Ulica G. Švéniho-strom-poškodená podpera

Zodpovednosť za riešenie: Iný subjekt

V riešení
meno
Michaela 11. júla 2020

Dobrý deň, dnes som si všimla, že sa zase dosť drasticky a neodborne orezali stromy v meste. Neviem, kto má na starosti príkazy a samotné vykonanie, ale buď tam chýba komunikácia alebo sa jednoducho kašle na to. To, že to nie je prvý krát (takýchto fotiek mám už niekoľko), svedčí o tom, že sa tieto problémy asi riešia málo. Viem, že veci, ktoré má riešiť mesto je neúrekom, ale toto patrí medzi ne. Na to, aby sa ľudia cítili vo svojom meste príjemne, dobre sa im tam žilo, je veľmi dôležité pri čoraz teplejších letách odborne ošetrovať hlavne stromy, aby mohli plniť svoju ochladzovaciu funkciu.

12. júl 2020

Jan Gajdos

Dobrý deň.
Dovoľujeme si reagovať na príspevok ohĺadne opilovania stromov na Švéniho ulici. Už pred rokmi sme boli ako majitelia pozemku upozorňovaní správkyňou priľahlej budovy, že lístie z platanu znečisťuje strechu budovy a upcháva ríny a zvody dažďovej vody. V posledných rokoch po víchriciach a búrkach sme nachádzali úlomky konárov aj na frekventovanom mestskom chodníku, kde prečnievali konáre stromov. Tento stav bezprostredne ohrozoval zdravie či život človeka a taktiež vznikla hrozba značnej škody na majetku. Konáre stromu začali prečnievať aj nad druhú susediacu budovu OTP a obmedzovali prístup techniky, včítane hasičských vozidiel. Po smrteĺnej príhode v parku v Nitre v minulom roku, kde počas búrky a silného vetra zabil strom cyklistu, sme sa rozhodli upraviť koruny stromov. Dostali sme informáciu, že opilovanie týchto stromov sa má uskutočniť počas vegetačného obdobia. Hneď po uvoľnení opatrení v súvislostiach s pandémiou sme začali s pomocou odborníkov pripravovať úpravy, pretože počas silných dažďov v júni vznikla ďalšia škoda na majetku a naďalej pretrvával stav ohrozujúci zdravie či život človeka.
Uvedené stromy sme vždy chceli a chceme zachovať. Stromy nebolo možné nechať ďalej rásť bez údržby,boli privysoké a ich výrazné opílenie bolo nutné z dôvodu dostupných technických prostriedkov –maximálny dosah plošiny do výšky 20m ,ak je umiestnená pri kmeni stromu.
Majitelia pozemku
13. júl 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za nahlásenie podnetu.
Stanovisko zabezpečí oddelenie životného prostredia.

Michaela Bartušová
Mesto Prievidza
18. júl 2020

Jozef Kovac

Dobrý deň. Podľa fotiek predpokladám že majiteľ pozemku natrafil na firmu ktorá vykonala neodborný orez v rozpore so zákonom o ochrane prírody a krajiny, ako aj v rozpore s STN 83 7010 pre ošetrovanie, udržiavanie a ochranu stromovej vegetácie, ktorú vydal Slovenský ústav technickej normalizácie, Bratislave a už vobec nebol dodržaný Arboristický štandrad- Rez stromov. Na stromoch bola evidentne vykonaná dekapitácia, čím došlo k nezvratnému poškodeniu. Padanie listov a upchávanie odkvapov, nie je ospravedlniteľným dovodom, na takýto rez. Taktiež zákon o ochrane prírody a krajiny jasne vymedzuje čo je bezprostredne ohrozenie zdravia alebo života človeka, alebo značnej škody na majetku. Vzhľadom k uvedenému je namieste podanie podnetu na SIŽP. Na záver len doplním, že ten kto v rozpore s predpismi na ochranu prírody a krajiny poškodí alebo zničí strom alebo ker alebo ich vyrúbe, môže sa dopustiť trestného činu § 305 ods. 1 Trestného zákona s možnosťou odňatia slobody až do 8 rokov.
22. júl 2020

Matej

Dobrý deň, ako prvé by som rád poďakoval za reakciu majiteľa pozemku, nebýva to zvykom. Avšak s Vašim konaním ako ani s argumentmi súhlasiť nemožno. Argumentovať lístím v rínach a padaním konárov pri tak zdravých platanoch je minimálne smiešne. Odstránením prakticky celej koruny, ste dali stromom minimálne šance, aby to vôbec prežili. Ak tvrdíte, že stromy chcete zachovať, Vaše konanie hovorí skôr o opaku. Hovorí to o tom, že Vám tie stromy zavadzali napr. v budúcej stavebnej činnosti /úprava a rozšírenie parkoviska/. O neodbornom a pre stromy likvidačnom opílení aj s možnými právnymi dôsledkami to výstižne napísal už p. Kováč, netreba sa viac opakovať. A ten argument s 20m plošinou ma v inak smutnej veci mimoriadne pobavil. To nám ako chcete tvrdiť, že keby ste mali len 3m rebrík, tak tam necháte 2m pníky?
Mesto na túto skutočnosť zareagovalo 13.7. ale oddelenie ŽP zatiaľ nereagovalo. Nakoľko je tu reálne podozrenie na spáchanie trestného činu, skutočne by ma zaujímala ako občana mesta PD reakcia príslušného oddelenia ŽP.
22. júl 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
uvedený podnet je momentálne v riešení na Okresnom úrade v Prievidzi, vzhľadom na to, že došlo k porušeniu § 47 odsek 1 (zakazuje sa poškodzovať a ničiť dreviny) zákona č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny.

Ing. Lenka Haragová
oddelenie životného prostredia
25. február 2021

Odpoveď samosprávy

Samospráva uviedla, že zodpovedným subjektom je: Okresný úrad v Prievidzi
25. február 2021

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Iný subjekt
25. február 2021

Matej

Dobrý deň, aj máme nejaký výsledok v tejto veci? Stromy síce vyhnali pár listov, ešte bojujú, ale tak šance na prežitie sú minimálne. Prípadná pokuta pánovi orezávačovi síce stromom veľmi nepomôže, mohla by však preventívne pôsobiť voči ostatným "záhradníkom".

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania