Plasty na akciách mesta

Zodpovednosť za riešenie: Púchov

Vyriešený
meno
Milan Vojtas 09. júna 2019

Prosím o zákaz plastu na jarmokoch a mestských akciách. Stačí zmeniť podmienky predaja na týchto akciách a predajcom dovoliť len ekologické - kompostovateľné bioplasty.

Budem rád, ak sa aj Púchov zaradí medzi iné moderné mestá na Slovensku, ktorým nie je ľahostajné životné prostredie. Podobné opatrenia už prijali napríklad Liptovský Mikuláš, Žilina, Banská Bystrica, Trnava a mnohé iné. Viacej informácií možu nájsť kompetentní napríklad tu: https://myliptov.sme.sk/c/22091343/mikulasania-zakazu-ako-prvi-plasty-na-jarmokoch.html alebo tu: https://myzilina.sme.sk/c/22136853/daju-v-ziline-stopku-plastom-na-vsetkych-podujatiach.html

10. jún 2019

Robo

Milan Vojtas ty musíš mať strašne smutný a zničený život. Ženu asi nemáš tak ťa zaujímajú plasty.
10. jún 2019

Milan Vojtas

Robo, si úple vedľa :))) Ja mám šťastný, rodinne založený a bezstarostný život. A nevidím nič zlé, že ma zaujímajú veci verejné a ekológia a mojimi podnetmi sa aspoň trošičku snažím zlepšiť svoje okolie.

Čo sa týka tých plastov, prekáža mi, že na jarmokoch, či iných akciách v meste sa tisíce pohárov, príborov, tanierikov a iných jednorázových materiálov hádžu do komunálneho odpadu. Tebe to fakt vôbec neprekáža?

Riešenie je pritom veľmi jednoduché, stačí sa inšpirovať inými slovenskými mestami. A myslím, že každý púchovčan, čo nie je úplný ekologický barbar, to ocení.
10. jún 2019

Jan

Suhlas! Ja osobne mam naviac obavu, ze mesto ma jedinu motivaciu preco recyklovat prave predaj PET ako komodity. Este vacsiu obavu mam z toho, ze mesto vsetko ostatne vyseparovane mimo PET zhrnie spat do komunalneho odpadu. Osobne postradam osvetu, vysledky a trend enviro politiky mesta.
12. jún 2019

Michal

Na jednom podujati v zahranici som videl take stojany, do ktorych sa pekne zasuvali plastove pohare od piva jeden do druheho, podobne taniere a pribory. Samozrejme prazdne, zvysky jedla sypali do jednej nadoby, nedopite napoje sa liali do druhej. A nikoho ani nenapadlo urobit inak, alebo vsunut plny pohar. To je uz o ludoch...
12. jún 2019

Michal

Na jednom podujati v zahranici som videl take stojany, do ktorych sa pekne zasuvali plastove pohare od piva jeden do druheho, podobne taniere a pribory. Samozrejme prazdne, zvysky jedla sypali do jednej nadoby, nedopite napoje sa liali do druhej. A nikoho ani nenapadlo urobit inak, alebo vsunut plny pohar. To je uz o ludoch... Jednoznacne: jedlo bez plastu chuti lepsie (ci uz je gulas v plaste alebo plast v gulasi).
28. jún 2019

Odpoveď samosprávy

Ďakujeme za Váš podnet, budú preverené možnosti riešenia.

Oddelenie dopravy a služieb
28. jún 2019

Odpoveď samosprávy

Žiaden zákon však neukladá používanie kompostovateľných bioplastov, to znamená, že VZN alebo dodatok nám prokurátorka zamietne, keďže nemá oporu v zákone.

Oddelenie dopravy a služieb
23. september 2019

Michal

Dakujem za pristup k plastom na jarmoku. Obzvlast rury na pouzite plastove pohare. Ako to hodnotite? Vedeli navstevnici pouzivat tie rury, kolko sa vyseparovalo, boli navstevnici dostatocne informovani, mozeme podobne ocakavat na dalsich mestskych podujatiach...?
23. september 2019

Milan Vojtas

Celé plastové rúry sú nezmysel a ja sám som ich na jarmoku ani nevidel. Napriek tomu som videl kopu plastového bordelu v komunálnom odpade. Plastové rúry som videl až dnes na facebooku mesta. A pripadá mi to ako nie polovičné, ale dvadsatinové riešenie problému. Len tak, aby sa nepovedalo, že mesto nič nerobí.

A to je čo za nezmysel oháňať sa, že to zákon neukladá? Ako to, že to v iných mestách ide? Obyčajné výhovorky. Mesto organizuje jarmok, tak si môže dať do podmienok pre predajcov, čo len chce. Napríklad zálohovatelné poháre či kompostovatelné bioplasty na jedlá. A ak to rešpektovať nebudú, na jarmok neprídu. Ja tu takýchto ekologických barbarov ako občan ani nechcem.
23. september 2019

Michal

Hm. Vlastne ani ja som ich tam nevidel. Kose ano, v strede opustene pri soche, no rury nie. Stale verim v eko-posun mesta v oblasti plastov. MsU, brante sa, ze to nie je iba PR v novinach... Dajte odpovede na moje otazky, mozno nimi rozsirte clanok aj do tlaceneho vydania novin.
20. november 2019

Odpoveď samosprávy

Na púchovskom jarmoku bolo 5 stojísk na separovaný odpad s 240 lit nádobami na plast a papier s viditeľným označením a pri stánkoch s jedlom boli naviac nainštalované označené plastové rúry, do ktorých mohli ľudia vhadzovať použité plastové poháre.

Podnik technických služieb mesta, s.r.o.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania