Rozkopávky

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Prievidza

Vyriešený
meno
Anonymný užívateľ 24. apríla 2013

Hneď po výtlkoch sú najväčším problémom prievidzských miestnych komunikácii rozkopávky. Drvivú väčšinu z nich má na svedomí vďaka zúfalému stavu vodovodných potrubí Stredoslovenská vodárenská prevádzková spoločnosť, a.s.

Rozkopávky ako také by nepredstavovali problém, keby:
1. vo väčšine prípadov netrvala ich následná oprava neskutočne dlho
2. neboli takmer všetky opravy rozkopávok sfušované.

Na Záhradníckej ulici je už približne 3 mesiace rozkopaná cesta a zatiaľ nevidieť ani náznak, že by malo prísť k oprave rozkopávky. Jama je zasypaná dolomitom a už po niekoľkých dňoch sa na ňom vytvorila roleta, po ktorej sa nedá jazdiť. Bolo by načase, aby mesto vyzvalo zodpovedných k urýchlenej oprave.

Na fotografiách sú tiež neuveriteľne sfušované opravy rozkopávok na ulici Jána Kollára (hlboké jamy po opravách), rovnaká situácia je napríklad na ulici Ľudovíta Štúra alebo na Mariánskej ulici. A podobných príkladov by sa našli v meste desiatky až stovky.

Rozkopávkami sa poškodzuje majetok mesta, čo obzvlášť poteší ak bol na komunikácii vymenený asfaltový koberec. Dohliada vôbec mesto na kvalitu opravy rozkopávok na miestnych komunikáciách ?

Oprava rozkopávok v čase od jesene do jari trvá aj niekoľko mesiacov, nakoľko sa v tomto období nevyrábajú asfaltové zmesi. Mohlo by mesto požadovať, aby rozkopávky, ktoré nebudú z technických príčin opravené napríklad do 2 týždňov, boli dočasne opravené nie primitívnym zasypaním štrkom, ale zámkovou dlažbou ? Takýmto spôsobom bola opravená napríklad rozkopávka pri poruche na teplovodnom potrubí na Dlhej ulici.

02. máj 2013

Odpoveď samosprávy

Podnet sme zaznamenali. Jeho riešenie spadá pod odbor výstavby. O jeho riešení budeme informovať.

M. Ďureje
21. máj 2013

Odpoveď samosprávy

rozkopávky v zimnom období nepovoľujeme. Rozkopávky, ktoré sú vykonané v zimnom období, tak ide o poruchy na inžinierskych sieťach. Príslušný správca sietí podľa zákona č. 135/1961 Zb. o pozemných komunikáciách (cestný zákon) v znení neskorších predpisov môže konať bez rozhodnutia, iba pošle oznámenie na mesto o zrealizovanej poruche. Mesto následne vydá rozhodnutie za určených podmienok .

Správcovia sietí musia zabezpečovať údržbu a závady z dôvodu realizovanej rozkopávky po dobu 2 rokov a od roku 2012 po dobu 5 rokov.

Stredoslovenská vodárenská prevádzková spoločnosť, a.s., Banská Bystrica rieši poruchy zásypom štrku podľa podmienok, ktoré pravdepodobne spoločnosť zadala do verejnej súťaže. Mesto požaduje v zimnom období od správcov inž. sietí udržiavanie rozkopávok tak, aby mohla na ceste prebiehať zimná údržba. Porúch na vodovodnom a kanalizačnom potrubí máme najviac, pretože uvedené siete by vyžadovali obnovu, ako prebieha obnova plynovodov v rámci mesta.


Odbor výstavby
24. máj 2013

vodár

Podstatou podnetu bolo jednak rozkopávka na Záhradníckej ulici a tiež poukázanie na zúfalú kvalitu opráv väčšiny rozkopávok na miestnych komunikáciách. Kompetentní nám poskytli všeobecnú a ničnehovoriacu odpoveď, konkrétny problém ale ostal úplne nepovšimnutý.

Takže po rozkopanej ceste budeme jazdiť naďalej, lebo na odbore výstavby jednoducho nemá kto vyzvať Stredoslovenskú vodárenskú prevádzkovú spoločnosť, a.s., Banská Bystrica, aby si konečne splnili SVOJU POVINNOSŤ A BEZODKLADNE UVIEDLI CESTU DO PôVODNÉHO STAVU !!!
05. jún 2013

Anonymný užívateľ

4. júna bola rozkopávka po približne 6-tich mesiacoch konečne opravená. Autor podnetu si dal tú námahu a oslovil priamo vodárenskú spoločnosť, ktorá síce doteraz vyjadrenie neposlala, avšak zhodou okolností bola rozkopávka opravená. Odbor výstavby má evidentne úplne iné priority ako riešiť takéto problémy....
15. november 2013

Odpoveď samosprávy


Stredoslovenská vodárenská spoločnosť realizuje spätné úpravy 2x ročne (jar, jeseň). Po oprave potrubí nie je možné rozkopávku hneď upraviť do zodpovedajúceho stavu. Počas doby ktorá je potrebná na sadnutie vrstiev zeminy je spoločnosť povinná rozkopávku dosýpať štrkodrvou.

Rozkopávky realizované do 09/2013 sú zaasfaltované a prejazdné.

Preberanie rozkopávok je v kompetencii Správy majetku mesta Prievidza, ktorá na základe žiadosti od Stredoslovenskej vodárenskej spoločnosti môže pristúpiť k prebratiu rozkopávok.

Dujničová Lucia
referent dopravy
Mestský úrad

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania