Priechod pre chodcov - Clementisa

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Prievidza

Vyriešený
meno
Anonymný užívateľ 07. februára 2014

Nedávno bola zrekonštruovaná autobusová zastávka na ulici Clementisa. Avšak z absolútne nepochopiteľných dôvodov nebol upravený priechod pre chodcov, ktorý sa nachádza v bezprostrednej blízkosti zastávky na bezbariérový. Je síce super, že na okraji zastávky bola použitá dlažba pre nevidiacich, avšak táto je vozíčkarom alebo matkám s kočiarmi platná ako mŕtvemu kabát. Zároveň bol posunutý označník zastávky a teraz končí priechod pre chodcov priamo v zastávke, čo je v rozpore s dopravnými predpismi. Preto sa pýtam:

1. Z akého dôvodu nebolo pri rekonštrukcii spravené bezbariérové napojenie priechodu pre chodcov, ktoré by si nevyžiadalo absolútne žiadne zvýšené náklady ? Bude tento závažný nedostatok odstránený ?

2. Bude pri obnove vodorovných dopravných značiek posunuté označenie priechodu tak, aby bolo v súlade s dopravnými predpismi, a teda nekončilo v zastávke ?

07. február 2014

miro

Myslim si, že na danú akciu nebol spracovaný projekt. A ak bol, tak ho nevidel príslušný dopravný policajt. Veď počas rekonštrukcie neboli použite dočasné dopravné značky - celé to bola "hurá" akcia. Vyhotovenie dlažby pre slabozrakých a nevidiacich takisto nezodpovedá prílohe vyhlášky 532/2002. No a na priechod sa skrátka vykašlali.
07. február 2014

naštvaný vozíčkar

Mňa by tiež zaujímalo prečo to tak nebolo spravené, nakoľko toto všetko upravuje vyhláška 532/2002 kde sú presne stanovené aj podmienky na úpravu chodníka a priechodu užívaného osobami so zníženou schopnosťou pohybu (vozíčkari). V dnešnej dobe, keď by sa mali štandardne všetky prechody a napojenia chodníkov na prechody robiť bezbariérové je ten chodník po rekonštrukcii oveľa väčšia bariera, ako bol pred rekonštrukciou. Ďakujem mestu, že "dodržuje" zákony a vyhlášky a všetkým ľuďom "uľahčuje" pohyb po komunikáciach....
07. február 2014

Karlinko

Dobre vy mudrlandi, cely prechod je uz z minulosti navrhnuty zle! V prvom rade je nakresleny v samostatnom pruhu pre autobusy. Dalej, kto tadial chodi vie, ze ked zastane autobus a vystupujuci ludia sa rozbenu popred neho cez prechod na druhu stranu, tak vodic ktory obieha autobus brzdi aj ocami aby niekoho nezrazil. Uz na zakladne nas ucili , ze popred autobus sa cez cestu nechodi ! Ten prechod tam nema co robit a mal by byt urcite posunuty vyssie o nejakych par metrov smerom k pivarni, nech ma vodic lepsi rozhlad ci niekto ide alebo nie. Takze ja by som navrhoval ho posunut a spravit bezbarierovo samozrejme , ale urcite ako vzdy asi nebudu peniaze.
07. február 2014

Odpoveď samosprávy

Odpoveď na predmetný podnet zabezpečí odbor výstavby.

Michal Ďureje
hovorca mesta
08. február 2014

naštvaný vozíčkar

Karlinko ja tadial chodím autom denno denne a vždy, ked je na zastávke autobus, tak ho obchádzam max. 20km/h rýchlosťou a nie plný kotol ako podaktorí. To je jedna vec. To že ten prechod a zastávka je zle navrhnutý, to je druhá vec. Tu išlo o to, že sa robila nejaka rekonštrukcia, ktorá v konečnom dôsledku znemožnila prechod cez cestu mne a pár ďalším ľuďom na vozíku. Ten chodník a obrubník,ktorý tam bol predtým bol podstatne nižšie ako je teraz. Dalo sa aj s vozíkom naň dostať. Teraz je to prakticky nemožné. Doprial by som každému jednému jeden deň vo vozíku, nech si vyskúša aké to je.... a potom by sa inak stavali k bezbarierovym prístupom.
08. február 2014

Milan

Prechod sa ma nachadzat ked tak za a nie pred autobusom
14. február 2014

Odpoveď samosprávy

Uvedený priechod je dnes nevyhovujúci technickým normám a požiadavkám na bezpečnosť cestnej premávky. Nachádza sa v blízkosti zastávky MHD. Z uvedeného dôvodu bude priechod preložený na iné miesto a vyhotovený ako bezbariérový.

Dušan Kohút
referent výstavby
Mestský úrad
23. apríl 2014

Daniela

na Severe celkovo chýbajú vyznačené prechody pre chodcov, napr. prejsť cez cestu do predajne Elekro Pavlíček a COOP po neviditeľnom prechode je riziko, buď na ňom je zaparkované auto, alebo musíte čakať, pokiaľ prejdú z jednej a z druhej strany autá
25. apríl 2014

Peter

Priechod pri Pavlíčkovi bol zrušený už pred niekoľkými rokmi. Takže nie je neviditeľný, ale vôbec tam už nie je.
25. apríl 2014

Daniela

V tom prípade sa bude prechádzať do obchodov na hociktorom mieste? To teda bude bezpečnosť zaistená pre chodcov! Najmä pre ZŤP. Ďakujem pekne, len tak ďalej.
22. december 2014

Odpoveď samosprávy

Uvedený priechod bol zrealizovaný.
Rozsah prác spočíva v posunutí priechodu pre chodcov do dostatočnej vzdialenosti od zastávky MHD na Ceste Vl. Clementisa. V dôsledku posunutia priechodu od zastávky MHD došlo k dobudovaniu časti chodníka pre chodcov, kde sa dnes nachádza zeleň. Na priechode je umiestnená dlažba pre nevidiacich a slabozrakých ľudí. Úpravy sa vykonávajú zo zámkovej dlažby. Súčasťou prác je aj osadenie nových značiek IP6 „priechod pre chodcov“ a posunutie značky B 33 „zákaz státia“.

Michal Ďureje
hovorca mesta

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania