Vraky vozidiel

Zodpovednosť za riešenie: Iný subjekt

V riešení
meno
Anonymný užívateľ 31. júla 2016

Pred budovou gymnázia sú odstavené 2 vraky - Alfa Romeo bez evidenčných čísiel a Rover 45 s technickou kontrolou platnou do 11.12.2014.

Kedy budú obidva vraky odstránené v zmysle zákona o odpadoch ?

31. júl 2016

Mato

Ked sa majitel pozemku rozhodne ze ich tam uz nechce. Preco by malo mesto riesit dake auta na sukromnych pozemkoch?
01. august 2016

Viktor

Súhlasím - súkromný pozemok. Keď to nevadí majiteľovi pozemku, prečo by to malo riešiť mesto.
01. august 2016

Mato

To je ako ziadat mesto ze sused ma na dvore alebo v garazi vrak a chciet aby mesto bez suhlasu vkrocilo na pozemok a na svoje naklady ho odstranilo
02. august 2016

...

Viktor a Mato sú známi svojimi duchaplnými komentármi, čo ale môže byť iným úplne ukradnuté.
02. august 2016

...

Ako je možné, že užívateľ Mato pridáva komentáre bez prihlásenia ? Administrátor by sa na to mal určite pozrieť !
02. august 2016

...

Pre mudrlantov:
Podľa zákona 79/2015 o odpadoch:

§ 63 Povinnosti držiteľa starého vozidla
(1) Držiteľ starého vozidla je povinný bezodkladne zabezpečiť odovzdanie starého vozidla osobe vykonávajúcej zber starých vozidiel alebo spracovateľovi starých vozidiel.

§ 67 Umiestnenie vozidla na určené parkovisko a súvisiace povinnosti držiteľa vozidla
(1) Držiteľ vozidla je povinný

a) zabezpečiť na vlastné náklady odstránenie vozidla z miesta, na ktorom poškodzuje alebo ohrozuje životné prostredie alebo narušuje estetický vzhľad obce či osobitne chránenej časti prírody a krajiny

b) umiestniť a uchovávať vozidlo tak, aby nepoškodzovalo alebo neohrozovalo životné prostredie, aby sa zachoval estetický vzhľad obce alebo osobitne chránenej časti prírody a krajiny.

Starým vozidlom je vozidlo, ktoré jeho držiteľ chce dať vyradiť z evidencie vozidiel alebo má byť vyradené, alebo bolo vyradené z evidencie vozidiel podľa osobitných predpisov. Starým vozidlom je aj vozidlo, ktorého držiteľ nie je známy, ak je odstavené dlhšie ako 30 dní na ceste alebo verejnom priestranstve, alebo na inom mieste, ak je jeho odstránenie potrebné z hľadiska ochrany životného prostredia alebo zachovania estetického vzhľadu obce či osobitne chránenej časti prírody a krajiny.

Takže ani majiteľ SÚKROMNÉHO pozemku si na ňom rozhodne nemôže robiť čo sa mu zachce !
02. august 2016

Mato

... Podla toho co si sem dal sa nic nemeni. Uvadza sa tam obec a chranena cast prirody nie sukromny pozemok.
03. august 2016

Viktor

Nikoho nebudem obviňovať z "duchaplných komentárov", ale pán ...: prečítaj si ešte raz definíciu starého vozidla, možno pochopíš. Už vidím, ako niekto z mesta príde na súkromný pozemok a odtiahne "staré vozidlo".
03. august 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, Ďakujeme za nahlásenie podnetu.
Ide o súkromný pozemok. Riešenie podnetu spadá do kompetencie majiteľa pozemku.


Milan Gatial
Mestská polícia Prievidza
03. august 2016

Anonymný užívateľ

Odpoveď zo strany MsP je nekompetentná a zavádzajúca. Podľa priložených fotiek z katastrálnej mapy pritom autá môžu byť umiestnené na pozemku vo vlastníctve mesta. Ani náhodou totiž neplatí, že katastrálne hranice automaticky kopírujú skutočné hranice v teréne.

Uvedené parkovisko je v súkromnom vlastníctve. Aj napriek tomu, ak by jeho majiteľ alebo iná osoba s jeho súhlasom na toto parkovisko doviezol 20 vrakov vozidiel (alebo hoci aj 50 ton maštaľného hnoja), samospráva MÁ PRÁVO vlastníka vyzvať, aby takýto ODPAD z tohto miesta odstránil (BEZ OHĽADU na to, že ide o súkromný pozemok).

Držiteľ vozidla Alfa Romeo bez EČV porušil ustanovenie § 63 - Povinnosti držiteľa starého vozidla zákona 79/2015 o odpadoch, podľa ktorého je držiteľ starého vozidla je povinný BEZODKLADNE zabezpečiť odovzdanie starého vozidla osobe vykonávajúcej zber starých vozidiel alebo spracovateľovi starých vozidiel. Tento vrak je s veľkou pravdepodobnosťou trvale vyradený z evidencie a jeho vlastník porušil aj ustanovenia §120 zákona č. 8/2009, keďže pri vyradení vozidla je potrebné predložiť aj potvrdenie o prevzatí starého vozidla na spracovanie. Zároveň musí byť vozidlo odovzdané na spracovanie, k čomu evidentne neprišlo.

Podľa zákona o odpadoch je zároveň zakázané rozoberanie starých vozidiel, toto môže vykonávať iba spracovateľ starých vozidiel.

Je nespochybniteľné, že uvedené vraky narúšajú estetický vzhľad obce (§67 ods. 1a zákona o odpadoch) a v takomto prípade je držiteľ vozidla POVINNÝ zabezpečiť na vlastné náklady odstránenie vozidiel.

Riešenie podnetu je pritom veľmi jednoduché. Stačí, keď si majiteľ uvedené vraky premiestni do susediaceho vrakovisko-servisu, čo je uvedené rovnako v §67 ods. 1b - Držiteľ vozidla je povinný "umiestniť a uchovávať vozidlo tak, aby nepoškodzovalo alebo neohrozovalo životné prostredie, aby sa zachoval estetický vzhľad obce...".

1. Na základe uvedených informácií žiadam o odpoveď zo strany kompetentného orgánu.
2. Na základe katastrálnej mapy žiadam preveriť, kde začína parkovisko v súkromnom vlastníctve.
03. august 2016

...

Viktor a Mato sú skalopevne presvedčení, že so súkromným vlastníctvom sú spojené výlučne iba práva a žiadne povinnosti. V tejto ich detinskej naivite im radšej nebudeme odporovať, lebo by sem mohli pridať ďalšie prudko inteligentné komentáre :)
04. august 2016

Mato

... Podla coho vies ze je to odpad. Hovori ti nieco docastne odhlasenie vozidla z evidencie. Da sa to az na dobu 20 rokov pritom sa odovzdaju znacky a nechodi sa s autom na TK a EK. Vozidlo sa umiestni na sukromny pozemok a tam moze odpocivat
08. august 2016

...

Dočasne odhlásená Alfa Romeo, lepší vtip som už dlho nepočul :-)) Každopádne, tento VRAK sa v tichosti presunul do areálu vedľajšieho vrakoviska a zostáva už len odstrániť VRAK Roveru.
09. august 2016

Viktor

§ 119a zák. č. 8/2009 o cestnej premávke
Dočasné vyradenie vozidla z evidencie
(1) Orgán Policajného zboru, ktorý vozidlo eviduje, dočasne vyradí vozidlo z evidencie vozidiel, ak o to jeho vlastník alebo držiteľ osobne požiada; orgán Policajného zboru dočasne vyradí vozidlo z evidencie vozidiel aj vtedy, ak o to osobne požiada osoba, na ktorú sa držba vozidla previedla. Orgán Policajného zboru vyradí vozidlo z evidencie vozidiel najviac na 20 rokov.

Stále je to vtip. Vozidlo sa dá dočasne vyradiť z premávky.
09. august 2016

...

Viktor, ty si skutočne génius. O dočasnom vyradení vozidla som doteraz nepočul, to musí byť asi úplná novinka platná od pondelka. Všetci ostatní ale pochopili, že uvedený VRAK Alfy Romeo nebude dočasne vyradený ani omylom, ale ide o odpad. To je všetko, keďže debatovať s 2 účastníkmi tejto diskusie je to isté ako vŕtať diery do vody...
09. august 2016

Viktor

Ty si napísal "Dočasne ohlásená Alfa Romeo, lepší vtip som už dlho nepočul" . Ja som ti citoval zákon že to ide a nie od pondelka to platí. Ja netvrdím, že je dočasne vyradená, ale môže byť. Ale máš pravdu s tebou diskusia je zbytočná.
10. august 2016

Mato

To 8/2009 asi nebude pondelok pravdepodobne tak oznacuju mesiac a rok odkedy je zakon platny. Ale pan ... asi nevie kedze to nepozna a nepocul ani otom ze taky zakon je ale co uz skoda sa otom snim bavit ked vyberie len tie co mu vyhovuju i ked pre danu vec neplatne

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania