Čierna skládka na Banskej

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Prievidza

Vyriešený
meno
Anonymný užívateľ 18. marca 2013

Neviem, či má vôbec význam dávať podnet o smetisku v okolí pamätníka na Banskej. Celé okolie je ZNOVA posiate odpadkami, na asfaltových plochách sú porozbíjané fľaše a v neuveriteľne veľkom počte sa tam vyskytujú použité prezervatívy. Páriky na autách tam chodia bežne súložiť aj počas dňa a popri tom spravia v okolí aspoň trochu bordel.

Niektorí Slováci sú neskutočné prasce a vyčistenie tejto lokality bude mať zase iba krátkodobý efekt.

Nebolo by ale rozumnejšie osadiť na prístupovej ceste rampu, prípadne tam dať betónové zábrany a zamedziť tak vjazdu áut ?
Je tiež najvyšší čas upevniť vytrhnuté žulové kvádre skôr ako ich niekto ukradne, jeden sa už nachádza pri samotnom pamätníku a druhý je zatiaľ iba vytrhnutý zo zeme.

21. marec 2013

Odpoveď samosprávy

Autor podnetu správne poznamenal "má vôbec význam dávať podnet o smetisku v okolí pamätníka na Banskej". Je zarážajúci fakt, že po týždni (!) od vyčistenia skládky dobrovoľníkmi sme mali na Banskej opäť obrovské smetisko. Smutné !

Klasická čierna skládka. Čierne skládky sú negatívnym javom mesta a výrazne vyčerpávajú verejný rozpočet. Nie len prostredníctvom projektu odkaz pre starostu, ale aj pomocou konkrétnych sťažností a kontrolnou činnosťou zaznamenávame nové informácie o čiernych skládkach. Už v roku 2012 sme celkovo použili na likvidáciu nelegálnych skládok sumu 3.786 €. V porovnaní s prvotne naplánovanou položkou vo výške 1587 € bol rozpočet v tejto kapitole prekročený o 239%. V minulom roku bolo uskutočnených 24 vývozov z nelegálnych skládok.

Začiatkom roka 2013 môžeme z monitorovacej činnosti konštatovať, že v oblasti zakladania skládok patria z hľadiska rozsahu medzi najhoršie lokality v katastri mesta Banská - parkovisko a Banská - pamätník. Priamo v meste sú to tieto lokality – v okolí garáží (Sadová, Riečna, Pod skalou, Garážová,Vápenická), odložený odpad na stanovištiach nádob na odpady po celom území mesta, v okolí bytových domov (J. Pauleho, Š. Králika, celé Nové mesto a Zapotôčky, ale aj Lúčna ul., J. Jesenského, Gazdovská, Átriová) a skládky v lokalitách: Poľná ulica, Lesný park, Mestský park. Od začiatku tohto roka máme vystavené objednávky na likvidáciu nelegálnych skládok z 22 lokalít s odpadom menšieho rozsahu ! V tomto roku sú v rozpočte mesta na odstraňovanie čiernych skládok vyčlenené finančné prostriedky v sume 4.732 €.

Vystavili sme objednávku a čiernu skládku odstránime. V tejto lokalite budeme čistiť priestor aj pomocou dobrovoľníkov.


M. Ďureje
21. marec 2013

Martin Drozd

Dobrý deň,

parkovisko na Banskej, sme čistili v septembri minulého roku ako akcia v rámci dní dobrovoľníctva. Ale bohužiaľ na 25 ľudí je málo na kompletné vyčistenie celej lokality. Teraz, pol roka po vyčistení je na tých istých miestach rovnaký odpad a neporiadok ako predtým. Krabice od rýchleho občerstvenia (McDonald) ale i krabice od Pizze z logom "Hasák". Okná, ktoré neskôr zakryli konáre inhličnatých stromov. Krabičky od Nurofenu svorne z plechovicami od piva. Je jasné, že na domnelom parkovisku (pretože to vôbec nie je parkovisko) nie je smetná nádoba, ale to neznamená, že to môžeme odhadzovať kam sa nám zachce. Tento rok sme chceli s dobrovoľníkmi vyčistiť niektoré smetisko priamo v meste, ale nevylučujem, že sa vrátime i na Banskú a upraceme i okolo pamätníka, ale na to potrebujeme určite viac ľudí. Týmto chcem poďakovať pánovi, ktorí sa minulý rok pristavil pri nás, pretože počul v rádiu, že sa koná táto akcia a pomohol nám odvziezť časť odpadu na zberný dvor. Bol len jediný, ale prišiel pomôcť. Na druhú stranu sme si všimli červený starší Ford, ktorý mal naloženú starú práčku, ale keď pristavil auto a zbadal nás, vybral sa hľadať "lepšie" miesto a zrejme ho i našiel, keďže nový kus "železa" som neskôr objavil pri starej ceste.
Prosím Vás preto, nebojte sa takýchto ľudí upozorniť, prípadne zavolať MsP a prídte nám pomôcť keď budeme upratovať.
21. marec 2013

Jozef

A bude sa niečo robiť aj so žulovými kvádrami, ktoré už nejakí dobráci vytrhli zo zeme ? Lebo je iba otázkou času pokiaľ ich niekto ukradne, prípadne zo "srandy" zhodí na cestu I/50.

Určite by stálo za zváženie zablokovať prístupovú cestu k pamätníku, hoci aj betónovými kvetináčmi, aspoň časť "smetiarov" to snáď odradí.
Čo na to poviete, pán Ďureje ?
21. marec 2013

Martin Drozd

Pokiaľ je to pozemok a majetok mesta, môže s tým niečo robiť mesto Prievidza, pokiaľ nie, môžeme len upozorniť vlastníka a dožadovať sa nápravy.
22. marec 2013

ruty

Dobrý deň,ak sa bude na Banskej/prípadne inde v meste/ upratovať,rada prídem pomôcť-len neviem,kde sa dozviem dátum a čas.?
25. marec 2013

Martin Drozd

Budeme o tom určite informovať. Či už Greenpeace, cez dobrovoľníkov CVČ Spektrum, alebo i cez mesto.
09. apríl 2013

Vanesa Kmeťová

Zdravím! za organizáciu Greenpeace môžem povedať, že tento rok budeme čistiť či už v meste, ale plánujeme sa vrátiť aj na banskú.
"ruty" prosím napíšte nám váš kontakt na [email protected]
04. júl 2013

Odpoveď samosprávy

Lokality budú vyčistené ako nepovolené skládky odpadu. Pozemky nie sú vo vlastníctve mesta.

Beata Drozdová
referent životného prostredia
29. november 2013

Odpoveď samosprávy

Odpady odhodené návštevníkmi lokality v okolí pomníka na Banskej boli vyzbierané a zlikvidované v mesiaci august v spolupráci s aktivačnými pracovníkmi a spoločnosťou TEZAS , tak aby k sviatku SNP mala lokalita dôstojnejší charakter. Bohužiaľ tento problém je permanentný.

Beata Drozdová
referentka životného prostredia MsÚ

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania