Opilovanie/vypilovanie stromov

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Prievidza

Vyriešený
meno
Anonymný užívateľ 22. februára 2013

Vsimol som si, ze v poslednej dobe sa v okolí nášho bytového domu rozšírilo opilovanie stromov. Najskôr opílili majestátnu brezu na pahýľ, ale to som bral v rámci bezpečnosti pri vetre, a pod. Dnes ju vypilujú úplne. Takisto už opílili 3 stromy na opačnej strane domu, až na kmeň (a mám pocit, že ďalšie budú nasledovať). Prečo sa takto ničí zeleň, ktorá je pre "naše" sídlisko charakteristická a dlhé roky skrášľovala našu ulicu? Nie je krajší pohľad, ako na ulice plné stromov, ktoré v lete poskytujú chládok. Prečo o takýchto veciach nerozhodujú obyvatelia danej lokality??

22. február 2013

Zuzana Poliaková

To je pekné,že sa mesto zaoberá sťažnosťami občanov,že im slnečné luče nesvietia do ich príbytkov. V tomto prípade by sa asi mali vyrúbať úplne všetky stromy, lebo každý niekam tieni. A budeme mať z krásneho zeleného sídliska slnečnú betonovu dzunglu kde sa budú pre zmenu všetci sťažovať,že im je horúco. Chcelo by to rozmýšlať globálne a neničiť zeleň len preto,že niekomu vadi.
22. február 2013

Vladimir

Nehovoriac o tom, že stromy zadržiavajú vlhkosť, zabraňujú víreniu prachu z ulice (ktory sposobuje alergie) a hluku.
23. február 2013

Ing. Ferčák M.

Obdoba pred pár dňami, opilovanie/vypilovanie stromov Sídlisko Píly .
23. február 2013

Ing.Ferčák M.

. záhradný architekt,pán Karpiš, aktívne zasahovať už nemôže a názory hovorcu mesta na zeleň sú diametrálne odlišné . Po meste je pár príkladov
odborného ošetrovania stromov a presadzovania mulčovania trávy spolu s exkrementami (1 g exkrementov obsahuje až 23 miliónov koliformných baktérií (napr. Escherichia coli). Pani primátorka je s prácou spoločnosti UNIPA sokojná (,,odborne", ale hlavne preto, že je to l a c n o ...) .
23. február 2013

andrea

treba sa vžiť aj do situácie tých ktorým tie stromy tienia a nepúšťajú slnečné lúče, ktoré sa využijú aspoň na chvíle kedy sa v rámci šetrenia zmierni kúrenie, alebo v podvečer môžu na chvíľu ušetriť energiu na svietenie. takáto zeleň nie je výhra. viem si ju predstaviť aj inak, len to by sme museli byť "ľudia".
23. február 2013

Miroslav

. ľudia sme všetci, andrea,výsadbu robili MKS a TEZAS po terénnych úpravach s určitým cieľom prašného a smogom ENO a CHZ ra i. Mesto roky zanedbávalo starostlivosť o stromy (žial nielen,ale celkove o ,,krásnu perlu Hornonitria) a teraz si niekto založil firmu na (JU)Dr.evoštiepku a pod zámnienkov tzv. lacného výrubu stromov slušne zarobil na rozbehnutie tejto fimy...
25. február 2013

Odpoveď samosprávy

Nakoľko nie je v podnete uvedená konkrétna ulica predpokladáme, že sa jedná o ul. Bjornsona č.5, č.48. Vo dvore bola v roku 2012 pri výrube odpílená breza, ktorá mala už v minulosti opílené všetky konáre.

Pred samotným výrubom stromu musia byť najprv stromy očistené od konárov a následne sa vypília.

Žiadosti o výrub stromov predkladajú občania na oddelenie výstavby a životného prostredia. Žiadosť musí byť doložená súhlasom nadpolovičnej väčšiny občanov vchodu resp. bytového domu, kde je výrub požadovaný.



Odbor výstavby a životného prostredia
26. február 2013

Jozo4

Treba ešte dodať, že sa dávajú vypiľovať stromy, ktoré tienia max. do 2. NP a to na žiadosť jednej pani, ktorá býva na 8.NP. A to aj napriek tomu, že obyvatelia bytov na dotnknutých tena na 1. a 2. NP boli zásadne proti. Nič nepomohlo.
26. február 2013

Zuzana

Nerozumiem...tak nadpolovičná väčšina vchodu alebo bytu? To je predsa zásadný rozdiel!
26. február 2013

Zuzana

vchodu alebo bytového domu som mala napísať....
26. február 2013

Zuzana

vchodu alebo bytového domu som mala napísať....
26. február 2013

občan

ale zdá sa, že ste práve trafili: niekedy asi stačí nadpolovičná väčšina bytu... :-/
27. február 2013

[email protected]

Zuzana je to v závislosti od toho, či strom rastie pri vchode alebo jeho rast zasahuje do celého bytového domu. Je to značný rozdiel. Tak je to stanovené aj v príslušnom VZN -.Všeobecne záväzné nariadenie mesta Prievidza č.71/2003 zdravom životnom prostredí, udržiavaní čistoty a poriadku v meste Prievidza. Takže ak sa Vám nepáči výrub tohto stromu, potom choďte na schôdzu Vášho bytového domu a informujte sa tam.
27. február 2013

juro juro

Konečne sa v meste niečo robi 20rokov sa nič nerob.len vyhovorky
27. február 2013

juro juro

Konečne sa v meste niečo robi 20rokov sa nič nerob.len vyhovorky
27. február 2013

juro juro

Konečne sa v meste niečo robi 20rokov sa nič nerob.len vyhovorky
27. február 2013

juro juro

Konečne sa v meste niečo robi 20rokov sa nič nerob.len vyhovorky
27. február 2013

nasa ZELEN

14 rokov od priv.TEZAS sa o mestku zelen starala p.Chrenkova tak to aj dopadlo
03. marec 2013

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,

dnes došlo k zmene statusu tohto podnetu na "vyriešený". Možno sa bude tento výsledok zdať niekomu ako zavádzajúci, predovšetkým autorovi samotného podnetu.

Samosprávy po celom Slovensku riešia podobné podnety a niekedy stoja pred rozhodnutiami, keď 20 obyvateľov požaduje vypílenie stromu a ďalších 19 protestuje proti takémuto konaniu. Priklonenie sa radnice na stranu jednej skupiny vždy znamená, že časť obyvateľov sa bude cítiť ako poškodení.

Na základe komunikácie mesta a požadavky obyvateľov v danej veci sa zmenil status na "vyriešený"

Jakub kmeť

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania