Stálo by to za zváženie

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Prievidza

Uzavretý

Skúste to prosím aspoň zvážiť aj u nas v PD

26. november 2018

frantisek

som vsetkymi desiatimi za! vsetky obaly a taniere a podobne sa daju nahradit ekologickejsiou verziou: kompostovatelnymi tanierikmi a podobne.. mozno je uz teraz neskoro an to to prikazat predajcom, ale do buducna byt o bol skvely krok pre zelensie, zdravsie a cistejsie mesto a samozrejme planetu... :)
30. november 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za nahlásenie podnetu.Počas minuloročných vianočných trhov bol stánok, v ktorom podávali občerstvenie výlučne do ekologických pohárov. Tieto poháre boli vyrobené z celulózy a kryštalizovaného prírodného škrobu.

K úplnému zákazu plastových pohárov sa vyjadrí referát obchodu a cestovného ruchu MsÚ, ktorý trhy organizačne zastrešuje.

Michal Ďureje
hovorca mesta


07. december 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ako už bolo povedané, v Prievidzi sme s používaním ekologickými obalov ako skúšobným projektom začali v roku 2017 na Vianočných trhoch. Počas roka 2018 boli ekologické obaly použité v rámci podujatia Prievidzský rínok ako súčasti tradičného Baníckeho jarmoku. V súčasnosti pripravujeme Vianočné trhy 2018, kde v spolupráci s miestnym dodávateľom ekologických gastro obalov značky Bionela spoločnosťou VAMA plus s.r.o. zabezpečíme odvoz použitých ekologických gastro obalov. Rovnako v prípade záujmu, vieme odporučiť a príp. poskytnúť predajcom na Vianočných trhoch kontakt na uvedenú spoločnosť.
Treba povedať, že pokiaľ v tomto roku malo použitie eko-obalov predajcami na príležitostných trhoch len odporúčací charakter, do roku 2019 pripravujeme ako súčasť pokynov pre účastníkov trhov na území mesta Prievidze záväzné používanie ekologických gastro obalov. Ich použitie bude súčasťou vydávaných povolení na predaj a ako také môže byť kontrolované zo strany mestskej polície Prievidza príp. zodpovednými pracovníkmi mesta.
Dovolíme si tiež predajcov a konzumentov požiadať o zodpovedný prístup a dôsledné triedenie použitého ekologického obalu do na to tento účel určeného kontajneru.


Helga Kopáčiková
referent obchodu a cestovného ruchu
Mesto Prievidza




10. december 2018

frantisek

sice az v 2019, ale wow :) dakujeme.

este by mozno bolo dobre edukovat ludi aj k tomu aby si na trhy doniesli vlastne hrnceky na punc aspon prostrednictvom statusu na Facebooku. potom nie je treba ziadne obaly vobec vyhadzovat. pripadne z toho spravit vyhodu a davat ludom pohariky ktore sa daju pouzit viacnasobne za zalohu (ako to funguje napriklad na festivaloch, na takej pohode sa ludia rpetekaju kto odovzda viac poharov teda nieje sanca ze by nejaky ostal na zemi). ked clovek bude chciet, poharik si necha a zlaoha prepadne majitelovi - tieto pohariky by mohlo mozno zabezpecovat priamo mesto? dufam, ze si toto precita niekto kompetentny a porozmysla este nad tym. kazdopadne dakujem za odpoved

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania