Znemožnené parkovanie občanom v prenájmoch

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Prievidza

Uzavretý
meno
Juraj 12. júla 2016

Od 1.6.2016 mesto Prievidza zrušilo rezidenské parkovacie karty pre občanov, ktorí majú v prenájmoch byty v zónach s plateným parkovaním, takže parkovať v mieste svojho bydliska môžu v pracovných dňoch do 16h len ak si budú platiť parkovanie v cene 0,30 EUR za prvú hodinu a 0,70 EUR za každú ďalšiu začatú hodinu!

Žiadosti o rezidenské parkovacie karty mesto odmieta s tým, že si títo občania majú v mieste svojho prenájmu nahlásiť trvalé bydlisko. Vlastníci bytov ale k tomu takmer nikdy nedajú súhlas.

Kde teda majú parkovať občania, ktorí bývajú v prenájmoch? Dosť, že platia vyššie nájmy, ako všetci ostatní, ešte majú mestu platiť za parkovanie pred domom v mieste svojho bydliska?

14. júl 2016

vigoo vigoo

Prievidza...rarita medzi mestami !!! ústretovosť voči občanom je do očí bijúca...aj keď sú to ako sa hovorí "cezpoľní"...žijú tu, pracujú "možno aj pre Vás", platia v obchodoch, míňajú tu peniaze. Koľko prievidžanov žije v takej BA ?...alebo BB...kdekoľvek...a hádžu im polená pod nohy ako naši prednostovia ?! verte...nie...
15. júl 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za nahlásenie podnetu.
Stanovisko k podnetu zabezpečí správca parkovacieho systému mestská spol. TSMPD.
Pripomíname, že náš systém parkovania je nastavený na zvýhodnenie obyvateľov mesta Prievidza. t.j. ľudí s trvalým pobytom v Prievidzi. Sú to práve obyvatelia na rozdiel iba od ľudí žijúcich v podnájmoch, ktorí platia mestu Prievidza dane. To je hlavným dôvodom zvýhodnenia obyvateľov v parkovacom systéme oproti ostatným obyvateľom.
Mesto Prievidza sa musí prednostne starať o plnenie služieb ako parkovanie atď., obyvateľom Prievidze a nie obyvateľom okolitých obcí.
Ďakujeme za pochopenie.

Michal Ďureje
hovorca mesta
16. júl 2016

Juraj

Pán Ďureje, vy otvorene diskriminujete ľudí, ktorí bývajú v prenájmoch!

Zmluvy o nájmoch sú uzatvárané na základe platnej legislatívy Slovenskej Republiky a patria k najbežnejším typom zmlúv, aké sú uzatvárané.

Mesto Prievidza sa rozhodlo odprieť občanom v bývajúcim v prenájmoch jednu zo základných vecí a to je zaparkovanie pred miestom svojho bydliska. Vy tu vysvetľujete, že mesto zvýhodňuje obyvateľov s trvalým pobytom "iba od ľudí žijúcich v prenájmoch". Pokiaľ niekto prenajal svoj byt niekomu inému, pretože v ňom nebýva, viete mi vysvetliť, podľa akej logiky potrebuje parkovaciu kartu? Mesto Prievidza takému občanovi parkovaciu kartu vydá, ale občanovi, ktorý na danej adrese skutočne býva na základe platnej nájomnej zmluvy parkovaciu kartu nevydá.

Za aké pochopenie tu ďakujete? V tom, čo ste napísali nie je žiadna logika!
19. júl 2016

Odpoveď samosprávy

Na rezidentnú kartu obyvateľ má nárok osoba s trvalým pobytom v CMPZ, ktorá je zároveň vlastníkom, resp. držiteľom motorového vozidla. Trvalý pobyt nezakladá žiadny právny nárok k nehnuteľnosti kde je udelený, a ani k vlastníkovi tejto nehnuteľnosti, má len čisto evidenčný charakter.
Súhlas s trvalým pobytom udeľuje vlastník nehnuteľnosti na mestskom úrade a rovnako ho na mestskom úrade vie aj zrušiť.

Na trvalý pobyt sú viazané podielové dane zo štátneho rozpočtu. Právo na parkovanie nie je nikomu upierané. Zaparkovať, ale aj zaplatiť za parkovné v čase platnosti CMPZ (07:00-16:00 pracovné dni) musia všetci, či už je to vo forme rezidentskej karty, alebo vo forme hodinovej úhrady za parkovanie.

Silvia Bakytová
Samostatný odborný referent oddelenia vnútornej správy
20. júl 2016

Juraj

Pani Bakytová, tvrdíte, že právo na parkovanie nie je nikomu upierané, ale vďaka pravidlám, ktoré ste stanovili v realite toto právo je upierané občanom, ktorí bývajú v prenájmoch, pretože vlastníci nehnuteľnosti súhlasy s trvalým podbytom pre nájomníkov neudeľujú.

Vy aj pán Ďureje rozprávate o podielových daniach v súvislosti s parkovaním a naznačujete, že systém toho, ako fungujú, ovplyvňuje vaše rozhodnutie diskriminovať občanov bývajúcich v prenájmoch.

Znovu položím otázku, ktorú ste vy aj pán Ďureje zatiaľ ignorovali:

Pokiaľ občan s trvalým pobytom v Prievidzi prenajme svoj byt niekomu inému, pretože v ňom nebýva, aký je váš problém vydať parkovaciu kartu novému nájomníkovi a odobrať ju tomu pôvodnému?

Mesto o žiadne podielové dane nepríde, pretože počet občanov s trvalým pobytom v Prievidzi sa nezmenil. Občan, ktorý byt prenajal nepotrebuje parkovaciu kartu, pretože na danej adrese nebýva. Občan, ktorý si byt prenajal potrebuje parkovaciu kartu, pretože na danej adrese býva.

V takýchto prípadoch ste ochotní parkovaciu kartu vydať občanovi, ktorý ju nepotrebuje a nevydáte ju občanovi, ktorý ju potrebuje.

Buďte tak laskaví a napíšte sem skutočný dôvod, prečo to robíte. Ďakujem.
20. júl 2016

Juraj

Este jedna vec, pani Bakytová. Píšete:

"Právo na parkovanie nie je nikomu upierané. Zaparkovať, ale aj zaplatiť za parkovné v čase platnosti CMPZ (07:00-16:00 pracovné dni) musia všetci, či už je to vo forme rezidentskej karty, alebo vo forme hodinovej úhrady za parkovanie."

To znie ako keby sme si v tejto veci boli v podstate všetci rovní a predpokladám, že to ste tým aj chceli povedať. V skutočnosti ale občan s trvalým pobytom za platí vďaka parkovacej karte za parkovanie 10 EUR za rok, čo je 0,84 EUR za mesiac.

Jeho sused, ktorý je v prenájme, a ktorému parkovaciu kartu nevydáte, zaplatí za to isté parkovacie miesto 5,90 EUR za jeden pracovný deň, to znamená 118 EUR za mesiac!

Cena za rovnaké parkovacie miesta je tak pre občanov bývajúcich v prenájmoch 140-krát vyššia!
20. júl 2016

Marian Vnucko

To akoze preco je tento podnet "vyrieseny"?? Ved tu boli ignorovane otazky, vratane celeho podnetu.
21. júl 2016

vigoo vigoo

..to je tak, keď si zákon niekto vyloží podľa toho, ako mu vyhovuje namiesto toho, aby racionálne posúdili situáciu a konali naozaj pre "ľudí" a nie len preto, aby mali krížik v náplni práce. Mnohí z tých, čo prenajímajú byty, to robia nelegálne, OK, neriešim ich pohnútky, keď nemusím, tiež nedám nič tomuto štátu len tak. to je ale problém, nakoľko sám sa "udať" nepôjde a teda nenahlási neopodstatnenosť vlastniť kartu rezidenta. Práve toto sú tie "ľudské" stránky veci, ktoré by ste mohlo zohľadniť a nie citovať zákon doslovne, to dokáže moja 13r dcéra...
21. júl 2016

Juraj

Keby to aj išiel nahlásiť, mesto to nezaujíma, kto je v prenájme parkovaciu kartu nedostane, aj keď na danej adrese býva roky.

Keď niekto prenajme byt, je jasné, že tam nebýva, takže by sa to dalo jednoducho vyriešiť na základe nájomnej zmluvy, ale mesto Prievidza sa rozhodlo, že jednoducho nie.

A keď aj príde podnet, tak sem napíšu pár nelogických faktov o tom, ako je potrebné zvýhodňovať obyvateľov, ktorí prenajali byty niekomu inému a v Prievidzi ani nebývajú. A samozrejme, podnet označíme ako vyriešený.
23. júl 2016

vigoo vigoo

Poprosím admina, aby tento podnet aktualizoval, nakoľko samospráva sa odvolala na v praxi absolútne nevyhovujúci zákon a svojím zkostnateným prístupom arogantne odbila dotknutých občanov.
23. júl 2016

vigoo vigoo

Myslím, že vo všeobecnosti považovať podnety, ktoré majú zjavne negatívne hodnotenie odpovedí samospráv "viď hlasovanie" za "VYRIEŠENÉ" je proti logike a zdravému rozumu.
25. júl 2016

Martin Javorský

Pani Bakytová, že sa nehanbíte napísať sem to, čo ste napísali! Čo keby o vás niekto rozhodol že od zajtra budete musieť za parkovanie pred vlastným domom platiť 118 EUR mesačne, hoci váš sused platí 80 centov? Vtedy by som vás chcel vidieť!
Nemáte zábrany prezentovať takýto postoj, pretože vy za parkovanie pred vašim domom toľko platiť nemusíte a na ostatných občanov sa vykašľať, hoci ste platená z ich daní.
Necháte to zájsť tak ďaleko, že niektorý ľudia reálne stratia možnosť zaparkovať pred domom a keď vás na to niekto priamo upozorní, budete mať takéto reakcie a podnet označíte za vyriešený? Vyriešený pre koho? Vy nemáte žiadne výčitky svedomia takto sucho a arogantne obhajovať rozhodnutie, na základe ktorého dostávajú rezidentské parkovacie karty ľudia, ktorí v Prievidzi dávno nebývajú, len tu stále majú nahlásené trvalé pobyty? Na úkor ľudí, ktorým prenajali byty a ktorí tu skutočne bývajú?
Hanba vám!
26. júl 2016

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,

portál Odkaz pre starostu nemá prostriedky na to, aby dokázal zmeniť politku, ktorú si mesta zvolilo. To, že bol podnet ozačený za vyriešený v žiadom prípade neznamená, že politiku mesta schvaľujeme či podporujeme.

Admin

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania