Námestie J.C. Hornského-Verejný poriadok-iné

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Prievidza

Vyriešený
meno
Samo Správca 21. novembra 2019

Vďaka nečinnosti mestskej polície n e u s t á l e stúpa počet neprispôsobivých-bezprístrešných ľudí v rôznych lokalitách Prievidze. Ako to rieši a bude riešiť
samospráva mesta?

21. november 2019

majo

no presne vßak v Prievidzi je toľko bezdemovcov az hrôza. Si nepamätám že by v Pd bolo toľko bezdakov ako je ich posledné roky..A všade nechavaju po sebe len bordel.
22. november 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za nahlásenie podnetu.
Aktivační pracovníci sa dnes ráno (22.11.2019) dostavili do danej lokality s cieľom vyčistiť priestor, bezprístrešný občan sa tam však už nenachádzal.

K podnetu zabezpečí stanovisko MsP.
Kto? MsP
Kedy? Po preverení situácie

Michaela Bartušová
Mesto Prievidza
25. november 2019

Viktor Novy

Problém bezdomovcov nie je len problém Prievidze, je to problém každého väčšieho mesta. Preto ba ma zaujímalo p. Samo Správca ako môže mestská polícia zabrániť, pri súčasne platných zákonoch, ich stúpajúcemu počtu resp. o akú nečinnosť mestskej polície sa jedná.
Dajte riešenie. Myslím si, že aj ostatné mestá Vám budú vďačné.
26. november 2019

Albert Chuťka

Vytvárajú sa im podmienky na ich činnosť napr. stará poliklinika-nerieši sa,opustené staré holičstvo na ul.Fándlyho už nemá tam čo robiť-nedostatok parkovísk atĎ. zO STRANY MESTA NIE JE VENOVANá DOSTATOčNá POZORNOSť!
26. november 2019

Viktor Novy

Pokiaľ mám správne informácie poliklinika je vo vlastníctve VUC, mesto ju chcelo odkúpiť, ale nebol záujem. Staré holičstvo je súkromný majetok mesto jeho predaj, alebo prevádzku neovplyvní a parkoviská sa robia (roky sa nerobili, ale teraz sa robia, aj keď pomaly, ale sa robia). Ale aj tak by to bezdomovcov nevyriešilo. Na Košovskej ceste je mestský útulok, prečo tam nejdú.
Mimochodom a čo ľudia, ktorí im dávajú peniaze, pred obchodmi, pred kostolom. Sám som videl ako pani pred kostolom dala bezdomovcovi, ktorý tam žobral 5 eur. Večer ožratý ležal pred Tescom
Vo svete Viedeň, Amsterdam, Paríž - sú plné bezdomovcov, nádražia, pod mostami, na uliciach spia v krabiciach a mestá to nevedia vyriešiť Tak ma zaujala myšlienka p. Samo Správcu, že vďaka "nečinnosti mestskej polície n e u s t á l e stúpa počet neprispôsobivých-bezprístrešných ľudí". Možno on má riešenie, ktoré pomôže všetkým mestám a nielen na Slovensku. Tak sem s ním..
27. november 2019

Albert Chuťka

Univerzálne riešenie nie je,chce to len pozitívny prístup všetkých zodpovedných k týmto problémom a nie písať,ale popasovať sa s problémom tam kde vzniká,lebo dnes výhovorky neplatia,rozhodujú činy a riešenia aj starej polikliniky,aj holičstva na Fándlyho,ktoré je dnes už čiernou stavbou na mestskom pozemku bez povolenia a bez monitoringu zodpovedných,čo sa tam robí aj napriek tomu,že to tam zavadzia a mohlo by tam byť cca 7 parkovacích miest namiesto vytvárania podmienok pre feťákov,drogistov a WC v bezprostrednej blízkosti s areálom MŠ! Či už nám nezáleží ani na zdraví našich najmenších!?
27. november 2019

Viktor Novy

Vy viete aké sú tam zmluvy, a aké sú právne možnosti ich zrušiť? Ja neviem. Ale určite treba na tento problém upozorniť mestských poslancov v tom obvode.
27. november 2019

Albert Chuťka

Holičstvo Fándlyho je vec stará cca 8 rokov,zmluva o prenájme pod ním skončila ešte skôr,ale kedže stavba je schátralá a skorodovaná nedala sa naložiť ako celok,tak ostala napospas vandalom a ohrozuje bezpečnosť detí! Riešiť zmluvy týkajúce sa bývalej polikliniky nie je môj problém,ale ľudí za to platených! Ide o to,či sa budova nedá využiť na prerábku na malometrážne byty pre mladé rodiny,alebo prestárle osoby ale vôbec nie hazardovať s ňou! Ale sedieť na dvoch stoličkách a nestarať sa o mesto len o politiku tiež nie je osožné naším obyvateľom!?
02. december 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
bezdomovkyňa, ktorá na mieste prespávala, bola na základe rozhodnutia súdu umiestnená v sociálnom zariadení.

Čo sa týka komplexného riešenia problému s bezdomovcami v meste, je dobré, ak obyvatelia privolajú mestskú políciu na miesto aj opakovane. Intenzitou výjazdov hliadok mestskej polície na jednu lokalitu bezdomovci stratia záujem o zhromažďovanie sa na svojom obľúbenom mieste.

Z pozície samosprávy vykonáva mesto Prievidza voči bezdomovcom viaceré zásadné veci. Poskytuje bezplatné sociálne poradenstvo, v rámci ktorého sme nápomocní pri vybavovaní osobných identifikačných dokumentov.

Kontakty na organizácie pomáhajúce bezdomovcom v Prievidzi:
Charita – dom sv. Vincenta n. o.
Poskytuje sociálne služby nízkoprahového charakteru pre dospelých. Prevádzkujú stredisko osobnej hygieny, za minimálny poplatok vydávajú teplé jedlo.
Kontakt:
• Košovská 19
• 971 01 Prievidza
• Tel: 046/542 79 58
• Email: [email protected]
http://www.farapd.sk/charita/

Harmónia, n. o.
Poskytuje sociálne služby v útulku a zariadení núdzového bývania.
Kontakt:
• Námestie slobody 14
• 971 01 Prievidza
• Tel: 046/ 51 79 121
• 0904752604

Ako postupovať:
1. Ak ste svedkom nevhodného správania sa bezdomovcov, privolajte mestskú políciu na tel. čísle 159.
2. Mestskú políciu privolajte aj opakovane.
3. Bezdomovcom nikdy nedávajte alkohol ani peniaze.
4. Podporte organizácia pomáhajúce bezdomovcom.
5. Upovedomte seniorov vo svojej rodine alebo okolí, aby bezdomovcom v žiadnom prípade nedávali peniaze ani alkohol.
6. Ak ste svedkom, že majiteľ reštauračného zariadenia, večierky, obchodu ponúka bezdomovcom pod vplyvom alkoholu ďalší alkohol, ihneď privolajte mestskú políciu.

Uvedomujeme si, že problémy s bezdomovcami sú závažné aj v našom meste, avšak pri riešení konkrétnych prípadov sa samospráva snaží o čo najrýchlejšie vyriešenie. Dôkazom je napr. aj aktivita pracovníkov verejno-prospešných prác či príslušníkov MsP.

MsP a Michaela Bartušová
Mesto Prievidza
02. december 2019

Albert Chuťka

Odpoveďami sa situácia nevyrieši a môže sa to takto ťahať ďalších 10 rokov,preto treba konať skôr ako sa stane nešťastie! na ul.Fándlyho
?
10. december 2019

Rastislav

že vytvárajú sa im podmienky na činnosť :D hej, život na ulici majú určite ako záľubu a príčinou ich stúpajúceho počtu na celom svete, vrátane vyspelých krajín ako Nemecko alebo USA (napr. San Francisco area má 5 volných domov na jedného bezdomovca) je určite nečinnosť mestskej polície v jednotlivých mestách :D príčinou určite nie je to, že ľudia s príliš odlišným mozgom sú vačšinou tí, ktorí končia na okraji spoločnosti pretože nie sú nikomu sympatickí, alebo to že niektorí ľudia proste nezvládajú stres plynúci zo zbytočne extrémneho, rýchleho pracovného tempa dnešnej šibnutej doby, ani to že peniaze celosvetovo vznikajú z dlhu a peniaze na zaplatenie úroku v systéme neexistujú, teda zákonite musí niekomu v rukách zostať čierny peter. A už určite príčinou nie je, že tento zaostalý štát nemá koncepciu v žiadnej oblasti, nie ešte v bezdomovectve, narozdiel od napr. Fínska, kde im namiesto útulkov dávajú rovno ubytovanie a pomáhajú s nájdením práce a ešte na tom ušetria, než keby podporovali nocľahárne a policajtov, ktorí ich musia riešiť a pracovníkov, čo po nich musia čistiť odpadky. Ale čo sa divím, na SK je jedinou úlojou štátu výber daní a kradnutie, takže by som nebol prekvapený keby vačšinu útulkov prevádzkovali mimovládky a bordel po bezďákoch upracú tzv. nezamestnaní za 60 eur dávky mesačne, ktorú si musia odpracovať na tzv. nútených prácach. Alebo za 120, ak odpracujú 80 hodín mesačne, čo je už skrátený úvazok. Viva la democracia na slovenský sposob. Možeme oslavovať pamatníkmi Nežnej revolúcie na námestí.
11. december 2019

Viktor Novy

Súhlasím so všetkým, aj s tým, že treba odstrániť schátralú stavbu, kde prespávajú, ale stále neviem o akú nečinnosť mestskej polície ide (aj v tých veľkých mestách). Čo majú policajti robiť aby bezdomovci z ulíc vymizli.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania