuto problému a zisťujeme, že ohľadne tohto parkovania na Duklianskej ulici je tu toho viac. Datuje sa to do roku 2013.
A začíname byť sklamani z toho, žeby sa to aj niekedy vyriešilo, keď vidíme ako sa tu dookola točí privolaná mestská polícia, ktorá poťapkáva po pleci vodičov, ktorí stoja na chodníku potom odparkujú
a o dva dni opäť prídu do kaviarne a zaparkujú na chodníku. Tento problém nerieší mesto, mestská polícia a dokonca p.Ďureje si tento podnet odfajkol ako vyriešený.
Začína byť smiešne a zbytočné toto nahlasovanie podnetov asi si treba už len počkať na cyklistov a chodcov, ktorí tam nechtiac poškodia takto zaparkované vozidla, pretože ten polmetrový kúsok, ktorý tam ostane im nemôže stačiť.
06. január 2018

Odkazprestarostu.sk

Podnet sme opät preposlali samospráve.

Matej Matejov
admin OPS Prievidza

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania