Nezmyselné mulčovanie

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Prievidza

V riešení
meno
Anonymný užívateľ 23. mája 2016

V Prievidzi sa znova pri kosení masívne a hlavne nezmyselne mulčuje. Jeden z mnohých príkladov je trávnik pred ZŠ Energetikov, kde na veľkých plochách pomaly hnije množsto zmulčovanej trávy. Vedľa sa nachádza trávnik pokosený vlastníkmi bytov a rozdiel je na fotke jasne vidieť. Z nezmyselného mulčovania vysokej trávy majú ohromnú radosť aj alergici, keďže peľ z nej sa šíri naďalej.

Bude hnijúca tráva z plôch pokosených v máji odstránená a odvezená na skompostovanie ? Obmedzí sa aj nezmyselné mulčovanie, keďže polmetrová ani 30-centimetrová tráva sa NEDÁ mulčovať ?

24. máj 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za nahlásenie podnetu.
Stanovisko ako aj prípadné riešenie podnetu zabezpečí mestská spol. TSMPD.
Mestská spol. je správcom verejnej zelene a zabezpečuje jej kosenie.

Michal Ďureje
hovorca mesta
27. máj 2016

Odpoveď samosprávy

Dňa 25.05.2016 aktivační pracovníci hrabali pokosenú trávu na
Ulici energetikov na Prepadliskách. Nahromadené kopy sa nahlásili TSMPD,
ktoré zabezpečia odvoz


Viera Cisíková
koordinátor
aktivačnej činnosti
06. jún 2016

...

Tak toto je teda úžasná logika. Namiesto kosenia priamo do zberných košov, ktoré by sa vysypali na kopu sa mulčuje a následne pošleme ľudí na hrabanie trávy z obrovských plôch. Kim Čong Un by mal z tohto určite radosť.

Bude sa namiesto mulčovania v CELEJ Prievidzi znova normálne kosiť ? Tak, ako sa to robí v civilizovaných krajinách ?
20. jún 2016

Odpoveď samosprávy

Mulčovanie trávnatých porastov je realizované na všetkých plochách verejnej zelene. Mulčovanie znamená spôsob kosenia, kde sa tráva zoseká na čo najmenšie rozmery a súčasne sa ponechá no trávniku ako hnojivo – závlaha – kvantita. Mulčovanie trávnikov skracuje dĺžku každej kosby takmer o polovicu, ďalšou výhodou je, že bioodpad sa nemusí skladovať ani kompostovať. Naopak so zvyšujúcou sa vrstvou humusu sa znižuje aj potreba hnojenia. Zo zdravotného hľadiska kosenie mulčovaním alebo so zberom nepredstavuje výrazný rozdiel, nakoľko prírodný priestor nikdy nebude čistý a vždy bude obsahovať prímesí prachu , alergénov ... bez ohľadu na to či sa tráva vyzbiera alebo ponechá na ploche. Pokiaľ tráva dosiahne nadpriemernú výšku, pristúpi sa ku koseniu do zberných košov. Nakoľko mesto Prievidza má do pasportu verejnej zelene zahrnutých cca 1 860 000 m2 trávnatých plôch , tým pádom sa predĺži jedno kosenie verejnej zelene v meste na 6 – 7 týždňov, aj to za predpokladu priaznivých klimatických podmienok .
Čo sa týka vyhrabávania plôch verejnej zelene – spoločnosť TSMPD s.r.o. spolupracuje s aktivačnými pracovníkmi, ktorí pri hrubých vrstvách zmulčovanej masy predovšetkým po intenzívnych dažďoch predmetné lokality vyhrabú. Spoločnosť TSMPD s.r.o. následne vyhrabanú biomasu odvezie.



Silvia Bakytová
Samostatný odborný referent oddelenia vnútornej správy

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania