Necpalská cesta-zviera-túlavé

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Prievidza

Vyriešený
meno
Jana Polerecká 07. januára 2020

Tieto mačky sa narodili na záhrade u ľudí, ktorí ich tam nechcú, preto ich chodievame kŕmiť. Robíme to radi lebo aj oni sú živé tvory a majú svoje potreby. No vadí to veľa ľuďom, ktorí nás slovne napádajú. Nevieme ako máme túto situáciu riešiť a nemôžeme byť stále v strachu kto nám čo povie. Ďakujeme.

09. január 2020

Tomáš

Jednoduchá pomoc, nekŕmte túlavé mačky...
10. január 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za nahlásenie podnetu.
Stanovisko zabezpečí oddelenie životného prostredia.
Kto? Oddelenie životného prostredia

Michaela Bartušová
Mesto Prievidza
22. január 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
zákon o veterinárnej starostlivosti ukladá vlastníkov alebo držiteľovi zvieraťa povinnosť zabezpečiť opatrenia na zabránenia jeho úteku a neplánovaného alebo nežiaduceho rozmnožovania. Túlavé mačky na území mesta sú zvyčajne mačky opustené majiteľmi, alebo sú to potomkovia domácich mačiek.
Nekontaktné a nesocializované ferálne mačky sú teritoriálne a sú prirodzeným deratizátorom. Kŕmenie mačiek zasahuje do ich prirodzenej rovnováhy, zvyšuje ich schopnosť rozmnožovať sa a zhoršuje ich utrpenie. Obyvatelia, ktorí mačky prikrmujú, by si mali uvedomiť, že týmto konaní si ich akoby osvojujú, a preto by sa o nemali postarať aj po zdravotnej stránke. Teda navštíviť veterinára, uhradiť potrebné vakcíny, lieky, kastráciu, resp. starať sa o potomstvo.
V prípade zranených a chorých mačiek sa môžu obyvatelia obrátiť na neziskovú organizáciu Prievidzská labka.

Ing. Mgr. Beata Drozdová
referent pre životné prostredie
23. január 2020

Irena

S pani Polereckou sme komunikovali, dohodli sme, že mačky budú veterinárne ošetrené na náklady občianskeho združenia Prievidzská labka. Problém je s umiestnením, pretože my o priestory prichádzame a náhradné nám mesto neposkytlo. Pani Polereckej ste vyčítali, že kŕmením ferálnych mačiek narúša ich prirodzenú rovnováhu a mala by sa o ne postarať. Toto ni je jediný problém v meste a zrejme by sa mali postarať aj ostatní obyvatelia a bolo by to vyriešené. Pani píše , že to boli krotké mačiky, ktoré sami vyhľadali prítomnosť ľudí, pretože ostali bez matky a samé sa vo veku pár týždňou nedokázali o seba postarať. Tak sú to mačky, ktoré potrebujú pomoc človeka. Nie všetci ľudia majú možnosť umiestniť mačku do svojho bytu. Preto jediná pomoc je, prikrmovať ich. Máme tu 21 storočie a mačka už dávno nežije na ulici ako kedysi a je odkázaná na pomoc človek, t by si mali niektorí ľudia uvedomiť! Nepovažujem tento príspevok za doriešený! S Pozdravom I. Žáková

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania