Mulčovaná tráva na Rudnaya ulici

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Prievidza

V riešení
meno
štefan 05. júna 2016

Na posledných dvoroch na A. Rudnaya ulici je pravidelne nechaná mulčovaná tráva. Ten hnoj je všade po chodníkoch a podsteniach. Na trávnikoch hnijúce kopy a vypálená tráva a rozhodne je to aj nepríjemné pre alergikov. Myslíme si že platíme rovnaké dane ako ostatný v meste! Žiadam jej odstránenie!

06. jún 2016

...

Mulčovať ako zmyslov zbavení, to sa vidí zrejme iba v Prievidzi. A alergici sa môžu aj na hlavu postaviť. Ide o porušenie VZN 145/2013, ktoré hovorí o povinnosti odstraňovať burinu a kosiť trávnaté plochy. Na trávnatých plochách rastie množstvo buriny, ktorá sa mulčovaním nevyparí a ostáva naďalej na trávniku, teda NIE JE odstránená !
15. jún 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
stanovisko ak aj prípadné riešenie podnetu zabezpečí mestská spol TSMPD, ktorá sa stará o verejnú zeleň v meste.

Michal Ďureje
hovorca mesta
20. jún 2016

Odpoveď samosprávy

Mulčovanie trávnatých porastov je realizované na všetkých plochách verejnej zelene. Mulčovanie znamená spôsob kosenia, kde sa tráva zoseká na čo najmenšie rozmery a súčasne sa ponechá no trávniku ako hnojivo – závlaha – kvantita. Mulčovanie trávnikov skracuje dĺžku každej kosby takmer o polovicu, ďalšou výhodou je že bioodpad sa nemusí skladovať ani kompostovať. Naopak so zvyšujúcou sa vrstvou humusu sa znižuje aj potreba hnojenia. Zo zdravotného hľadiska kosenie mulčovaním alebo so zberom nepredstavuje výrazný rozdiel, nakoľko prírodný priestor nikdy nebude čistý a vždy bude obsahovať prímesí prachu , alergénov ... Pokiaľ tráva dosiahne nadpriemernú výšku, pristúpi sa ku koseniu do zberných košov. Nakoľko mesto Prievidza má do pasportu verejnej zelene zahrnutých cca 1 860 000 m2 trávnatých plôch , tým pádom sa predĺži jedno kosenie verejnej zelene v meste na 6 – 7 týždňov, a to za predpokladu priaznivých klimatických podmienkach.

Silvia Bakytová
Samostatný odborný referent oddelenia vnútornej správy
24. jún 2016

štefan

"pokiaľ tráva dosiahne nadpriemernú výšku, pristúpi sa ku koseniu do zberných košov"
- minulý rok tráva pred pokusením a zmulčovaním dosahovala výšku cez 1,6m a vtedy sa aj niekde zberalo, ale zadné dvory na ul. Rudnaya NIE! To hnojivo, závlaha a kvantita vypálilo celý trávnik, tak že doteraz sú miesta kde nič nerastie, všade samá burina, premnožili sa aj hlodavce a poupchávalo kanalizáciu.

"Mulčovanie trávnikov skracuje dĺžku každej kosby takmer o polovicu"
- ono sa to tak javí že skracuje, lebo vypáli trávu a zničí trávnik a pokiaľ zase narastie..... ale bohožial čo začne prvé rásťé a prevyšuje trávu sú buriny a alergénne rastliny!

"Zo zdravotného hľadiska kosenie mulčovaním alebo so zberom nepredstavuje výrazný rozdiel, nakoľko prírodný priestor nikdy nebude čistý a vždy bude obsahovať prímesí prachu, alergénov"
- toto by ma zaujímalo že ako ste na toto prišli?! podľa akej štúdie, alebo ako? Robili ste nejaké merania? Prachu v Prievidzi je viac než dosť, to je pravda. To je len obdobný problém s mizerným prístupom mesta k jeho čisteniu. Ja ako alergik stým mám problémy už niekoľko rokov, odkedy sa mulčuje. Alergia na prach a pleseň je najrozšírenejšia po alergii na trávy a alergikou je už viac ako polovica. To znamená že viac ako každý druhý. A u malých detí sú tie čísla ešte vačšie.
No čo Prievidza je najlepšie mesto pre rodinu!

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania