Odbočenie z križovatky Bjornsona

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Prievidza

Vyriešený
meno
Anonymný užívateľ 18. septembra 2013

Po zrušení autobusovej zastávky na ulici Štefánika pred križovatkou s ulicou Bjornsona na tomto mieste parkujú motorové vozidlá. Podľa dopravných predpisov môžu vozidlá stáť do vzdialenosti 5 m od hranice križovatky. Avšak takéto parkovanie, hoci v súlade s dopravnými predpismi, mimoriadne komplikuje odbočenie z ulice Bjornsona na ulicu Štefánika, prípadne pokračovanie po ulici Bjornsona smerom ku Kauflandu.

S jazdou cez križovatku nie je problém, ak na ulici Štefánika nestoja vozidlá súvisle od križovatky do vzdialenosti približne 15 metrov od hranice križovatky. Avšak hlavne v popoludňajších hodinách vozidlá na tomto úseku (označený žltou čiarou na fotke) súvisle stoja. Aj v prípade, ak ide o osobné vozidlá, je rozhľad na križovatku veľmi obmedzený a to už nehovorím, ak na uvedenom mieste parkuje dodávkové vozidlo.

Pokiaľ bola na uvedenom mieste autobusová zastávka, nebol s rozhľadom na križovatku žiadny problém. Avšak súčasná situácia je nevyhovujúca, vzhľadom na to, že premávka na ulici Štefánika je veľmi frekventovaná a autá jazdia cez križovatku častokrát rýchlosťou vyššou ako 50 km/h. Aby mal vodič náležitý rozhľad na križovatku musí kvôli vozidlám stojacim na Štefánikovej ulici s vozidlom zastaviť čiastočne až v jazdnom pruhu na Štefánikovej ulice, čo je v rozpore s dopravnými predpismi a ohrozuje a obmedzuje vozidlá idúce po Štefánikovej ulici. Avšak vodič nemá inú možnosť, ak nechce križovatkou prejsť naslepo.

Riešením by bolo obmedzenie státia vozidiel do vzdialenosti cca 15 metrov od hranice križovatky s ulicou Bjornsona (na fotke označené žltou čiarou), čím by sa zabezpečil náležitý rozhľad pre vozidlá prichádzajúce z ulice Bjornsona. Akým spôsobom plánuje uvedený problém vyriešiť mesto ? Odpoveď s odvolaním sa na uvažovanú výstavbu nezmyselnej okružnej križovatky na tomto mieste nebudem považovať za vyjadrenie k danému problému.

18. september 2013

Jojo

...anonymný užívateľ prejdi sa po zvyšku mesta a hlavne po Zapotôčkoch a pochopíš, že tvoja starosť nie je problémom ku ktorému by sa mohol niekto rozumne vyjadriť.....
19. september 2013

Fero

Ak si niekto myslí, že tento problém bude vyriešený zákazom státia na ul. M. R. Štefánika, tak je na omyle. Pokiaľ vodiči budú dodržiavať dopravné predpisy, hlavne max. povolenú rýchlosť v uzavretej osade (50 km/hod), resp. prispôsobia rýchlosť vozidla stavu a povahe vozovky, poveternostným podmienkam a situácii v cestnej premávke, je prejazd cez predmetnú križovatku bezpečný. Dôvody, prečo dochádza k častým kolíznym situáciam na danej križovatke, sú úplne iné. Denne prechádzam touto križovatkou ako chodec a je úplne bežné prekračovanie rýchlosti motorových vozidiel, resp. nevenovanie sa vedeniu vozidla , ale napr. telefonovaniu. Ak sa postavíte na túto križovatku a budete pozorovať správanie vodičov, tak po krátkom čase zistíte, že minimálne 8 (OSEM) vodičov z 10 (desiatich) počas jazdy cez križovatku telefonuje a to aj napriek tomu, že vchádzajú do križovatky z vedľajšej cesty a križovatkou prechádzajú v priamom smere (pokračuje po vedľajšej - 2 krát prechádza cez hlavnú cestu), alebo odbočuje na hlavnú - M. R. Štefánika. Kolízne situácie sa nepodarilo vyriešiť ani zvýrazneným zvislým dopravným značením "Daj prednosť v jazde". Snáď by pomohla dopravná značka "Stoj, daj prednosť v jazde" alebo riešenie križovatky kruhovým objazdom. To si ale vyžaduje investíciu.
20. september 2013

Odpoveď samosprávy

Určite ide o opodstatnený podnet. Na strane druhej takýto zásah do existujúcej dopravnej situácie môžeme s pozície samosprávy konzultovať s dopravným inšpektorátom. O postupe zo strany mesta vás budeme informovať.

Michal Ďureje
hovorca mesta
15. október 2013

Odpoveď samosprávy

Parkovanie na Ul. M.R. Štefánika nie je v rozpore s dopravnými predpismi nakoľko je dodržiavaný §25 ods.1 písm. d) Zákona 8/2009 Z.z. o cestnej premávke - „Vodič nesmie zastaviť a stáť na križovatke a vo vzdialenosti kratšej ako 5m pred hranicou križovatky a 5m za ňou.“ Na predmetnej križovatke neboli zaznamenané dopravné nehody z dôvodu zlých rozhľadových pomerov, prípadne nedodržania najvyššej povolenej rýchlosti. Na základe týchto skutočností neuvažujeme s osadením dopravného značenia s ozn. B 33 - Zákaz státia ani s vyznačením súvislej žltej čiary s ozn. V 12b.

Dujničová Lucia
referent dopravy
Mestský úrad
18. november 2013

Marek Vida

Súhlasím s názorom pisateľa podnetu, hlavne ak sa ako prvé auto od križovatky postaví dodávka alebo nejaké ohavné SUV drzého fešáka so zlatou retiazkou, nedodržiavajúceho 5m hranicu. Bohužiaľ arogantných a sebeckých vodičov pribúda veľmi rýchlo. Slovo empatia im nehovorí vôbec nič a správajú sa, akoby parkovali alebo jazdili po ceste iba sami. Škoda je, že sa tento podnet vyriešil len právnicky a nie ľudsky...
Je tu však ešte jedna podobná križovatka a to len 50m vľavo ku parku. Je to vychádzanie z Baníckej ulice, kde takéto státie áut pod 5m od hranice križovatky je permanentné. Tam práve často stávajú dodávky vykladajúce tovar do obchodíkov, alebo parkujú vyššie SUV autá. Tie skutočne veľmi bránia rozhľadu pre bezpečný výjazd na Štefánikovu z Baníckej a často stojím predkom auta až v dráhe hlavnej cesty, kým dokážem nahliadnuť, či sa na mňa niečo valí alebo nie. Tam by som to takisto preveril a odpozoroval zodpovednejšie, hlavne mestskou políciou a ideálne žltou čiarou to sprehľadnil.
Ďakujem.
03. december 2013

Marek Vida

prikladám aj fotografiu k predošlému môjmu príspevku v tejto diskusii o inej, kúsok vzdialenej križovatke Banícka - Štefánikova, kde ako vidíte ten rozhľad naozaj chýba a musíte vyliezť prednou časťou auta až do hlavnej cesty aby ste cez zavadzajúce auto videl a bezpečne mohol vyjsť z vedľajšej cesty. Tam dajte prosím tú žltú čiaru alebo značku zákaz zastavenia.
Ďakujem, Marek_Prievidza.
03. december 2013

Dopravný expert

Marek, značku zákaz zastavenia tam nedajú a žltú čiaru už vôbec nie, keďže "dopravné značenie sa smie používať len v takom rozsahu a takým spôsobom ako to nevyhnutne vyžaduje bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky - Ing. Dujničová Lucia, referent dopravy".

V takomto prípade by stálo za pokus zavolať MsP, avšak tam vám povedia, že takéto prietupky údajne nemajú kompetenciu riešiť, hoci zákon o obecnej polícii hovorí niečo úplne iné. Takže potom už asi zostáva iba rezignovať a dúfať, že pri vchádzaní na hlavnú cestu nepríde ku zrážke s iným autom...
03. december 2013

Marek Vida

No, logiku úradníkov to má, čo ste napísal :-)
No ja apelujem na zdravý rozum, nie na prázdnu hlavu pečiatok. Ak by sa tam žltá čiara nemohla dať z uvedených dôvodov, prečo tak namaľovali žltú čiaru pri ostrovčeku nachádzajúcom sa pri okresnom súde, oddeľujúc zastávky MHD od hlavnej cesty? Občas som tam parkoval, z vnútornej strany ostrovčeka tak, aby som neprekážal. A zrazu papuča na kolese - pribudla žltá čiara, ktorú si nikto iný ako MHD vybaviť záujem nemalo. Zaujímal by ma však dôvod - nemali si kde autobusári odstaviť stroj na obednú prestávku?? Tam to išlo namaľovať, aj keď to nič s plynulosťou premávky a podobnými kecmi spoločné nemalo.
Ono je to o tom, že keď sa chce, vie sa aj rozumom pohnúť a aj urobiť o trochu viac, ako mi káže úradnícka pracovná náplň. Ale to by podaktorí museli robiť pre súkromnú sféru a nemať istotu výplaty, aby si osvojili slovo ústretovosť občanom...
Ach, vyzerá to na prd, nedočkám sa tam asi ničoho, iba búračky a ohrozenia mojich malých detí v aute. Ďakujem všetkým citátorom zákonov, ktorí nič pre bezpečnosť neurobia... Odteraz budem otravovať mestskú políciu. Asi nemajú čo robiť keď je pre kompetentných ľahšie ich nechať otravovať, ako tam dať poondiatu čiaru... Bodaj by tam do vás niekto vpálil a rozbil vám dobre čumák... Potom sa možno spamätáte.

Alebo???
04. október 2016

Jozef

Neprehĺadný vjazd do križovatky

dobrý deň, chcel by som požiadať samosprávu o vyriešenie neprehľadného vjazdu do križovatky na ulicu Štefánika z ulice Bjornsona, kvôli parkujúcim autám nevidno prichádzajuce autá smerom od ulice Chalupku, zbadať ich v poslednej chvíli keď už človek vchádza do križovatky, často na poslednú chvíľu. stačilo by osadiť zrkadlo na stredový trávnatý pás.
30. jún 2017

Anonymný užívateľ

Podľa odpovede z roku 2013 bolo státie vozidiel pred križovatkou v súlade s dopravnými predpismi. Avšak nedávno bola pred križovatkou vyznačená žltá súvislá čiara zakazujúca zastavenie a státie a dokonca v dĺžke viac ako 10 metrov. Žeby sa zrazu zhoršili rozhľadové pomery, hoci na to opakovane upozorňovali viacerí vodiči, ktorí touto križovatkou jazdia ?

Podnet bol KONEČNE vyriešený.
02. júl 2017

Marek Vida

rýchlosť rozhodovania našich úradníkov je neuveriteľná :-) Už po troch rokoch schválili namaľovanie jednej čiary, aj keď na začiatku to striktne zamietli. Ach jááj... Škoda, že to neurobili aj na križovatke s Baníckou ulicou o kúsok vedľa, ale možno o tri roky bude aj to.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania