Okružná - kosenie trávnatých plôch

Zodpovednosť za riešenie: Púchov

V riešení

Dobry den. Mesto Puchov posobi teraz zeleno a sviezo. Bolo by mozne v blizkej i vzdialenejsej dobe obmedzit kosenie na minimum? Mozno pokosit iba burinu a tak 50 cm od chodnikov? Aj detske ihriska su teraz takmer lukou.
Navyse sa usetria eura na clovekohodiny a benzin. Podakuju sa aj obyvatelia po nocnej smene, hmyz, zadrzana voda i nizsia teplota, ...
Bolo by teda mozne obmedzit kosenie na minimum? Prosim o sirsie vyjadrenie.

18. máj 2020

Jan

Toto navrhne iba clovek co nikdy nekosil. Co by na to povedali ludia s alergiou. A vazne chceme setrit na ludoch na TSmP?
18. máj 2020

Michal

Myslin, ze i alergici by sa mohli potesit, pretoze: - malo ludi je alergickych na zelenu rastucu travu, - mnoho ludi je alergickych na vypary cerstvo pokosenej travy (hlavne strojovo), na senny prach (senna nadcha), - pel, ktory mame teraz vsade je najma z ovocnych stromov a repky, ciastocne pupavy a i., - burinu (palinu) avsak treba likvidovat, o tom som sa bol v odkaze zmienil. NB: nejaky ten hektar pokoseny mam, strojom i rucne. Len som si spomenul na vyprahnute travniky, co vzdy po koseni ostanu, najma v lete, a prasi sa z nich.
21. máj 2020

Odpoveď samosprávy

Podnet bol postúpený na PTSM, ktorý zabezpečuje kosenie, rozhoduje o termíne kosenia a frekvencii kosenia.

Oddelenie výstavby, investícií, životného prostredia a stavebného úradu
21. máj 2020

Michal

Dobry den. PTSM vnimam skor za vykonavatela a frekvencia kosenia by mala byt vysledkom prirodzenej diskusie s Oddelenim zivotneho prostredia. Aky je teda nazor na moj podnet obidvoch: PTSM (po technickej stranke) a Odboru ŽP (po enviromentalnej stranke)? Dakujem za obe odpovede.
21. máj 2020

Martin

“Úžasný” nápad Michal, takto to vyzeralo dnes pred nasim vchodom ked sa pokosil polmetrovy vysoky travnik.
Nechcel by si náhodou aby bola na sidliskach metrova trava ako na lukach a pastvinach a kosili nam to tu traktory, susilo by sa to, potom obracalo a zberalo na seno?
21. máj 2020

Michal

Martin, to, ze pokosili a neodviezli na kompostovisko, nesuvisi s mojim podnetom a uz vobec nie s vyskou kosenej travy.
21. máj 2020

Michal

Mestske plochy mimo(!) sidlisk - Magistrat Bratislavy 31.10.2019: "Vyčlenili sme prvú plochu v Karlovej Vsi nad Dlhými Dielmi. Budú tam prenosné oplôtky, stádo ovečiek a plánujeme to celoročne spásať." Ale o tom nie je moj podnet.
27. máj 2020

Michael Sitar

Milí pan vcelar ekolog elektrikar budiš jednoducho Michal .Cenim si tvoju snahu o krasu zeleneho mesta a zdravie vcielky Máji , ale neni to trosku divné ,ze ides vyhodit odpadky potrebujes gumaky ,ides vencit psov potrebujes gumaky , pustis deti hrat sa do parku na sidlisku potom aby si im dal GPS lokator aby si ich v tej trave nasiel a samozrejme gumáky !!!!Takze mesto ma vyzerat ako mesto a luka ako luka !!! Nemotajme jablka s hruskami !!! Dakujem
27. máj 2020

Michal

Ach jaj, Michael. Zasa jeden, co nevie citat s porozumenim a hned hroti do krajnosti. Ja v podstate nadvazujem na vlanajsie ponechanie nepokosenych kusov zelene, ziaden extrem s travou po pas. Snad to samosprava pochopi spravne a vyjadri sa na urovni odbornikov v oblasti mestskej zelene. Kym ma hateri roznesu v zuboch :|
28. máj 2020

Odkaz pre starostu

Prosíme, aby diskutujúci dodržiavali pravidlá slušnej diskusie. Ak budú tieto pravidlá porušované, komentáre zmažeme. Ďakujeme za súčinnosť
29. jún 2020

Odpoveď samosprávy

Trávnaté plochy v meste sa kosia priebežne, tento rok vďaka daždivému počasiu s miernym sklzom.

Podnik technických služieb mesta, s.r.o.
29. jún 2020

Michal

Dakujem za odpoved. Vdaka dazdivemu pocasiu su traviky svieze. Moj komentar patril skor do obdobia suchych letnych mesiacov.
16. máj 2023

Marika Kvocerova

Okružná-trávnatá plocha-nepokosená

Nepokosena tráva okolie celej Okružnej
16. máj 2023

Michal

Kosenie ma kvoli dazdivemu pocasiu sklz, vsak? + aj po troch rokoch si stojim za svojimi vyjadreniami a zdravim haterov.
18. máj 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, pokúsim sa o širšie rozobratie problematiky za PTSM.
S kosením trávnatých porastov začíname podľa vývoja počasia a s tým spojeným prebúdzaním vegetácie zvyčajne koncom apríla až začiatkom mája. V tomto roku sme začali koncom apríla. Hneď boli negatívne ohlasy, načo sa kosí tak skoro. Prečo sa nenechajú kvitnúť kvety. Z druhového zastúpenia kvetov v tomto období prevažuje v našich burinno – bylinných spoločenstvách najmä púpava a sedmokráska. Vývoj kvetov u tohto druhu rastlín je z prízemnej ružice listov. Takže pri kosení sú síce pokosené aktuálne rozkvitnuté kvety - aj to najmä u púpavy, ktorá má vyššie kvetné stvoly. Už niekoľko dní po kosení z týchto prízemných ružíc listov vykvitajú nové kvety a trávniky boli zakvitnuté bielymi sedmokráskami a taktiež, hoci už v menšom počte aj púpavami. To ocenia najmä alergici v čase odkvitania púpavy. Naviac, včely v tomto období majú dostatok pastvy aj z iných zdrojov ako sú kvitnúce stromy, kry a pod. Snažíme sa čo najskôr podchytiť kosbu, pretože vieme, že už o dva – tri týždne bude tráva neúmerne vysoká. Na kosenie sa používajú kosačky so zberom, kde tráva musí prejsť tzv. vyhadzovacím otvorom do zberného koša. Pri vysokej tráve, ktorá býva často v tomto období mokrá, sa otvory upchávajú, tráva zostáva v priestore žacích nožov ktoré ju rozbijú na šečku ktorá zostáva na trávniku. Tak, ako je to už vidno v tomto období. Práca postupuje pomaly, sú potrebné časté prejazdy kosačky na vysýpanie zberného koša ktorý naviac nie je optimálne naplnený. Našim zámerom je teda čo najskôr zvládnuť prvú kosbu. Tá má to špecifikum, že tráva rastie všade rovnako. Prvá kosba trvá v závislosti od počasia približne 4 – 5 týždňov. Tam, kde začíname je tráva ešte nízka, ale po 4 týždňoch je to už trápenie a nie kosenie. Druhá kosba je už odstupňovaná podľa prvej. Tam, kde sme skončili je tráva nízka a kosíme trávu tam, kde sa začala prvá kosba. Ale treba pravidelne kosiť. Ak by sme trávnaté plochy kosili neskôr, resp. menej často, opakoval by sa neustále efekt prvej kosby. A v tom prípade by sme naozaj potrebovali iný typ techniky na kosbu. A to presne tej, akú používajú poľnohospodári pri kosení lúk na seno na kŕmne účely. Naviac, ak ponecháme trávu vysokú až do letného obdobia, teda potenciálne horúcich dní a pokosíme ju za horúceho a suchého počasia dôjde k spáleniu rastlinných pletív. Tie totiž v spodných partiách nie sú otužilé na prudké slnko. A tu práve dochádza k problému so spálenými plochami, s hospodárením s vlahou, s teplotou okolia a pod. Našim cieľom je prvé dve kosby zvládnuť v čo najkratšom čase a udržať trávnaté porasty nízke až do príchodu letných horúčav. Keď prídu horúčavy, nebude treba toľko kosiť, nakoľko budú trávnaté plochy nízke. Tým pádom nedôjde k spáleniu porastov a s tým spojenými negatívnymi javmi. Teda v letnom období chceme kosiť v závislosti od zrážok menej a na vyššiu výšku.
Čo sa týka aktuálnej situácie v kosení. Momentálne počasie nedovoľuje výjazd techniky. Nie sme však v oneskorení. Z prvej kosby z mestských lokalít zostáva pokosiť ul. Obrancov mieru, Sedlište, Kolonka – kde máme zatiaľ pokosené len detské ihrisko. Tiež ul. Nábrežná ako aj plocha pre psov na ul. Gorazdova. A dokosiť hlavný cintorín. Z prímestských častí máme pokosené Horné Kočkovce a Ihrište vrátane detského ihriska a cintorína. Zostávajú nám Staré a Nové Nosice, Vŕšok, Vieska a Hoština. V prípade priaznivého počasia by mohla byť prvá kosba ukončená do konca budúceho týždňa, resp. do konca mája. Ďakujeme za porozumenie.

Podnik technických služieb mesta s.r.o.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania