Námestie slobody-semafor-zle nastavený

Zodpovednosť za riešenie: Sabinov

Uzavretý
meno
Teodor 14. augusta 2023

Dobry den, nebolo by mozne upravit semafory tak, aby na nich bola blikajuca zelena? Casto sa totiz stava, ze na namesti sa vytvori kolona a auta iduce od Presova sice vojdu do krizovatky na zelenu, ale kvoli kolone v nej zostanu stat a zablokuju krizovatku. V opacnom smere na Presov by to zase pomohlo bezpecnosti chodcov - vodici v dvojpruhu sa ponahlaju aby stihli zelenu a nevsimnu si chodcov, ktori vybehnu spoza stojaceho auta vo vedlajsom pruhu.

05. december 2023

NN

Je možné nejak pripomenúť mestu tento podnet? Lebo už viac ako štvrť roka na neho nijak nezareagovalo.
05. december 2023

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol opätovne preposlaný samospráve.

S pozdravom,

Pavla Rachelová
Odkaz pre starostu
[email protected]
07. december 2023

Odpoveď samosprávy

Realizovať zmenu režimu na cestnej svetelnej signalizácii, kde by sa signál zelenej farby „Voľno“ pred skončením platnosti na určitý časový úsek rozblikal v súčasnosti nie je možné.
Blikajúci zelený signál sa legislatívne zaviedol sa v roku 2009, avšak jeho použitie neviedlo k zvýšeniu bezpečnosti cestnej premávky, nakoľko mnohí vodiči na tento signál reagujú opačne a namiesto spomalenia a následného zastavenia vozidla, často sa snažia za cenu porušenia zákona prejsť cez križovatku, tzn. že počas blikajúceho zeleného signálu pred križovatkou zvýšia rýchlosť a prechádzajú križovatkou na oranžový signál, čo je v rozpore s planými zákonnými normami.
Inštalovanie blikajúceho zeleného na našej cestnej svetelnej signalizácii neumožňuje morálne zastaralý radič a navyše v súčasnosti by to bolo aj v rozpore s platnou vyhláškou č. 30/2020 Z.z. o dopravnom značení, ktorá takýto signál nepozná. Prerušovaný zelený signál je stále platný na tých cestných svetelných signalizáciách, kde bol inštalovaný pred účinnosťou citovanej vyhlášky.

K veci je potrebné ešte uviesť, že ak vodič vojde do križovatky v čase, keď mu situácia nedovoľuje pokračovať za križovatkou v jazde, jednoznačne porušuje zákon a ani blikajúci zelený signál na tom nič nezmení, nakoľko ide o nesprávnu techniku jazdy vodiča. To isté platí aj v prípade, ak vodič nedá prednosť chodcovi, ktorý vstúpil na vozovku a prechádza cez priechod pre chodcov.

Stanislav Ondirko, oddelenie rozvoja, výstavby a spoločný stavebný úrad

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania