Staré reklamné tabule pri železničnej stanici

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Prievidza

Vyriešený
meno
Eva Drličková 22. januára 2018

Billboardy pri železničnej stanici sú v hroznom stave, jedna tabuľa je už dlho neaktuálna, ostatné takmer nečitateľné. Aj tento priestor možno považovať za vstupnú bránu do mesta a tieto billboardy by bolo vhodné obnoviť, aby nešpatili.

22. január 2018

Eva Drličková

Všimla som si, že na tento problém upozornil p. Šiller vo februári 2016 a doteraz sa nič nezmenilo. Prvý billboard už je neaktuálny pár rokov, tá predajňa už vôbec neexistuje. Aj autoškola Humaj by mohla zainvestovať do svojej reklamy, už je takmer nečitateľná.
Aj ostatné reklamné tabule by bolo vhodné obnoviť.
23. január 2018

Štefan

Ako tak sledujem situáciu na tomto portáli, tak mesto Prievidza prakticky rezignovalo na riešenie podnetov. Riešia sa už len podnety typu neodhrabané lístie, tam kde môžu pošlú čatu aktivačných pracovníkov. Inak sa podnet buď nechá bez odpovede vyhniť, alebo k nemu napíšu všeobecnú odpoveď, že ďakujeme za podnet a odpoveď dodá príslušný odbor. Ale žiadna odpoveď nepríde a podnet sa nechá tak. Je to hanba.
23. január 2018

Albert Chuťka

Ožijú až pred komunálnymi voľbami, to bude sľubov!?
23. január 2018

Odpoveď samosprávy

Ďakujeme za nahlásenie podnetu.
Bol postúpený na príslušné oddelenie stavebného poriadku, ktorý danú problematiku rieši.

Dovolím si upozorniť, že problematiku reklamných plôch mesto Prievidza rieši už dlhodobo. V rámci štátneho stavebného dohľadu mesto Prievidza do dnešného dňa zaslalo niekoľko desiatok výziev na dodatočné povolenia (v zmysle stavebného zákona sa v tomto konaní preukazuje, či sa dodatočne povolí alebo nariadi odstrániť), taktiež mesto postúpilo niekoľkých zriaďovateľov na prerokovanie priestupku alebo správneho deliktu.

Odstraňovanie konkrétnych reklamných stavieb, je až finálny proces, ktorý môže byť v zmysle legislatívy uplatnený až po splnení určitých náležitostí. Stavebný úrad nariadi zriaďovateľovi, príp. užívateľovi odstrániť informačné, reklamné alebo propagačné zariadenia, ak splnili účel, ak sú v rozpore s verejným záujmom, alebo ak nepredloží požadované doklady stavebným úradom v určenej lehote.

Ak nemožno zistiť zriaďovateľa, nariadi stavebný úrad odstránenie tomu, kto má vlastnícke alebo iné právo ku stavbe alebo pozemku, na ktorom bolo zariadenie umiestnené.

Aktuálne mestskí poslanci odsúhlasili Koncepciu regulácie vonkajšej reklamy v Centrálnej mestskej zóne (ďalej len CMZ). Materiál zavádza podmienky a obmedzenia pri umiestňovaní reklamných stavieb. Predovšetkým má slúžiť ako ďalší nástroj v odstraňovaní nadbytočného reklamného smogu.

Koncepcia určuje všeobecné pravidlá umiestňovania reklamných stavieb a objektov ako aj konkrétnejšie pravidlá umiestňovania podľa riešeného územia. „Účelom koncepcie je zabrániť neprimeranému reklamnému smogu a nastavenie základných kritérií umiestňovania reklamných stavieb a objektov v mestskom prostredí tak, aby nebola obmedzená rozumná miera informačnej náplne verejného priestoru,“ uviedla architektka mesta Zuzana Hlinková.

Koncepcia bude slúžiť ako východiskový podklad pre architekta mesta, stavebný úrad a právnu kanceláriu k stanoviskám pre povoľovanie umiestňovania reklamných stavieb a reklamných objektov na verejných priestranstvách alebo miestach viditeľných z verejných priestranstiev v centrálnej mestskej zóne mesta Prievidza. Materiál bude podkladom aj pri posudzovaní vhodnosti prenechať majetok mesta do nájmu za účelom umiestnenia reklamnej stavby v zmysle zákona o majetku obcí.

Centrálna mestská zóna je v koncepcii vymedzená na riešené územia v zmysle platného Územného plánu mesta Prievidza v dvoch zónach. V prvom rade je územie vymedzené hranicou historického jadra mesta, druhým vymedzením je územie zvyšnej centrálnej mestskej zóny za hranicou historického jadra v priestore od obchodných domov na Bojnickej ceste smerom k farskému kostolu.

Koncepcia bude platná do obdobia schválenia príslušných regulatívov v územnoplánovacej dokumentácii – „Zmena a doplnok č. 4 územného plánu centrálnej mestskej zóny (ZaD č. 4 ÚPN-CMZ)“.

Natália Svítková
referent pre podnety obyvateľov
23. január 2018

Albert Chuťka

Odpoveď bola dostačujúca, len sa bojím, aby sa na tieto problémy nezabudlo ako napr. na zrušené kaderníctvo na ul. Fándlyho, alebo na spílenie gaštana divého na ul. Ľ.Ondrejova, alebo na vyznačenie parkovacích miest tiež na Ľ.Ondrejova a o čistote, vyhrabaní a vyčistení od lístia ani nehovorím, lebo niektoré problémy by odpadli ako následky nesplnených už spomenutých záležitostí!? Pomáhame aj sami, ale suplovať stále mesto a zodpovedné organizácie nie je to pravé orechové a nevypláca sa to! Držím Vám palce pri riešení podobných záležitostí!
23. január 2018

Eva Drličková

Odpoveď vyčerpávajúca, len aby to nezapadlo prachom a o rok zistíme, že tie staré reklamné pútače sú ešte tam.
06. jún 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

mestská spoločnosť SMMP, s.r.o. odstránila predmetné reklamné tabule v priebehu 23. kalendárneho týždňa roku 2018.



Marcela Adamická
referent výstavby
06. jún 2018

Eva Drličková

Radšej žiadne bilbordy, ako "strašiakov".
01. október 2018

frantisek

Dakujeme! :-)

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania