Smetiaky vysypali, vrecká so smeťami nechali na zemi

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Prievidza

Vyriešený

Dobry den, neviem, ci uz odvoz odpadu zabezpecuje ina firma ako Tezas, ale vysypat kontajnery a nechat na zemi lezat vrecka odpadu z domacnosti je totalna drzost! Ja osobne som bol vcera zaniest plne odpadove vrecko do kontajnera, no vsetky boli preplnene. Jedina moznost bola polozit vrecko pri kontajner, kde uz vsak boli polozene viacere. Dnes mi manzelka hovori, ze kontajnery su vysypane ale nase vrece spolu s ostatnymi lezali vedla kosov nadalej. Musela ho tam davat vlastnymi rukami. To su co toto za moresy? Za tie peniaze co pytate za smeti by malo mesto aj pozametat, ked kontajnery vysypu! My vsak za nase poplatky mame plne kontajnery a navyse smetiarov ignorantov. Krasne ste to zariadili, uradnici nasi... Ako to napravite?

19. júl 2013

jjj

Zial bohu az do konca roka odvaza odpad ten flakačsky Tezas.
19. júl 2013

Marek Vida

hmm, tak za to asi mesto nemôže, ale priamo kto odváža odpad.
Alebo sa na to jednoducho vykašľali tí smetiari, ktorí to zrovna mali urobiť...
Prosím však mesto, aby im túto nezodpovednosť spripomienkovalo a nech sa to už nestáva, je to veľmi zlá vizitka a niečo neprípustné. Nech si zmluvu plnia až dokonca platnosti poriadne.
Ďakujem
22. júl 2013

Jožo 4

Noo, popravde, neviem neviem, či odkladanie odpadu vedľa nádob je povolený a takisto, čo je náplňou TEZASU. Pokiaľ ja viem, tak iba vyprázdnenie smetných nádob a odvoz odpadu. Všetko ostatné je ochota a dobrá vôľa. A čudoval by som sa im, keby po tom všetkom preukazovali ochou a dobrú vôľu. Chybu je potrebné hľadať tam, kde vzniká - a to je u tých, ktorí robia nelegálne skládky vedľa kontajnérov... Však pán Vida.
22. júl 2013

hb

Naplnou Tezasu je odvoz odpadu to vedia všetci a vieš to aj ty Jozo 4.A je smiešne ked hovoriš ze Tezas ma iba vyprazdnit nadoby a odviest smeti.A tie vrecia ktore ludia polozia okolo smetiakov tie Tezas akoze nemusi odviest,to ked odpad nie je v kontajnery tak ten Tezas podla teba nemusi odviest.Trosku divne Jozo 4.Tezas ako smetiarska firma ma všetok odpad odviest aby bol poriadok a teraz v lete ked je teplo tak tie smeti poriadne zapachaju.Zial vieme aky je Tezas a chvala bohu ,ze len do konca roka bude odvazat odpad.Dufam ze prijde lepsia firma
22. júl 2013

Odpoveď samosprávy


Zber a odvoz odpadu stále zabezpečuje spoločnosť TEZAS. Spoločnosť Tezas s daným podnetom upovedomíme. Odpoveď na podnet pripraví Oddelenie výstavby a životného prostredia MsÚ.


Michal Ďureje
hovorca mesta
22. júl 2013

Marek Vida

Jožo4 - tak toto bola odpoveď hodná inteligenta, gratulujem a som šťastný, že Vás tu máme.
Nehnevajte sa, ale každý vie, že náplňou TEZASU asi nie je odvážať bordel aj okolo smetiakov. Ale Vy asi nechápete, že problém nie je u nás, čo si chcú slušne smeti vysypať a dať do kontajnerov. Nie je u nás, keď tie kontajnery sú preplnené a my im pekne zabalené vrecká s odpadom položíme vedľa koša, lebo ich neni dať kam. Možno z Vášho trochu zvláštneho pohľadu síce robíme nelegálnu skládku, ale to sa mám otočiť so smeťami späť domov a takto chodiť nazerať 3x denne, či si už niekto vykonal povinnosť odviezť odpad? No už Vás vidím, ako si nechávate doma smrdieť odpadky so spolupatričnosti ku TEZASU alebo mestu, ktorí nevedia reagovať na preplnené smetné koše alebo zariadiť častejší odvoz za tie prachy, čo za smeti platíme.
Takže milý Jožko, Vaše úvahy sú totálne mimo realitu a praxe, nič neriešia a sú len obyčajných konštatovaním na obhajobu niekoho zlej práce. Že by ste aj Vy patrili k tým, čo nevedia riadne dohodnúť odvoz odpadu alebo zabezpečiť výkon zmluvy podľa dohody? Lebo ten alibizmus tomu nasvedčuje.
A navyše - keď sú neni smetiari schopný dať zamestnávateľovi spätnú väzbu, ktoré smetiaky sú pravidelne plné a kde musia nakladať smeti čo sú položené pri nich a samozrejme vedenie to musí mať chuť riešiť... , ako sa potom kompetentní dozvedia, že je tam problém a treba zariadiť častejší odvoz? Jedine od nás, čo majú záujem to riešiť a pomôcť situácii v našom meste. Vy to určite s Vašim postojom k lepšiemu nezariadite...
23. júl 2013

Jožo4

Pre HB: som rád, že máš presné informácie o obsahu mandátnej zmluvy a jej všetkými prílohami s TEZAS-om. Potom rozumiem všetkým Tvojim výhradám.
Pre Mareka: Vec je skôr o tom, že TEZAS vykonáva odvoz smetí podľa presného harmonogramu, ktorí ma sprepáčením nadiktovaný od mesta. Ani km navyše. Takže, ak interval vývozu smetí nestačí, treba to riešiť na MÚ so žiadosťou o častejší vývoz smetí, nie tu.
A ohľadom Tvojej argumentácie... to akože ak budem mať potrebu sa vyprázniť pred verejnými WC a zrovna bude plné, môžem pred ním? Rozumiem Tvojmu riešeniu a považujem za chválihodné, že následne po vyprázdenení kontajbérov ste to dali do poriadlu - možno jeden z mála a chválim za to. Mám však problém z večným očierňovaním niekoho iného, za čo on ani nemôže. A to sa deje zo strany vedenia mesta a nainfikovaní sú aj mnohí, ktorí sa do toho nič nerozumejú, len ako blbé ovečky papagájujú to, čo im Čivava nakuvíka. Nie je všetko čiernobiele. SMMP vie lacnejšie pokosiť - no pozri sa ako to po 1,5 roku vyzerá - niektoré parky sú zničené a tie, ktoré prežívajú budú pri tomto temope mulčovania zničené do dvoch rokov. Ale oni vedia, čo robia...
Korigovať neznamená ničiť. Aspoň všade inde mimo Prievidze
23. júl 2013

Marek Vida

Je samozrejme, ze potrebu ako si ju opisal ty riesit tymto sposobom nebudeme ;-) Ale aj o tom som pisal, ze ak nie je spatna vazba od Tezasu, kde treba vysypat castejsie, mesto nevie, ze ma reagovat. Druha vec je, ci by bola ochota reagovat rozumne a bez hromzenia nas obcanov uz pri rozliatom mlieku. Proste v tych dohodach chyba kus logiky a efektivity ako davat info kompetentnym a ti musia mat zdravy rozum a chut to riesit.
Otazka je, kde je chyba. Keby sa Tezas spraval ako rozumny podnikatel, sam by upozornoval na lokality s vecne plnymi smetiakmi. Ved cim viac budu odvazat, tym viac zarobia. Nevieme vsak, ci to tak nahodou kedysi nebolo a mesto ich zrusilo, ze sa castejsie odvazat nebude, lebo ako vzdy maju une zaujmy kam a komu priplatit.
Tu nie je jednoznacneho vinnika, nevieme, kto sposobil tento stav. Ale teraz je na meste, aby nam tu len sucho ako blbym oveckam neodpisalo nejake vyjadrenie do stratena a problem sa riesit nebude.
Ja ocakavam, ze ked uz teraz riesit nic nebudu, stane sa tak aspon od noveho roka a harmonogram odvozov bude nanovo navrhovat niekto rozumny. Hlavne aby nebol taky isty ako doteraz, dufam, ze sa spytaju alebo si zmapuju sami, kde treba odvoz posilnit. Planogramy spred desiatich rokov uz davno neplatia a prax je ina. Nam tu napriklad zaplnaju kontajnery obchody, ktore sa tu prevadzkuju. Preco im nedaju vlastny kontajner, ved oni produkuju spolu viac odpadu ako cely nas blok...
Nechcem len na niekoho nadavat, lebo kazdy z nas tu ma iny pohlad a vztah ku momentalnemu vedeniu mesta (ja uz nefandim nikomu, nikto nie je hoden). Preto si tu napisme riesenia a nie emocie, to bude od kazdeho z nas to najlepsie.
Co sa tyka parkov, to neviem co presne myslis, tu som ja osbne nezaznamenal nieco divne. Ak myslis park na Starom sidlisku, tak gam akukolvek zmenu vitam. Mam male deti a park nemozeme vobec vyuzivat k tomu, k comu sluzia parky inde. Sluzi len par dochodcom, ktori zmenu neprijmu z tvrdohlavosti, dalej psickarom, ktorych milacikovia travnate plochy znecistuju, a potom roznym individuam, ktori sa tu dobre zasivaju a robia bordel. Na toto je urceny park? Pochybujem, ze nasi otcovia budovali park pre psov, ktory tam spinia kade sa im zachce, alebo pre par ufrflanych jednotlivcov, ktory budu do svojej blizkej smrti sediet stale na rozbitych lavickach. Alebo pre stale pribudajucich fetakov? Pochybujem. Psickarov treba z hlavnej casti parku dat prec, niekde na kraj, fetakom preriedit kroviny aby tam nemohli nepozorovane robit bordel, dochodcovia nech su prosim ticho. Sme tu nove generacie, ktore maju rodiny a chceme v parku robit pikniky na trave, vypustit tam deti bez obavy zahnusenia sa od psacich vykalov a obavy nehrania sa z odpadkami, ktore sa valaju vsade. Chceme nove chodniky, aby som ich mal kde ucit bicyklovat a dobre lavicky, na ktorych sa da oddychovat mamickam z kociarmi.
Konecne sa v parku nieco deje a ja to vitam. Park totiz prestaval byt funkcny pre normalnych ludi...Neviem ale, ci si myslel aj toto akoze nicenie parku.
Pekny den.
23. júl 2013

HB

Jozo4 musim sa smiat vraj parky po 1/5roku su zničene a budu znicene.Ako prosim ta zničene čim ze ich kosia a viackrat do roka.Nič nie je zničene akurat tie parky vyzeraju ako ma byt su pokosene a upravene.Napr.park pri golfovom ihr.roky tam bola obrovska trava a Tezas sa vyhovaral viackrat kosit nemozme nie je na naftu a Pani byvali Primator.vzdy prehlasili staznosti na Tezas su neopodstatnene atd.Ved tam bola trava po kolena ludia sa tam nemohli opalovat a mele psy tam nebolo vidiet.Ludia z Opatoviec tam chodili kosit travu pre zajace tak netaraj a rovnako to bolo v celej Prievidzi.Tezas sa stale len vyhovaral a bral velke peniaze.Teraz Unipa všetko rob.lacnejsie a lepsie.Stači sa pozriet na namestie stale su tam pracovnici z UNIP.A namestie opeknelo to tu 20 rokov nebolo.Mne nemusi nikto nič nakuvikat stači sa len pozerat a vsade vidiet zmenu.Vadi to akurat ludom čo tu roky bačovali a nič nerob.tak teraz ich ide rozdrap.presne ako teba Jozo4 a chovaj sa trosku na urovni ak vieš čo to to znamena a druhykrat si odpusti tu čivavu
10. september 2013

Odpoveď samosprávy

Stanovište bolo vyčistené. ALE:
Podľa VZN č. 105/2009 o nakladaní s komunálnym odpadom na území mesta Prievidza je každý pôvodca odpadu je povinný ukladať komunálne odpady a ich vytriedené zložky do nádob na to určených alebo na miesta určené mestom (napr. zberný dvor) a dodržiavať zodpovedajúci systém zberu. Zároveň sa všetkým pôvodcom komunálneho odpadu zakazuje ukladať odpady mimo určených zberných nádob a zberných vriec, ukladať iné odpady ako sú do nádob určené a podnikajúcim osobám je zakázané ukladať do nádob na komunálny odpad druhy odpadov, ktoré vznikajú pri bezprostrednom výkone predmetu podnikania.

V celom meste sú vytvorené stanovištia na nádoby na odpad tak, aby bola dostatočná hustota siete a počet nádob na zmesový komunálny odpad je na nich pridelený podľa počtu trvalo prihlásených osôb v každej spádovej oblasti a vždy je rátané aj s rezervou. V záujme spravodlivosti systému je nutné, aby boli pre všetkých obyvateľov vytvorené relatívne rovnaké podmienky a možnosti odloženia odpadu s rovnakým intervalom vývozu, pretože náklady sa premietajú do poplatku za komunálne odpady.

Konkrétna lokalita je monitorovaná vzhľadom na dlhodobejší problém s prepĺňaním nádob, v lokalite sa nachádzajú aj prevádzky podnikajúcich osôb s tvorbou iných druhov odpadov, ktorých produkcia bude preverená.



Beata Drozdová-referent životného prostredia MsÚ
10. september 2013

Marek Vida

Ďakujeme za čiastočnú odpoveď. Verím, že monitoring prevádzok (Večierka, Mäsiarstvo a Chovprodukt) a ich nadmernej produkcie odpadu oproti bežnej domácnosti bude ČÍM SKOR zrealizovaný a bude im pridelený samostatný kontajner. Alebo bude posilnené vysýpanie nádob tak, aby sme NEBOLI nútení ako pôvodcovia odpadov nechávať kultúrne zabalené smetia vedľa nádob, ktoré sú bohužiaľ 2 dni z piatich totálne preplnené.
Ďakujeme za skoré doriešenie.
29. november 2013

Odpoveď samosprávy

Monitoring v lokalite je dlhodobý, počet pridelených kontajnerov je štandardne prepočítaný na počet obyvateľov na trvalom pobyte a produkciou komunálneho odpadu z prevádzok (nie odpad súvisiaci s predmetom činnosti podnikania, ktorí sú povinní likvidovať prevádzkovatelia na vlastné náklady), k hromadeniu odpadu dochádza pri porušení ustanovení VZN.

Beata Drozdová
referentka životného prostredia MsÚ

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania