(Ne)bezpečné parkovanie

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Prievidza

Uzavretý
meno
Tomáš 29. júna 2017

Dobrý deň, rád by som Vás požiadal o vyriešenie dvoch problémov.

č.1 - v zákrute na ul. Na karasiny pred križovatkou na ulicu Clementisa hlavne počas víkendov parkujú autá na mieste vyznačenom na obrázku. Tým sa stáva zákruta neprehľadnou a cez parkujúce auto nie je vidno či oproti auto prichádza alebo nie. Mieru rizika ešte zvyšuje fakt, že o par metrov ďalej ku križovatke je zjazd z chodníka z oboch strán.

č. 2 - ide o všeobecný problém, ktorý sa vyskytuje prakticky v celom meste. Jedná sa o parkovanie v križovatke. Podľa zákona 8/2009 auto nesmie parkovať 5m pred a 5m za križovatkou. žiadam preto mesto a prioritne MsP o riešenie týchto problémov. (obrázok je ilustračný)
Ďakujem.

30. jún 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň.
Ďakujeme za nahlásenie podnetu.
Stanovisko k nemu poskytne Mestská polícia Prievidza.

Marián Kucman
referent pre projekty a podnety obyvateľov
Mestský úrad Prievidza
12. júl 2017

...

Autá stoja na uvedenom mieste pochopiteľne aj naďalej, biely Chevrolet tam parkuje úplne bežne. Mestská polícia takéto konanie samozrejme toleruje, veď chudáci vodiči nemali kde zaparkovať, takže kľude môžu stáť v zákrute, v križovatke alebo v protismere....
18. júl 2017

Anonymný užívateľ

Ako je vidieť, autá na uvedenom mieste už vôbec neparkujú, mestská polícia cestu pravidelne monitoruje a žiadne státie v rozpore s dopravnými predpismi nezaznamenala. Podnet Neriešený.
18. júl 2017

Odkazprestarostu.sk

Podnet sme opät preposlali samospráve.

Matej Matejov
admin OPS Prievidza
27. júl 2017

Tomáš

Dobrý deň, ten kolega čo vedel čítať a písať už v MsP nepracuje ? :D
25. september 2017

Tomáš

Prosím o opätovné preposlanie samospráve, problém pretrváva, MsP s tým nerobí absolútne nič !!! Dve veľké autá pravidelne parkujú v zákrute. Autá pri panelákoch vyššie už parkujú aj na tráve...
25. september 2017

Odkazprestarostu.sk

Podnet sme opät preposlali samospráve.

Matej Matejov
admin OPS Prievidza
10. november 2017

Tomáš

Ani po 5 mesiacoch nie je nikto schopný sa vyjadriť, autá parkujú stále rovnako, hore po ceste na karasiny dokonca aj na tráve. MsP sa veselo premáva okolo bez akejkoľvek reakcie !
29. november 2017

Tomáš

Tu je vyjadrenie MSP:

Dobrý deň,
na základe Vašej žiadosti o vyjadrenie Vám oznamujem, že Mestská polícia Prievidza na základe Vášho podnetu priebežne vykonáva kontrolu dodržiavania pravidiel cestnej premávky na inkriminovanom mieste.
Vzhľadom k tomu, že sa jedná o priestupky, ktoré v zmysle zákona 564/1990 Zb. o obecnej polícii nie je MsP oprávnená objasňovať a teda ani za ne ukladať blokové pokuty, odstupuje ich ako oznámenia na príslušný dopravný inšpektorát.
V prípade, že máte vedomosť o parkovaní vozidiel na uvedenom mieste, môžete tieto skutočnosti priamo oznámiť Policajnému zboru resp. na bezplatnej linke č. 158, ako orgánu oprávnenému takýto priestupok objasňovať a aj prejednať v blokovom konaní.


S pozdravom

Mgr. Ivan Jahodník
zástupca náčelníka
Mestská polícia
01. december 2017

...

Ako sa už stalo viackrát, Mestská polícia poskytla nekompetentné a zavádzajúce vyjadrenie. Podľa zákona o obecnej polícii, § 16a:

Použitie technického prostriedku na zabránenie odjazdu motorového vozidla
(1) Príslušník obecnej polície je oprávnený použiť technický prostriedok na zabránenie odjazdu motorového vozidla, ak motorové vozidlo stojí na mieste, kde je to zakázané dopravnou značkou alebo všeobecnou úpravou cestnej premávky6) a vodič vozidla sa v blízkosti nezdržiava.
Všeobecná úprava cestnej premávky - Zákon č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke.

Ak príslušníci MsP nemajú základné právne vedomosti, čo je evidentné, tak nech požiadajú mestského právnika o výklad uvedeného paragrafu. Príslušníci MsP si myslia, že priestupok týkajúci sa státia vozidiel môžu riešiť iba v prípade, ak je státie zakázané zvislou alebo vodorovnou dopravnou značkou, čo vôbec nezodpovedá realite. Nejaká všeobecná zákazu úprava státia v zákone o cestnej premávke mestským policajtom nič nehovorí.

Zo strany MsP ide výlučne o zbavovanie sa zodpovednosti a odporučenie volať na priestupky týkajúce sa státia vozidiel štátnu políciu je skutočne nepodarený vtip. Naďalej budeme volať k takýmto priestupkom MsP, lebo JE OPRÁVNENÁ a POVINNÁ takéto priestupky riešiť !!!!!!!
04. máj 2018

Tomáš

problém stále pretrváva takmer každý deň.
12. jún 2018

vigoo vigoo

Problém je neriešený, dlhodobo prehliadaný a ignorovaný. Vozidlo tam stojí deň čo deň...pokuty žiadne, osadenie značky zákaz státia žiadne, papuče žiadne...nebezpečné situácie na dennom programe.
22. jún 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
po porade s právnym oddelením MsÚ Vám ponúkame výklad ohľadne kompetencií MsP v súvislosti s tu riešeným podnetom.

MsP má právo ukladať pokuty za priestupky proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky spáchané neuposlúchnutím zákazu. Toto právo vyplýva mestskej polícií z ustanovenia §22 o priestupkoch. Právo ukladať pokuty sa nevzťahuje na celé ustanovenie, ale len na tie časti z ktorých vyplýva z neuposlúchnutia zákazu. Zákazové značky definuje vyhláška č. 225/2204 Z.z. Z uvedeného vyplýva, že pokutovať, zastavovať môže mestská polícia len pri porušení zákazov z uvedených značiek. To znamená, že nikde inde pokutovať nemôžu. Ak teda napríklad, stojí vozidlo na mieste nevyznačenom ako parkovisku (ale nie je tam zákazová značka), mestská polícia by to mala oznámiť štátnej polícií a následné riešenie by mala zabezpečiť štátna polícia. To isté platí aj pri parkovaní vozidla vo vzdialenosti kratšej ako 5 metrov od priechodu pre chodcov.

V danom prípade teda mestská polícia postupovala v zmysle svojich kompetencií, keď podnet postúpila na riešenie štátnej polície, správne.

Natália Svítková
referent pre podnety obyvateľov
25. jún 2018

Anonymný užívateľ

Právne oddelenie MsÚ je evidentne skupina nekompetentných právnych analfabetov, ktorí poskytujú svojvoľný a absolútne nesprávny "výklad" zákona. Pripájam vyjadrenie z Prezídia policajného zboru SR, ktoré sa vyjadrilo dosť jednoznačne. Žiadna zákazová značka NIE JE potrebná a MsP je oprávnená a povinná takéto priestupky riešiť !!!!!!
12. február 2019

Ivan

Dobrý deň
Auto ktoré sa nepohne z miesta skoro rok rieši kto ?
Necpali Gazdovská

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania