Parkovanie v zóne regulovaného parkovania

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Prievidza

Vyriešený
meno
gv 06. júna 2017

Parkovanie pred vchodom do obytného domu na Dlhej ulici č.46 v CMPZ.
Kvôli parkovaným vozidlám sa k obytnému domu nedostanú záchranárske zložky. Naproti tomu kuriérske vozidlá, taxíky vozidlá rýchleho občerstvenia, obyvatelia a návštevníci obytného domu si tento úsek zamieňajú s cestou.
Vytvorených parkovacích miest je dostatok. Sú obyvatelia, ktorí dlhodobo parkujú okrem svojich vozidiel aj služobné motorové vozidlá. To ale nie je dôvod na parkovanie mimo vyznačených parkovacích miest.

Parkovanie pred obytným domom je MOŽNÉ - je aj v súlade so ZÁKONOM ?
Parkovanie mimo vyznačenej zóny regulovaného parkovania v CMPZ je MOŽNÉ - je aj v súlade so ZÁKONOM ?

07. jún 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za nahlásenie podnetu.
Parkovanie áut v Centrálnej mestskej parkovacej zóne mimo vyznačených parkovacích miest nie je dovolené. Stanoviská k podnetu poskytne Mestská polícia v Prievidzi a mestská spoločnosť TSMPD.

Marián Kucman,
referent pre projekty a podnety obyvateľov
Mestský úrad Prievidza
07. jún 2017

Odpoveď samosprávy

K predchádzajúcej odpovedi, že parkovanie áut v Centrálnej mestskej parkovacej zóne mimo vyznačených parkovacích miest nie je dovolené, dopĺňame: V ČASE REGULOVANÉHO PARKOVANIA, teda v pracovných dňoch od 7. do 16. hodiny.

Marián Kucman,
referent pre projekty a podnety obyvateľov
Mestský úrad Prievidza
08. jún 2017

Odpoveď samosprávy

Čas regulovaného parkovania je vyznačený na dopravnej značke IP27a: PO - PIA 7.00 -16.00 h. LEN V PRACOVNÝCH DŇOCH. Mimo času regulovaného parkovania môže vodič parkovať aj na nevyznačených parkovacích miestach za podmienky dodržania všeobecne záväzných právnych predpisov.

Mestská polícia Prievidza
09. jún 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň.
V súčasnosti ide do schvaľovacieho procesu projektová dokumentácia, ktorá z priestoru pred vchodmi do bytových domov vytvorí nástupné plochy pre hasičské a záchranné zložky, kde nebude umožnené státie motorových vozidiel a toto obmedzenie bude platiť celodenne, t. j. 24/7.

Roman Bartoš
vedúci strediska miestnych komunikácii a správy parkovísk
Technické služby mesta Prievidza
10. jún 2017

Sonic

Tak to by ste mohli upozornit panov z policie uz ked sa tu chcu previezt aby kontrolovali v tom case krizovatky. Na kazdej jednej stoji auto mimo vyznaceneho miesta, v protismere a podobne.
13. jún 2017

gv

Podnet vyriešený :
na konkrétne otázky neodpísala Mestská polícia v Prievidzi, ani mestská spoločnosť TSMPD.

1. Referent pre projekty a podnety obyvateľov zavádza časom regulovaného parkovania, ktoré v CMPZ v zóne D na Dlhej ulici neexistuje.

2. Mestská polícia v príspevku píše o čase regulovaného parkovania, čo je dopravná značka IP17b. Priložená fotka je ale dopravná značka IP27 zóna parkovania v CMPZ, prevádzková doba.

IP17 - Značka informuje o časovo regulovanom parkovisku a označuje parkovisko, kde zastavenie a státie vozidiel je dovolené len za dodržania podmienok vyplývajúcich z použitej značky napríklad za dodržania maximálne dovolenej doby parkovania alebo za podmienky použitia parkovacieho kotúča alebo parkovacej karty, ktorá musí byť zreteľne a viditeľne umiestnená v prednej časti vozidla. Inak je vodičom vozidiel na takto označenom mieste zastavenie a státie zakázané.
Mimo tohto času je parkovanie POVOLENÉ.

IP27a - Prevádzkový poriadok CMPZ : II. Všeobecné podmienky parkovania ods.2 : Na chodníkoch a verejných priestranstvách, ktoré nie sú na tento účel určené a označené príslušnou dopravnou značkou, je ZAKÁZANÉ státie všetkých druhov vozidiel a odstavenie ich prívesov a návesov.

3. Nestačia dopravné značky, je potrebné navyše vypracovať projektovú dokumentáciu.
14. jún 2017

Milos Bujna

Pre administrátora: myslím si, že je chyba, že sa nedajú hodnotiť aj samotné podnety a ich aktualizácie. Napríklad táto aktualizácia nemá žiadnu výpovednú hodnotu. Autorka píše: na konkrétne otázky neodpísala Mestská polícia v Prievidzi, ani mestská spoločnosť TSMPD. V prvom príspevku sú dve otázky: Parkovanie pred obytným domom je MOŽNÉ - je aj v súlade so ZÁKONOM ? Parkovanie mimo vyznačenej zóny regulovaného parkovania v CMPZ je MOŽNÉ - je aj v súlade so ZÁKONOM ? Odpoveď je jasná a myslím si, že aj správna. A ešte jedna poznámka k aktualizácií: Nestačia dopravné značky, je potrebné vypracovať projektovú dokumentáciu. Z praxe viem, že umiestniť dopravnú značku bez projektovej dokumentácie nie je možné. Dopravný inžinier by nemal čo schvaľovať. Na druhej strane ako vodiča ma nezaujíma projektová dokumentácia, ale dopravná značka a doba regulácie parkovania je jednoznačne vyznačená na dopravnej značke pri vjazde do zóny čiže na IP27,
15. jún 2017

gv

Milos Bujna a spol. súhlasiacich :
Netráp sa, že pre teba táto aktualizácia nemá žiadnu výpovednú hodnotu a odpoveď je podľa teba jasná a aj správna. Nie si sám, aj „muži zákona “ z MsP Prievidza (možno k nim patríš aj ty) si to vykladajú po svojom.
Nie je to o tom, kto si čo myslí. Existuje platný Prevádzkový priadok v CMPZ. Ten si nikto z nás nevymyslel a ani neprispôsobil na svoje podmienky.
http://www.parkovanieprievidza.sk/include/PP_CMPZ_8.pdf?date=1466973241

Pred domom č.44 si obyvatelia svojvoľne osadili stĺpiky, aby tam neparkovali vozidlá. Pred domom č. 48 občas muži zákona vyberajú parkovné. Na Skarvana 4 je dopravná značka B1, žltá čiara a kamera MsP na dome oproti. Nikto si tam nedovolí parkovať.

Vieš čo je zaujímavé, toto sa robí na celom sídlisku len pred vchodom do domu č.46. Muži zákona sa okolo vozia, majiteľom vozidiel povedali, že tam môžu parkovať (pred vchodom do domu). V komentári to tiež odobrili.

To, že „údajne“ ide (malo to už byť na jar 2016) do schvaľovacieho procesu projektová dokumentácia, ktorá z priestoru pred vchodmi do bytových domov vytvorí nástupné plochy pre hasičské a záchranné zložky, kde nebude umožnené státie motorových vozidiel a toto obmedzenie bude platiť celodenne, t. j. 24/7 bude DUPLICITNÉ A ZBYTOČNÉ. Malo byť najneskôr do konca mája 2017. Áno nestačia dopravné značky na ktoré už bol vypracovaný projekt, treba ďalšie.
Aj tak si majitelia vozidiel pred jediným vchodom do domu č.46 budú robiť to, čo doteraz. Pred vchodom do domu nie je značka IP 27a. , a ani tam nemôže byť osadená.

Tento podnet je zverejnený len preto, lebo nám príslušníci Policajného zboru SR neveria, že toto príslušníci MsP Prievidza dlhodobo neriešia a tolerujú.

Pokiaľ si ani doteraz nepochopil, zaparkuj svoje auto ako na fotkách. Príslušníci Policajného zboru SR ti to za úhradu (€) vysvetlia. V prevádzkovom poriadku nájdeš, kto môže kontrolovať dodržiavanie Prevádzkového poriadku v CMPZ.

Rada na záver : nevypisuj sprostosti, svoje úvahy si nechaj pre seba a študuj prevádzkový poriadok CMPZ .
Pokiaľ sa ťa nejaký problém, ktorého riešenie je plne v kompetencii úradníkov z MsÚ, alebo MsP priamo týka, never im všetko čo ti povedia, alebo napíšu.
15. jún 2017

Milos Bujna

GV: ako vodiča ma prevádzkový poriadok vôbec nezaujíma vychádzam z dopravných značiek, nakoľko som povinný rešpektovať pokyn vyplývajúci z dopravného značenia, nie z prevádzkového poriadku. Viete si predstaviť, že by som musel študovať prevádzkové poriadky každého mesta, ktoré hodlám navštíviť. Ale pozrel som si prevádzkový poriadok Prievidze a opäť ma zaujala stať: Prevádzková doba - Prevádzková doba regulovaného parkovania v centrálnej mestskej parkovacej zóne v Prievidzi je v pracovných dňoch od 07.00 h do 16.00 h. Tak to zhrniem. Ak ja vypisujem sprostosti tak si pozrite svoju svoju aktualizáciu (aj s fotkou) aké sprostosti ste tam popísali.
16. jún 2017

gv

Milos Bujna a spol. súhlasiacich :
nedočítal si celý Prevádzkový poriadok - XIV. Záverečné ustanovenie, odsek 1. Ver tomu, že ťa to má zaujímať.
Nemusíš študovať prevádzkové poriadky každého mesta, ktoré hodláš navštíviť, sú takmer rovnaké. Upravuje ich zákon.(hľadaj, všetko ti nemôžeme prezradiť)

REGULOVANÉ PARKOVANIE (podľa referenta Kucmana a MsP) & PREVÁDZKOVÁ DOBA REGULOVANÉHO PARKOVANIA V CMPZ = nie je jedno a to isté.

Regulované parkovanie je presne uvedený číselný časový údaj kedy môžeš na takto označenom mieste parkovať maximálny čas, v uvedenom čase(E12), za úhradu . Príklad : od 7 - 18 hod., maximálne 30 minút.
Mimo tohto času môžeš parkovať na takto vyznačených miestach bez obmedzenia. Preto ten názov “regulované parkovanie“, lebo je tam presný časový údaj, ktorý reguluje parkovanie.

Prevádzková doba regulovaného parkovania v CMPZ je čas od - do , kedy sú vyznačené parkovacie miesta spoplatnené. Spôsob úhrady upravuje Prevádzkový poriadok. Mimo tej doby parkovanie nie je spoplatnené.

Navyše prevádzková doba regulovaného parkovania v CMPZ nemá nič spoločné s parkovaním (státim) vozidiel mimo vyznačeného parkovacieho miesta. II. Všeobecné podmienky odsek 2 Prevádzkového poriadku, kde je doslova napísané : je zakázané státie na miestach ktoré nie sú označené príslušnou dopravnou značkou.

Už chápeš, že referent Kucman a MsP „dovolia“ niečo, čo je v rozpore s platným Prevádzkovým poriadkom v CMPZ Prievidza ?

Môžeš robiť, čo chceš, kedy chceš, koľko chceš , ako chceš, kde chceš, s kým chceš....kým ti niekto neklepne po prstoch.
Aj my si „môžeme“ vypisovať, kým administrátor neuzavrie plodnú diskusiu k podnetu. S tebou a tebe podobnými je fakt zábava.
16. jún 2017

Milos Bujna

Ak zavediem centrálnu mestskú parkovaciu zónu v ktorej dovolím parkovať vozidlám len za určitých podmienok, môžem hovoriť že regulujem parkovanie. Podľa mňa Vy si pletiete tento hovorový pojem s dopravnou značkou IP17b parkovisko - parkovacie miesto s regulovaným státím, ktorá reguluje státie nie parkovanie (zákon v podstate asi ani nepozná pojem parkovanie vozidla, len parkovisko). Aj keď svojím spôsobom je výsledok ten istý. Ak na hocijakú dopravnú značku napíšem čas, tak celé jej ustanovenie platí len v tom čase. Ak je na dopravnej značke IP27a napísaný čas, tak celé jej ustanovenie platí len v tom čase a to sa týka aj tej časti ktorá hovorí, že táto značka vyznačuje oblasť, kde státie vozidiel je dovolené len na vyznačených parkovacích miestach.
Ako vodiča ma zaujíma jedine zákon o cestnej premávke. Ukážte mi v tomto zákone jedinú stať, ktorá mi dáva za povinnosť rešpektovať prevádzkový poriadok parkovacej zóny, alebo ktorá dáva obci možnosť zmeniť pravidlá cestnej premávky - myslím, že neexistuje, ale ak je, rád si ju pozriem. Ani priestupkový zákon nepozná priestupok spáchaný porušením prevádzkového poriadku. Ale nakoniec aj prevádzkový poriadok hovorí o čase. Tak nech tam je napísané čokoľvek, môže platiť len v tom čase.
Rozumiem, že Vám vadí parkovanie tých vozidiel pred vchodom aj mne by to asi na Vašom mieste vadilo, ale idete na to úplne zlým spôsobom. Prajem Vám všetko dobré, táto debata pre mňa skončila. Pekný deň. (Diskusia je výmena názorov medzi ľuďmi na nejakú tému, ktorá má obyčajne za cieľ vyjasniť alebo vyriešiť nejaký problém).
16. jún 2017

gv

Milos Bujna a spol. súhlasiacich :
- Ak zavediem centrálnu mestskú parkovaciu zónu …našťastie nezavedieš
- ešte raz - IP17b - citujem : Značka informuje o časovo regulovanom parkovisku a označuje parkovisko, kde zastavenie a státie vozidiel je dovolené len za dodržania podmienok vyplývajúcich z použitej značky napríklad za dodržania maximálne dovolenej doby PARKOVANIA alebo za podmienky použitia parkovacieho kotúča alebo parkovacej karty, ktorá musí byť zreteľne a viditeľne umiestnená v prednej časti vozidla. Inak je vodičom vozidiel na takto označenom mieste zastavenie a státie zakázané.
Napísal si opäť blud, že IP17b reguluje státie nie parkovanie.
O tejto značke bola zmienka len preto, lebo referent Kucman a MsP písali o čase regulovaného parkovania od 7 - 16 hod. V CMPZ je v čase od 7 - 16 hod. prevádzková doba regulovaného parkovania.
- zákon v podstate asi ani nepozná pojem PARKOVANIE VOZIDLA, len parkovisko …. parkovanie „pozná “ : Prevádzkový poriadok v CMPZ, ktorý stanovuje podmienky parkovania.....čítaj je to na prvej strane, link máš vyššie
- Ak je na dopravnej značke IP27a napísaný čas… to by na chodníku pred vchodom do obytného domu, kde stoja vozidlá tá značka musela byť - vidíš ju tam ? celý podnet je o tom
- Ako vodiča ma zaujíma jedine zákon o cestnej premávke.
V CMPZ ťa musí zaujímať Prevádzkový poriadok, inak by si nemusel platiť parkovné, prípadne mať rezidentskú kartu...
Cestný zákon & Prevádzkový poriadok CMPZ = opäť to nie je jedno a to isté, splietaš piate cez deviate
- povinnosť rešpektovať prevádzkový poriadok parkovacej zóny … pokiaľ sa v CMPZ nachádzaš, si povinný ho rešpektovať - XIV. Záverečné ustanovenie , čítaj.....alebo sa kamošiť s príslušníkmi MsP, ktorí prižmúria oči tak, ako to doteraz robia
- Ani priestupkový zákon nepozná priestupok spáchaný porušením prevádzkového poriadku ….. v Prevádzkovom poriadku -X. Kontrola - čítaj je to tam napísané po slovensky

Kedy navrhneš zrušenie Prevádzkového poriadku v CMPZ , alebo minimálne prepracovanie na svoju fantáziu.

Ako dobre, že debata pre teba skončila, už nebudeš zavádzať, prekrúcať a vymýšľať si.
25. júl 2017

gv

Vyjadrenie k tomu istému dopravnému značeniu v roku 2013.
Je tam niekde napísaný tzv. "čas regulovaného parkovania a aj povolenie parkovať na nevyznačených parkovacích miestach", ako je napísané v odpovedi samosprávy - Mestská polícia z 8.júna 2017 ? Nie je. Odpoveď samosprávy z 21. októbra 2013 je citovaná zo zákona - ten sa dodnes nezmenil.
13. október 2017

gv

Milos Bujna a spol. súhlasiacich

K podnetu sa nevyjadrilo Mesto Prievidza, ako príslušný cestný správny orgán - referát územného plánovania a dopravy.

1. Parkovanie pred obytným domom je MOŽNÉ - je aj v súlade so ZÁKONOM ?
Na túto otázku nikto neodpovedal.

Parkovanie pred vchodom do obytného domu po odstránení dopravného značenia B1 NIE JE v súlade :
a) so zákonom č.8/2009 - §4(2) -n , §25
b) so zákonom 314/2001Z.z. §15 (1) f)
c) s vyhláškou 94/2004 Z.z §83 (2) d)

*04.09.2015 bola odstránená dopravná značka B1 pred vchodom do obytného domu. Dôvod ? Ten vedia len referenti MsÚ - miestna a štátna správa vo veciach miestnych komunikácií a účelových komunikácií ,ako prenesený výkon štátnej správy.
*06.09.2015 predseda SVB požiadal o znovu namontovanie DZ, žiadosť bola zamietnutá - odpoveď list 2.4.3-5225-2015/104964, v lehote 51 dní
*07.12.2015 požiadali sme Mesto Prievidza - referát územného plánovania a dopravy o znovu umiestnenie dopravného značenia B1.
Aj v tomto prípade okrem iného Mesto Prievidza porušilo zákon - žiadna odpoveď , ani po lehote 30 dní.
*08.09.2017 ODI Prievidza odsúhlasil projekt trvalého dopravného značenia : „Komplexné riešenie nástupných plôch pre hasičské a záchranné zbory, Dlhá ulica, A. Škarvana v meste Prievidza“
*25.09.2019 TSMPD vyznačili pred vchodom do obytného domu :
- vodorovné dopravné značenie V12a - Žltá kľukatá čiara
- vodorovné dopravné značenie V12b - Žltá súvislá čiara
Zatiaľ je to len kozmetická úprava, vodiči na nich v pohode parkujú a stoja ďalej. Tak, ako aj na vodorovnej dopravnej značke V13 - šikmé rovnobežné čiary ktorou sa zrušilo prvé parkovacie miesto na chodníku.
*05.10.2017 TSMPD osadili dopravnú značku B33
deň „D“ - 2 roky, 1 mesiac, 1 deň po odstránení dopravnej značky B1
Toľko trvala naša trpezlivosť.

2. Parkovanie mimo vyznačenej zóny regulovaného parkovania v CMPZ je MOŽNÉ - je aj v súlade so ZÁKONOM ?
Všetko, čo sme vyššie napísali nie je náš názor - vyvracia to žiadosť zo 07.12.2015 adresovaná MsÚ Prievidza.
Je to vyjadrenie bývalej referentky, a v tom čase vedúceho referátu územného plánovania a dopravy MsÚ Prievidza. Nie je prekvapením koľko užívateľov s ich názorom nesúhlasilo.

Už v roku 2015, po odstránení DZ B1 sme my aj predseda SVB poukázali na porušenie zákonov zo strany Mesta Prievidza.
Takto efektívne pracujú referenti MsÚ Prievidza, treba im dať kompetencie a výsledok sa dostaví.

Podnet bol označený ako vyriešený 13.06.2017, skutočne bol „vyriešený“ 05.10.2017.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania