"Parkovisko" M. Mišíka (v lokalite od zadného vchodu VUB banky)

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Prievidza

V riešení
meno
Peter Jankov 11. novembra 2013

Dobrý deň,

v prílohe Vám posielam pár fotografií vyhotovených dňa 07. 11. 2013 a majú slúžiť k lepšiemu pochopeniu podávaného podnetu.

Už druhý rok si obyvatelia centra mesta platia za parkovanie svojich vozidiel v CMPZ. Na samotnej myšlienke zavedenia parkovného nie je nič zlé (a pokiaľ by bolo možné, určite by bolo vhodné zaviesť platené parkovanie do celého mesta, nie len do centrálnej zóny, hoci tento nápad v súčasnosti určite nie je realizovateľný, keďže budúci rok budú komunálne voľby :-) ).
Problém je v tom, že obyvatelia ul. M. Mišíka v lokalite ako je zadný vchod do VUB banky, stále parkujú v blate, na nedostatočne spevnenej ploche bez vodorovného vyznačenia parkovacích miest. Jedná sa o parkovacie miesta, ktoré sú v bezprostrednej vzdialenosti od centra mesta a je neadekvátne privítať potenciálneho návštevníka centra mesta takýmto parkovaním a ešte od neho za to, že stojí v blate pýtať peniaze, príp. pýtať peniaze za parkovanie v blate od rezidentov.

Ale povedzme si čosi o merite podnetu, parkovanie v danej lokalite je spoplatnené pre obyvateľa ako aj pre návštevníka. Parkovacia plocha na ktorej vodič parkuje je len z časti spevnená tzv. "asfaltovou drťou", ktorú tam ale nedalo naviesť mesto ale samotní obyvatelia v čase, keď ešte myšlienka CMPZ neexistovala. Taktiež v danej lokalite nie sú vyznačené parkovacie miesta vodorovným značením čo zapríčiňuje neefektívne parkovanie menej zdatných vodičov. V prípade ak by tam boli parkovacie miesta vyznačené, môže takýchto vodičov riešiť MsP.

Je však zaujímavé, že sa vybudovalo parkovisko na "zapotôčkoch" kde si ľudia za parkovanie neplatia, ale v predmetnej lokalite, musia vodiči, aj v prípade slabších prehánok, parkovať na zablatenej ploche, pričom majú problém nezašpiniť sa pri vystupovaní z vozidla. Za takéto parkovanie si majú obyvatelia aj návštevníci platiť ?

Čo sa týka neefektívne využitého parkovacieho miesta, tak na parkovaciu plochu, ktorá je predmetom podnetu sa zmestí cca. 10 vozidiel (7 nad "cestou" a 3 pod VÚB bankou), často sa stáva, že je tam zaparkovaných 7 áut a viac sa ich tam bohužiaľ nezmestí. A v prípade, že by sa našiel niekto, kto tam teoreticky začne parkovať pozdĺžne (lebo kolmé parkovanie v danej lokalite je len zaužívané, ale žiadny právny predpis ho neprikazuje) tak sa tam zmestia max. 4 autá a s tým by nič nezmohla ani MsP ani nikto iný, keďže tam parkovacie miesta nie sú vyznačené.

Preto sa chcem spýtať, či mesto zvažuje v blízkej resp. veľmi blízkej budúcnosti vybudovanie normálnej parkovacej plochy v predmetnej lokalite napr. zo zámkovej dlažby s vyznačením parkovacieho miesta alebo koľko rokov ešte musia rezidenti a návštevníci platiť parkovné bez toho aby získali zo svojich platieb určitý benefit ?

Za odpoveď ďakujem a zostávam s pozdravom,

Peter Jankov

15. november 2013

Odpoveď samosprávy

Pán Jankov, ak dovolíte odpoviem komplexne a postupne podľa Vašich reakcií.
-----
Neuvažujeme nad spoplatnením celého mesta. To ani nie je technicky možné.
-----
Parkovanie je možné tam, kde je buď vodorovné alebo zvislé dopravné značenie. V tomto prípade sú na mieste osadené dopravné značky- je tam existujúce zvislé dopravné značenie. Nie je potrebné duplicitne aj vodorovné dopravné značenie.
-----

To ako ľudia parkujú autá je výsledkom ich tolerancie voči iným šoférom. Ak niekto parkuje nevhodne kontaktujte mestskú políciu. Problém môžete prebrať aj na bytovej schôdzi.
-----

Tu by som dovolil poukázať na fakt, že tvorba parkovísk v iných častiach mesta je zabezpečená z rozpočtu mesta. Tvorba parkovísk v CMPZ je zabezpečená prostredníctvom peňazí z parkovacieho systému. Ide o dve rozdielne veci. To v akom stave sú v roku 2013 naše parkoviská a parkovacie plochy, je výsledkom toho, že desaťročia sa nikto ale absolútne nikto nevenoval rekonštrukciám ako aj výstavbe parkovísk. Z financií z CMPZ bolo zrealizované parkovisko na Ul. Mišíka http://www.prievidza.sk/spravodajstvo/parkovanie-na-ul-m-misika/ + v týchto dňoch sa buduje parkovisko na Ul Škarvana. Tieto lokality boli vyhodnotené prieskumom statickej dopravy ako najkritickejšie – t.j. s najväčšou záťažou parkovania.
----
Uvedené vyššie- Parkovisko je vyznačené dopravnými značkami. To ako ľudia parkujú autá je výsledkom ich tolerancie voči iným šoférom. Ak niekto parkuje nevhodne kontaktujte mestskú políciu. Problém môžete prebrať aj na bytovej schôdzi.
----

Chceme vyčleniť finančné prostriedky do každého obvodu mesta, tak aby v každom obvode boli pričlenené financie na opravu a parkovísk. Avšak tento zámer môže byť realizovaný už až v ďalšom roku. Chcem však poukázať na dve veci –
1: musíte sa so svojou požiadavkou obrátiť na príslušný volebný obvod. Ten si bude určovať ďalšie priority opráv. (Rovnaký postup je napríklad pri osádzaní lavičiek.)
2: Do tohto dvora je vstup s vozidlom iba na základe povolenia SVB. Časť parkoviska je súkromná plocha a v tomto prípade mesto nemôže investovať finančné prostriedky na opravu súkromného majetku. Predpokladám, že Vy poukazujete na časť parkoviska ktoré je mestské, nie súkromné.


Michal Ďureje
hovorca mesta
16. november 2013

Peter Jankov

Dobrý deň,

samozrejme, že som nemyslel tie parkovacie miesta, ktoré sú v osobnom vlastníctve a len s povolením SVB.
Mal som na mysli tie zvyšné, ktoré sú tam a ktorých sa týka značka osadená mestom.
Vašej odpovedi rozumiem, chápem a rešpektujem ju až na jednu vec.
Máte pravdu, že je v danej lokalite osadené zvislé dopravné značenie, avšak vodorovné značenie by vyznačilo parkovacie miesta, príp. by sa dal daný problém vyriešiť výmenou súčasnej zvislej dopravnej značky "IP 17 a" za zvislú dopravnú značku "IP 13a" teda parkovisko s kolmým státim, prípadným osadením dodatkovej tabule vyznačujúcej kolmé parkovanie na súčasnú "IP 17a".

Pretože súčasná zvislá dopr. značka neurčuje smer státia. Takže tak ako som Vám napísal aj v úvodnom príspevku, že pokiaľ by tam niekto chcel parkovať pozdĺžne tak môže, nič mu v tom nebráni, a privolanie hliadky MsP nič nevyrieši, pretože ešte raz opakujem, smer státia nie je nijako určený, teda ten kto si zaplatí za parkovanie môže parkovať smerom ako chce a môže sa teoreticky stať že iba jedno auto bude kolmo, druhé pozdĺžne, tretie šikmo a pod. Ja viem, že je to málo pravdepodobné, no aj v takomto prípade by privolanie hliadky MsP nič nevyriešilo a taktiež by hliadka MsP nemala právo uložiť na takto zaparkované vozidlo blokovacie zariadenie. Pokiaľ by tam bola zvislá dopravná značka "IP 13 a" príp. dodatková tabula na súčasnú "IP 17a" tak v takom prípade by mala hliadka MsP právomoc zasiahnuť a uložiť na vozidlo blokovacie zariadenie a uložiť nezodpovednému vodičovi blokovú pokutu, no v súčasnosti to nie možné, keďže smer státia súčasná dopravná značka neurčuje, vyznačuje iba platené parkovisko.

Preto by ma ešte zaujímalo, či by takáto výmena dopravnej značky v predmetnej lokalite bola v súčasnosti možná, príp. aspoň osadenie dodatkovej tabule označujúcej smer státia ?

Za odpoveď ďakujem.
31. máj 2014

B.B.

Pán Michal Ďureje, hovorca mesta.
Chcel by som vedieť, prečo bola VÚB, a.s. protekčne pridelená
Adresa:
Mlynské nivy 1, Bratislava
Takýto objekt predsa už existuje!!!

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania