Asistent pedagoga

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Prievidza

V riešení
meno
Miriama 30. septembra 2018

Dobry den, bola by som rada, keby mesto sa zacne zaoberat otazkou, Asistent pedagoga. Kedze je to velky problem riesit, bola by som rada keby mesto vynde v ustrety tymto smerom detom ktore to potrebuju a nebude to zmetene zo stola. Ano vi, ze tuto otazku ma riešiť riaditel, ale ked dotycna osoba nie je ochotna tuto otazku riesit, lebo vie ze mesto tiez nie je ochotne riesit. Preco nepocitate aj s takouto alternativou v mestkom rozpocte. Budem rada ak sa tato tema otvori a nemám problem aj na osobne stretnutie sa dohodnut. Budem len rada. Pripadne rozsirit kapacitu prr specialnu skolu / škôlku. Dakujem za odpoved.

05. október 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za nahlásenie podnetu.

Mesto si uvedomuje, že žiakov so zdravotným znevýhodnením pribúda, a preto v spolupráci s riaditeľmi škôl každoročne predkladá žiadosti na ich financovanie zo štátneho rozpočtu. V roku 2018 sa nám podarilo získať financie na 6 asistentov učiteľa na základných školách, čo predpokladá finančné krytie v objeme 60 480 € zo štátneho rozpočtu.

Okrem toho, ZŠ Rastislavova sa zapojila do projektu financovaného z fondov EÚ so spoluúčasťou mesta, z ktorého bude financovať 5 asistentov učiteľa, jedného špeciálneho pedagóga, jedného psychológa. Rovnakým spôsobom má prijatého ďalšieho asistenta aj ZŠ Šafárika.

Mesto z vlastných zdrojov financuje tiež jedného asistenta na ZŠ Šafárika a 2 špeciálnych pedagógov s pracovným úväzkom pre všetky školy, spolu v objeme za 47 136 €.

V máji 2018 sme požiadali nadriadený orgán o zvýšený počet asistentov na 30 osôb pre 46 detí so zdravotným znevýhodnením na základe odporúčaní poradenských zariadení. Na základe uvedeného očakávame, že dôjde k určitému zvýšenému počtu asistentov.

Mesto venuje tejto téme pozornosť, ale musí ju riešiť v rámci zdrojových možností rozpočtu za celé mesto v rozsahu prídelu podielových daní mesta.

Prijímanie detí so zdravotným znevýhodnením do MŠ sa rieši individuálne V súčasnosti mesto nezamestnáva asistenta učiteľa pre MŠ aj z dôvodu nedostatku kvalifikovaných asistentov

Pokiaľ ide o rozšírenie kapacít pre špeciálnu školu, táto nepatrí do zriaďovateľskej pôsobnosti mesta, ale Okresného úradu Trenčín. Podľa našich informácií kapacitné priestory špeciálnej MŠ sú v súčasnosti postačujúce.



odbor školstva MsÚ Prievidza.
05. október 2018

Miriama

Dakujem za vasu odpoveď, ozaj som necakala, ze mi odpoviete. Vazim si to. Mate mylne informacie, ze kapacita specialnej škôlky je dostacujuca. V cakacke su dalsich 10 deti, ktore sa tam nedostali, takze to mate dalsiu triedu.
Mna hlavne zaujima Asistent pedagoga, kvalifikovany clovek by sa nasiel, kedze prr tychto ludi je velmi ťažké sa zamestnat v skolstve, pokial nema kontakty.( Oznacujem fakty a to čo vidím na vlastne oci). Prosim ako mozem postupovať aby som mohla prihlasit mojho 4 rocneho syna do skolky a aby mohol dostat aj asistenta pedagoga. Viem aky je postup podla zakona ale v skutocnosti to realne nie je, kedze ochota z vasej strany je ozaj mizerná. Moj syn navstevoval skolku z ktorej ho vylucili, podotykam jednanie skolky bolo protizakonne a diskriminujuce, viem, ze keby poviem" takto teda nie", nic nezmozu, ale pre mna je velmi dolezity aj ludsky faktor v tejto téme. Podala som ziadosti do skolok, kde mi ho nevzali a radsej vzali mladsie deti. Aj toto bolo porusenie zakona. Kedze vieme, ze starsie dieta ma prednosť. Preto ma zaujima, co mozem spravit aby moj syn mohol chodit do skolky, aby sa mohol adaptovat, zapadol do kolektívu, lebo sam doma to sa nenauci. Mame odporucania aj od odbornikov, ze potrebuje bezny kolektív a jeho problem nie je velmi narocny zvladnut, len treba aj chciet. Mienite uvazovat v buducorocnom rozpocte aj pre takuto moznost? Ak si podam ja ziadost mestu budete ju akceptovat?( Odpoved mi je jasna kedze pre vas je zakon prvomrady). Som ochotna sa aj osobne stretnut aby sme prediskutovali tuto temu a mozem vam aj viacero deti priviest, ktorych tato tema zaujima, ci ich rodicov dakujem

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania