Túlavé mačky

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Prievidza

Vyriešený

Dobrý deň, chcel by som upozorniť samosprávu na premnožené túlavé mačky, konkrétne na Starom sídlisku, ulica A. Rudnaya. Niektorí obyvatelia im ešte aj hádžu jedlo z okien bytov príp majú pre ne na chodníkoch misky, kde im dávajú jedlo. samozrejme že výkaly po nich nečistia.

16. september 2016

vigoo vigoo

Doporučujem odchyt na mestské náklady a rovnako sterilizáciu. Stojí to pár "korún". No zároveň je mačka dobrým čističom od hlodavcov, ktorých je teraz pomerne veľa. Lepšie neprikrmovať, len v zime.
16. september 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za nahlásenie podnetu.
Správne a presne ste opísali pôvod daného problému. A jeho riešenie je veľmi zdĺhavé a vyžaduje aktívny prístup obyvateľov bytových domov.
Najväčším problémom je nekontrolovateľné prikrmovanie mačiek, čím sa taktiež znečisťuje verejné priestranstvo.
Ak ste svedkom daného konania, prosím privolajte Mestskú políciu na tel. čísle 159. Rovnako prosíme, aby ste danú problematiku prebrali na bytovej schôdzi.
Pokiaľ sú mačky choré alebo ranené, môžete kontaktovať aj o.z. SOS mačky.


Michal Ďureje
hovorca mesta



28. september 2016

Jozef

Riešenie navrhnuté samosprávou nie je dostatočné, volať MsP nie je vždy možné, nakoľko kým hliadka príde, osoba prikrmujúca mačky je už preč. Vyriešil by to plošný odchyt týchto mačiek.
21. október 2016

Odpoveď samosprávy

V súčasnosti neexistuje platná legislatíva, ktorá by regulovala chov mačiek. Povinnosť označovania mačiek (všetkých spoločenských zvierat) transpondérom (čipom) bola v zákone zmenená na dobrovoľnosť, takže nie je ani povinnosť registrácie. Zákon o veterinárnej starostlivosti ukladá vlastníkovi alebo držiteľovi zvieraťa povinnosť zabezpečiť opatrenia na zabránenie jeho úteku a neplánovaného alebo nežiaduceho rozmnožovania. Túlavé mačky na území miest sú preto zvyčajne mačky opustené majiteľmi alebo sú to potomkovia domácich mačiek.
Nekontaktné a nesocializované ferálne mačky sú teritoriálne a sú prirodzeným deratizátorom. Kŕmenie zasahuje do ich prirodzenej rovnováhy, zvyšuje ich schopnosť rozmnožovať sa a zhoršuje ich utrpenie. Občania, ktorí mačky prikrmujú, by si mali uvedomiť, že týmto konaním si ich akoby osvojujú a preto by sa o ne mali postarať aj po zdravotnej stránke. Teda navštíviť veterinára, uhradiť potrebné vakcíny, lieky a starať sa o potomstvo.
Prípady kŕmenia je potrebné nahlásiť na Mestskú políciu, týranie zvierat rieši Regionálna veterinárna a potravinová správa a v prípade zranených a chorých mačiek sa môžete obrátiť občianske združenie mačkySOS.

Situáciu v meste budeme naďalej monitorovať a v prípade potreby budú prijaté zodpovedajúce opatrenia.



Beata Drozdová
Referent pre životné prostredie
Mestský úrad

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania