Parkovanie pred zastávkou MHD

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Prievidza

Vyriešený
meno
Anonymný užívateľ 16. júna 2013

Na ulici Clementisa pri autobusovej zastávke parkujú autá spôsobom, ktorý neumožňuje autobusom SAD vyjsť zo zastávky, pokiaľ ide v protismere akékoľvek motorové vozidlo.

Zastávka MHD je označená označníkom, ktorý je ale dômyselne ukrytý a z cesty ho nie je takmer vôbec vidieť. Na takto označenej zastávke môžu autá parkovať vo vzdialenosťi aspoň 5 metrov za označníkom.
Avšak v tomto prípade nielen obmedzujú výjazd autobusov MHD zo zastávky, ale aj priamo porušujú zákon o cestnej premávke, nakoľko pri státí musí zostať voľný aspoň jeden jazdný pruh široký najmenej 3 m pre každý smer jazdy. Čo v tomto prípade určite nie je dodržané.

Riešením by bolo vyznačenie vodorovnej dopravnej značky V 12b - žltá súvislá čiara, ktorá jednoznačne určí, že na tomto mieste nie je možné zastavenie a státie. Bude upravené státie vozidiel na uvedenom mieste ?

Avšak v každom prípade nie je možné riešiť nedostatok parkovacích miest spôsobom, ktorý je v rozpore s dopravnými predpismi a priamo ohrozuje bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky.

04. júl 2013

Odpoveď samosprávy

Stanovisko a prípadné riešenie podnetu zabezpečí Oddelenie výstavby a životného prostredia. O ďalšom postupe vás budeme informovať.

M. Ďureje
22. júl 2013

Odpoveď samosprávy

Dňa 10.7.2013 som vykonala s ODI PD miestne šetrenie, na základe ktorého bolo zistené, že zaparkované autá nijako neporušujú zákon 8/2009 Z.z. o cestnej premávke ..., nakoľko je dodržaný §23 ods.1 „...pri státí musí zostať voľný aspoň jeden jazdný pruh široký najmenej 3m pre každý smer jazdy“ z toho vyplýva 6m a v skutočnosti je tam cca 7m. Taktiež medzi označníkom a zaparkovanými vozidlami je dostatočná vzdialenosť .

Okrem iného sme nezaznamenali sťažnosti vodičov MHD, že by v danej lokalite dochádzalo ku kolíznym situáciám.

Skutočnosť so skrytým označníkom danej zastávky budeme riešiť so SAD. Vyzveme ich o nápravu.


Zdenka Žillová
referent dopravy
Mestský úrad

29. júl 2013

Milan

Neviem, akým metrom a na akom mieste ste merali uvedenú šírku vozovky, ale určite tam nie je voľná šírka vozovky 7 metrov. Vozidlá parkujú tak, že autá idúce smerom k pošte 5 musia čiastočne prechádzať do protismeru, nakoľko vodorovná dopravná značka V2a - pozdĺžna prerušovaná čiara rozdeľuje vozovku na polovicu. Na pravej strane vozovky parkujú autá, takže vodiči jazdiaci v tomto smere sú týmito vozidlami TRVALE obmedzovaní.

V prípade, ak z uvedenej zastávky vychádza autobus a v protismere ide motorové vozidlo, toto musí výrazne znížiť rýchlosť jazdy, nakoľko autobus obchádzajúci zaparkované autá musí ísť v protismere. Ale takéto detaily predsa nebudeme riešiť.....

Vodiči MHD sa tiež zásadne na nič nesťažujú, im je všetko mimo autobusu úplne ukradnuté a z tohto dôvodu im je tiež úplne jedno, v akom katastrofálnom stave je krátky úsek Nedožerskej cesty pri Hypernove. Veď autobusy im nepatria, takže prečo sa zbytočne zaoberať tým, že sa im postupne jazdou po výtlkoch rozpadávajú...
12. február 2014

Karolko

Vodičom MHD je všetko srdečne jedno len preto, lebo ich aj tak nik nepočúva!!!!!
21. november 2014

Karolko

Milan má pravdu odpoveď že.Medzi označníkom a vozidlami je dostatočna vzdialenosť neobstojí, podľa zákona tam musí byť 5 M!!!! To nieje. Taká istá situácia je aj na zapotockach na rade Tolstého. Denne tam stojí čierne audi.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania