Mariánska ulica-parkovanie-problémové

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Prievidza

Vyriešený
meno
Anonymný užívateľ 13. februára 2020

Aj po zmene dopravného režimu MsP Prievidza vytrvalo ignoruje hulvátske státie vozidiel na miestach, kde to je zakázané.

Vodiči napriek zákazu zastavujú priamo na chodníku, hoci je vo všeobecnosti povolené zastavenie a státie iba na OKRAJI chodníka priľahlého k ceste !!! Ide teda o zakázanú jazdu po chodníku a na mieste značky V 12 b (žltá súvislá čiara) zastavenie na chodníku nie je vôbec možné, keďže zastavenie a státie je zakázané z OBIDVOCH strán tejto čiary !!!!!!

Na zvyšku Mariánskej ulice zase stoja autá tak, že voľná šírka chodníka je menej ako meter, avšak mestská polícia toto porušovanie zákona tiež úplne ignoruje.

Ak nedôjde o okamžitému vyriešeniu tejto situácie, budú podniknuté adekvátne kroky na dodržiavanie platných zákonov.

14. február 2020

...

Dopravný režim pri ZŠ Mariánska bol zmenený typicky slovenským spôsobom. Teda sa úplne zakázalo zastavenie a státie pri škole, hoci, čuduj sa svete, značný počet rodičov vozí svoje deti do školy na aute. Takže teraz môžu zastať najbližšie minimálne 100 metrov od školy, čo pochopiteľne nikto nerobí a autá zastavujú v zákaze zastavenia na chodníku.

Keby mesto Prievidza ako cestný nesvojprávny orgán a ODI Prievidza používali mozog, na mieste širokého chodníka pri škole mohli byť zriadené minimálne 3 miesta na krátkodobé zastavenie. Avšak sme na Slovensku, kde je používanie rozumu mimoriadne vzácne.
14. február 2020

Ľubor Mokrý

Ja som tam vodil roky deti do školy a nerobilo mi problém zastaviť na Medzibriežkovej ulici. Určite lepšie ako ich prekladať cez zábradlie.
14. február 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za nahlásenie podnetu.
Stanovisko zabezpečí mestská polícia.

V danom prípade je ale efektívnym spôsobom riešenia okamžité privolanie hliadky mestskej polície na bezplatnom telefónnom čísle 159.
Kto? MsP
Kedy? 8. týždeň

Michaela Bartušová
Mesto Prievidza
14. február 2020

...

Túto odpoveď snáď nebude samospráva považovať za riešenie problému. Aj keď bola hliadka privolaná, nespravila nič !
14. február 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
dopravné značky umiestnené pred školou platia len na ceste. Na chodníku by platili v prípade zóny spočívajúcej v zákaze zastavenia alebo státia a zóny s plateným a regulovaným státím.

Nedodržiavanie šírkových pomerov pri zastavení a státí na chodníku na Mariánskej ul. riešime pravidelne a na základe Vášho príspevku zvýšime kontrolu.

MsP
14. február 2020

Ľubor Mokrý

A ešte poznámka: neplatí náhodou dopravná značka Zákaz zastavenia a Zákaz státia len na ceste? Neviem, pýtam sa.
14. február 2020

...

Od decembra 2019 platí, že zastavenie a státie je možné iba na OKRAJI chodníka priľahlého k ceste, čím sa má zabrániť jazde po chodníku. Podľa MsP Prievidza je zrejme státie na chodníku pri škole v poriadku. Veď žltá čiara platí iba na ceste. Tak to sa potom nemôžeme čudovať, na akej suterénnej úrovni je dodržiavanie zákonov na Slovensku....
14. február 2020

...

V zákone 8/2009 je jednoznačne uvedené, že chodník smú používať výlučne CHODCI. Jedinými výnimkami sú zastavenie na okraji chodníka priľahlého k ceste alebo státie priamo na chodníku, ak sú tam vyznačené parkovacie miesta. Nič z tohto na Mariánskej ulici splnené nie je.
14. február 2020

Anonymný užívateľ

Na základe odpovede MsP je možné konštatovať, že úroveň právneho bezvedomia a neznalosť právnych predpisov je v MsP Prievidza na neuveriteľne vysokej úrovni.

1. Súčasťou miestnych komunikácií sú aj chodníky.
2. NIKDE nie je uvedené, že značky platia iba na ceste a nie na chodníku.
3. Keďže žltá súvislá čiara sa vyznačuje iba na okraji vozovky, tak je úplne jednoznačné, že z druhej strany čiary bude IBA chodník alebo trávnik. Alebo si na MsP myslia, že sa žltá čiara vyznačuje na viacpruhových komunikáciách namiesto stredovej deliacej čiary ?!
14. február 2020

Ľubor Mokrý

Chcel by som sa len opýtať:
- podľa fotiek ktoré sem dal autor neparkujú na okraji chodníka? (ja si myslím, že parkujú).
- časť " ak sú tam vyznačené parkovacie miesta" som v zákone nenašiel môžete mi povedať kde
to mám hľadať?
14. február 2020

Ľubor Mokrý

Pán anonymný užívateľ a čo §60 ods. 8 zákona č. 8/2009 - dopravné značky upravujúce zastavanie alebo státie sa umiestňujú na tej strane cesty na ktorú sa vzťahujú (o priľahlom chodníku ani slovo)
§ 52 ale hovorí, že na priľahlom chodníku platí zóna spočívajúca v zákaze zastavenia alebo státia a zóna s plateným a regulovaným státím.
14. február 2020

Anonymný užívateľ

Pán Mokrý, zákony nie sú písané v štýle beletrie, inak by mal zákon o premávke 3000 strán.
A práve preto sú vydávané zákony s komentárom, kde býva vysvetlené znenie jednotlivých paragrafov, aby ich pochopil aj právny laik.

Podľa vyhlášky 35/1984, ktorá je stále platná, sú chodníky súčasťou miestnych komunikácií Teda vzťahujú sa na ne VŠETKY ustanovenia zákona č. 8/2009. Mariánska ulica je miestna komunikácia.

V §52 zákona 8/2009 je uvedené: "Iní účastníci cestnej premávky než chodci nesmú chodník používať; to neplatí pre cyklistov podľa § 55 ods. 1, pre vodičov samovyvažovacieho vozidla podľa § 55a ods. 2, ak dopravnou značkou alebo dopravným zariadením je určené inak...".

Formulácia "ak dopravnou značkou alebo dopravným zariadením je určené inak" znamená, že na chodníku môže byť vyznačené parkovacie miesto, ktoré bude zároveň označené zvislou značkou IP 12 - IP 17b.

Autá stojace na chodníku na mieste žltej súvislej čiary (zároveň tam je aj zvislá dopravná značka B 34 - Zákaz zastavenia) porušujú zákon. Na tomto mieste v ŽIADNOM prípade NIE JE možné zastavenie a státie vozidiel.

Vyššie ešte pred týmto zákazom smerom k cintorínu zastavenie a státie áut nie je zakázané. Autá tam stoja, avšak pri státí MUSÍ zostať voľný jazdný pruh široký najmenej 3 m pre každý smer jazdy.

To by nebolo dodržané, ak by vozidlá stáli iba na ceste, preto stoja čiastočne na chodníku. Od decembra 2019 je v zákone 8/2009 jasne uvedené, že v takomto prípade je možné stáť iba na OKRAJI chodníka a zároveň musí zostať voľná šírka chodníka minimálne 1,5 metra.

NIČ z toho nie je dodržané, autá stoja buď takmer celé na chodníku, čo sa v žiadnom prípade nedá považovať za státie na OKRAJI chodníka. O voľnej šírke chodníka 1,5 metra môžu chodci iba snívať.

Vyzývam preto MsP Prievidza, aby sa konečne zobudili a prestali vydávať úplné bludy za "výklad" dopravných predpisov !!!!
14. február 2020

Ľubor Mokrý

Ako píšete, môže zastaviť a stáť na okraji chodníka ak zostane voľná šírka chodníka 1,5m. Kde je napísané, že musí zostať stáť jedným kolesom na ceste. Nikde. Podľa mňa je na okraji chodníka, keby išiel ďalej, už tam nie je 1,5 m voľná šírka chodníka. Pekný deň Vám prajem skončil som.
14. február 2020

Anonymný užívateľ

Aj z mojej strany už iba posledná veta, a to sa už budem opakovať.

Od decembra 2019 platí, že zastaviť a stáť je možné iba na OKRAJI chodníka. Na celom chodníku by to bolo možné IBA v prípade, ak by bolo dopravnou značkou vyznačené celé parkovacie miesto na chodníku.

Kto chce, pochopí.
17. február 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
v súčasnosti sa pracuje na úprave existujúceho dopravného značenia, ktoré by malo priniesť definitívne vyriešenie uvedeného problému.

Ing. Roman Bartoš
TSMPD

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania