Spojová-chýbajúci kôš

Zodpovednosť za riešenie: Púchov

Uzavretý

Dobrý deň, píšem v mene ľudí bývajúcich na slobodarkach, poplatky za odpad sa navýšili a nám zobrali veľké kontajnery a dali nám na 220 ľudí 4 takéto. Niekto na úrade vyráta, že toto bude stačiť. a tramtada tu je výsledok, takto krásne nám odpad svieti na ceste..

28. február 2020

Romana Kucikova

ďalšia fotka
28. február 2020

Romana Kucikova

ďalšia fotka.
05. marec 2020

Odpoveď samosprávy

Objem smetných nádob je vypočítaný na počet prihlásených ľudí na bývanie. Ak na slobodarkach býva x-ľudí bez prihlásenia na meste a produkujú odpad, za ktorý neplatia, ide o problém majiteľa slobodariek, nie mesta. Neporiadok bol pracovníkmi PTSM zlikvidovaný.

Podnik technických služieb mesta, s.r.o.
09. marec 2020

Odpoveď samosprávy

Zakúpením nového vozidla na zber odpadov a požiadavkou vyťažiť toto zberové vozidlo, bolo potrebné vymeniť jestvujúce veľkoobjemové kontajnery, za 1100l kontajnery. V spolupráci s oddelením poplatkov, bol pri výmene preverený počet poplatníkov, pričom bolo zistené že na danej lokalite je prihlásených 202 poplatníkov, teda majú nárok na štyri 1100l nádoby. Tento počet nádob je stanovený na základe §16 odsek 3.2 VZN č. 3/2016 o nakladaní s komunálnym odpadom a drobným stavebným odpadom na území mesta Púchov. S poľutovaním však musíme konštatovať, že napriek prítomnosti domčekov na separovaný odpad na danej lokalite dochádza k prepĺňaniu nádob, kvôli nízkej miere separácie, čo potvrdzujú aj priložené fotky.
UPOZORŇUJEME ŽE KAŽDÝ OBYVATEĽ MESTA PÚCHOV JE POVINNÝ ZAPOJIŤ SA DO SEPAROVANÉHO ZBERU A DO KOŠA NA ZMESOVÝ ODPAD UMIESTŇOVAŤ LEN ODPADY, KTORÉ NIE JE MOŽNÉ VYTRIEDIŤ. Povinnosť zapojiť sa do triedeného zberu vyplýva z §13 odseku 2, §15 a §16 odsek 9 VZN č. 3/2016 o nakladaní s komunálnym odpadom a drobným stavebným odpadom na území mesta Púchov.
Zvýšenie poplatku v meste Púchov spôsobilo zákonom stanovené zvýšenie poplatku za skládkovanie. Kým v roku 2019 mesto Púchov zaplatilo poplatok za uloženie 1/t zmesového komunálneho odpadu 7€, v tomto roku to je už 12€ a to sa bavíme len o poplatku za úložné, bez nákladov na zber a prepravu. Preto apelujeme na občanov aby k separácii odpadov pristupovali naozaj zodpovedne. Len samotní občania vedia ovplyvniť množstvo uloženého odpadu na skládku a tým aj výšku poplatku za odpady...
Z rokovaní s vlastníkom budov vyplynulo, že dané stojisko trpí tzv. „odpadovou turistikou“, preto sa mesto s vlastníkom dohodlo, že v blízkej dobe dôjde k presunu kontajnerového stojiska od hlavnej cesty, tak aby bol sťažený prístup pre občanov, ktorí v danej lokalite nebývajú a aplikujú tzv. „odpadovú turistiku“. Do tej doby mesto poskytne na lokalitu jednu 1100l nádobu na zmesový odpad navyše.

Na danej lokalite sú umiestnené tri separačné domčeky, do ktorých patria nasledujúce odpady:

ŽLTÝ: na plasty (pet fľaše, kelímky, plastové obaly zo šunky/syra/masla, sáčky, tašky, obaly od kozmetiky a iné plastové odpady)
na kovy (plechovky, hliník, alobal, konzervy a iné kovové odpady)
na Tetrapaky (krabice od mlieka a džúsu)
Fľaše a Tetrapaky treba pred vhodením do koša zašliapnuť!
ZELENÝ: na sklo (poháre treba vhadzovať bez obsahu)
MODRÝ: na papier a kartón, pričom väčšie kartóny treba rozobrať a roztrhať na menšie kúsky a umiestniť do koša

Oddelenie výstavby, investícií, životného prostredia a stavebného úradu

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.