Informácia čo dávať do triedeného odpadu

Zodpovednosť za riešenie: Senec

Vyriešený
meno
Janka 21. júna 2014

Dobrý deň,
chcela by som sa opýtať, či by nebolo možné na nádoby pre triedený odpad umiestniť zoznam, čo do predmetnej nádoby dávať a čo nie, ako tomu je v iných mestách. Podľa môjho názoru by to pomohlo pri ďalšej fáze separácie a snáď zabránilo prepĺňaniu nádob.

29. jún 2014

Andrej

Nápad umiestniť kontajnery na separovaný odpad bola výborná vec. Ibaže má to malý háčik. Snáď ste nečakali, že všetci ľudia okamžite začnú separovať (najmä ak to má IQ 80) - vidí prázdny kontajner, tak tam hodí, čo má práve v rukách. A tu nastáva problém: Ak sa v kontajneri na papier nájde komunálny odpad, nepatrí do separovaného zberu, ale nevezmú ho ani smetiari, čo odvážajú komunálny odpad ... Tak kto má takýto kontajner riešiť? Na sídlisku potom stojí plný kontajner 2 týždne, okolo kontajnera bordel, ktorý slúži ako domov pre potkany.
Ďalšia vec: Ak niekto nedokáže prečítať slovo "PAPIER" alebo "KOVY" a navyše nerozoznáva ani farby kontajnerov, tak je na kontajner zbytočné písať zoznam, čo tam patrí ...
Zopakujem: Myšlienka naučiť ľudí separovať je výborná, ale zopár vecí nebolo domyslených a navyše to bude chcieť ešte veľa času, kým to začnú rešpektovať všetci. Preto si myslím, že odstrániť kontajnery s vysvetlením "lebo sa to neujalo", nie je vhodné riešenie.
08. júl 2014

Odpoveď samosprávy

Nádoby na triedený zber sú viditeľne farebne rozlíšené aj označené. Na stránke mesta, zberného dvora aj spoločnosti, čo zber realizuje, je návod ako odpad separovať. Na nádoby sa postupne umiestňuje aj zoznam toho, čo je možné dávať do nádob.

Triedením odpadu pomáhame životnému prostrediu a tým aj sebe. Pomáhame tým menej znečisťovať pôdu, vodu aj vzduch. Vzniká menej skládok a spaľovní odpadov. Zároveň triedenie odpadu pomáha ľudí vychovávať a formovať ich vzťah ku prírode. Triedením pomáhame vzniku druhotných surovín, ktoré vrátime späť do výroby. Nič nejde ale ľahko. Na všetko si treba postupne zvyknúť a pochopiť, že triedený zber je užitočný pre nás všetkých.

odd. životného prostedia

odd. životného prostedia
08. júl 2014

Janka

Ďakujem za odpoveď. Ešte by ma zaujímalo, kedy nám vrátite zbernú nádobu na papierový odpad na lichnerovu ulicu (slnečný dvor, máme tam teraz len na plast a sklo), kdže tu bol, naplno sa využíval a niektorým susedom sa znepáčilo že zaberal miesto a samospráva to vyriešila namiesto toho aby zabezpečila častejší odvoz tak, že kontajner odniesla preč. Píšete, že chcete ľudí vychovávať k recyklácii a triedeniu, ale tým, že kontajner vezmete preč, sa nič takého nestane.

S pozdravom,
J. Z.
09. júl 2014

Mesto Senec

Požiadame spoločnosť, ktorá zabezpečuje odvoz týchto kontajnerov, aby Vám pridala kontajner o ktorý žiadate.
Kontajnery na kovy sa nezrušili, len premiestnili na miesta, kde sa nebudú zapĺňať komunálnym odpadom. Ak majú bytové domy záujem o umiestnenie kontajnerov na kovy, stačí o ne požiadať. Ak nádoba nie je naplnená len označeným druhom odpadu, nie je možné ju odviesť so separovaným zberom.

odd. životného prostedia
09. júl 2014

Janka

Dobrý deň,
ďakujem! Budeme sa veľmi tešiť ak sa vráti kontajner na papier. Po jeho návrate napíšem pochvalu na naše mesto :) V akom časovom horizonte sa tak môže stať?
JZ

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania