Vybavovenie petície o skládkach

Zodpovednosť za riešenie: Senec

V riešení
meno
Marianna Glončáková 30. septembra 2017

Koncom júna bola prerokovaná petícia požadujúca v novom územnom pláne limitovať množstvo uloženého odpadu v meste Senec na území s regulatívom „skládka“ na maximálne množstvo 870 000 m3. 1375 odovzdaných predpisov.
Odvtedy sa konali 3 zasadnutia komisie životného prostredia, na ktorých nebol tento materíál predložený a teda ani prerokovávaný. Chcem sa spýtať, kedy MsÚ predloží tento materiál na prerokovanie komisii životného prostredia?

04. október 2017

Odpoveď samosprávy

Obsah žiadosti vyjadrený v petícii doručenej na Mestský úrad v Senci dňa 05.05.2017 a zaevidovanej pod č. p.: 14175/2017, Pe 4/2017 bol konfrontovaný s metodickým usmernením Ministerstva dopravy a výstavby SR.
Výsledkom bolo zistenie, že stavbu skládky odpadov možno limitovať určením koeficientu zastavanosti a výšky zástavby a nie regulatívom množstva uloženého odpadu.
Je potrebné, aby petičný výbor vo svojom návrhu upravil spôsob limitovania množstva uloženého odpadu v súlade s metodickým usmernením Ministerstva dopravy a výstavby SR a uznesením Komisie výstavby a územného plánovania MsZ č. 67/2017 zo dňa 27.06.2017.
Takto upravený a doručený návrh bude predložený na rokovanie Komisie výstavby a územného plánovania MsZ, Komisie životného prostredia MsZ, Mestskej rade a Mestskému zastupiteľstvu v Senci a následne bude regulatív zapracovaný do nového územného plánu.


mesto Senec
04. október 2017

Marianna Glončáková

Prečo táto informácia nie je uvedená v zápise z prerokovania petície? Ani o nej neboli informovaní členovia petičného výboru?
Bolo by možné niekde zverejniť aj spomínané metodické usmernenie Ministerstva dopravy a výstavby SR(kedže v texte chýba bližšia špecifikácia usmernenia, tj číslo pod ktorým je evidované)?
Prečo nebolo súčasťou prerokovania a zápisnice?
04. október 2017

Marianna Glončáková

So súhlasom JUDr. Ondreja Beracku uverejňujem jeho názor:

"Reakcia samospravy nie je spravna. Obsahom peticneho prava nie je predkladanie presnych a normativne spravnych navrhov. Ak je primator Kval plateny z verejneho rozpoctu a to vratane jeho podriadenych na cele s p. Repassyovou, ich ulohou v tomto stadiu je predlozit material na rokovanie MZ a najst riesenie, ktore naplni volu vyjadrenu v peticii.

Je to az naivne, mysliet si, ze obcania sa maju obracat na samospravu s navrhmi VZN, to iste by sa dlo povedat na urovni NR SR. Ma obcan predlozit navrh zakona na riesenie problemu? Nema, ved je to hlupe uvazovanie.

V tomto pripade teda samosprava pozna nazor obcanov a ak vie, ako vyriesit ich problem, kedze ma k dispozicii usmernenie, tak ma pripravit konkretne a vecne riesenie. A samozrejme, to dokaze aj bez usmerenenia, ved je organom uzemneho planovania. "
04. október 2017

JanaN

Mesto opat hra mrtveho blbeho chrobaka. Potom, co primatorovi poslanci zahlasovali za zrusenie uznesenia o nerozsirovani skladky ( len hlupak veri, ze nezistne), by bolo naivne si mysliet, ze mesto bude mat snahu v tejto veci konat.
Vy, co ste hlasovali za zrusenie uznesenia, vam nevadi ten smrad? Mate vyoperovane cuchove bunky, aj svedomie?
04. október 2017

Mária Hudáková

To čo tu z mesta prosím píšete za odpoveď? . Na MsZ som jasne povedala, aby mesto navrhlo regulatívy tak, aby sa množstvo odpadu na skládke už nedalo rozširovať. Zámerne ste to nenapísali do zápisnice. Nič také, že to majú urobiť ľudia ! To načo ste tam, aby ľudia všetko za Vás robili? Rýchlo zháňať podklady ako sa to nedá to ste vedeli hneď urobiť a ako ste si dali záležať! Ale vymyslieť riešenie teda neviete! Ono vlastne ani nechcete lebo máte z hora iné inštrukcie! Ešte stále ste mi neodpovedali akoto že mesto nie je účastníkom konania na rozšírenie skládky ? neprihlásili ste sa ? zámerne? tak toto čo ste si tu dovolili zavesiť za odpoveď ste sa teda vyznamenali. hanba. Maria Hudakova
05. október 2017

Jana Turanská

Veru, hanba! A na skladku sa vztahuje i zakon o odpadoch a hlavne ten, takze mesto malo poziadat usmernenie v tejto veci i Ministetstvo zivotneho prostredia. Preco sa ono tak isto, ako MDV SR , nevyjadrovalo odborne k poziadavkam peticneho vyboru?
06. október 2017

Janka

Pani Turanská a Vy sa náhodou politicky neangažujete? Prečo iba sa rozohňujete na verejnom fóre a aktívne ste návrh nepredložili na meste? Ak disponujete poznatkami v danej veci ako uvádzate, prečo nekonfrontujete i mesto? Ste predsta v zastupiteľstve! Mohli by ste ostatných poslancov donútiť konať. Predpokladám že pribudne odpoveď o tom ako sama nič nezmôžete, ale namiesto alibizmu by to chcelo trochu aktivity.

Administrátor, poprosím tento príspevok opätovne dať do pozornosti mestu, nakoľko je tu viacero vecných príspevkov od ďalšieho alibistického vyjadrenia mesta. Ďakujem.
06. október 2017

Janka

Teda, poopravím sa, keďže určite ste nejaký krok podnikli. Prečo (ne)závislí poslanci, ktorých združujete v Senec, moje mesto, nepritlačili mesto k tomu, aby bol vypracovaný konštruktívny dokument, ako uvádza vyjadrenie právnika vyššie? Poslanci sú na pôde úradu každý deň a je ich povinnosťou zastupovať záujmy občanov tak, aby neočakávali aktivitu z vonku, ale konali proaktívne a konštruktívne. Ak viete prostredníctvom nezávislých poslancov zastaviť predaj majetku, prečo neviete pretlačiť i niečo, čo taktiež mestu prospeje? Veď ani ostatní poslanci nechcú žiť v zamorenom meste. Ak sa zvolí normálny komunikačný prístup, ľudia sa vedia dohodnúť, či v politike to neplatí, ani keď človek koná vo vlastnom záujme? Ďakujem.
06. október 2017

Jana Turanská

Mila menovkyna, asi ste necitali pozorne. Navrh sme dali, ale mesto sa k nemu postavilo alibisticky a napisalo, ako to nejde. Viete, kolko mojho volneho casu venujem poslancovaniu? Dobrovolne ? Zadarmo? Kiez by tak pracovali vsetci poslanci a hlavne v prospech verejneho zaujmu. Na meste sedia ludia, plateni z dani obcanov, na plny uvazok, takze tak, ako sa vyjadril pravnik, mali by oni urobit vsetko preto, aby sa tu nediali veci, ktore poskodzuju nas vsetkych. Alebo mam od rana do vecera poslancovat a zit o chlebe a vode, aby som akoze nieco robila, ked podla vas len vypisujem po socualnych sietach.... ci ako ste to mysleli?
06. október 2017

Marianna Glončáková

Pani Janka,
poslanci nie sú zamestnancami mesta a nemajú plnohodnotný plat- to len aby bolo jasno. Majú svoje civilné zamestnania a nemôžu byť ma MsÚ každý deň, ako sa domnievate. Mesto Senec má plno problémov, ktoré sa snažia opoziční poslanci riešiť. Naozaj nie je v ľudských silách suplovať MsÚ a to bez rovnocenného prístupu k údajom a rozhodovaniu.
8 je menej než 11, takže, keď koalícia má prapodivné a pre odborníkov nepochopiteľné názory( možno aj motivácie), 8 poslancov OZ Moje mesto ich neprehlasuje. Jediné, čo v tomto počte môžu je blokovať predaje s osobitným zreteľom. Poslanci nedávajú návrhy o čom sa bude hlasovať- o tom rozhoduje primátor a zamestnanci MsÚ. V demokracii, kde rozhoduje väčšina, 8 proti 11 nepretlačí nič. To je realita...
Je smutné, ako občania útočia na tých, ktorí sa skutočne snažia o to, aby mesto Senec bolo pre všetkých senčanov a nie len pre hŕstku kamarátov.
Nik nechce žiť v zamorenom meste, ale niektorým asi určité výhody a peniaze asi nadobro zatemnili rozum. Skúste sledovať zastupiteľstvá, skúste sa spýtať koaličných poslancov či vôbec vedia čo odhlasovali na posledných zasadnutiach. Ja osobne mám dojem, že mnohí, tie materiály ani nečítajú, len im niekto povie ako majú zdvihnúť ruku. Nieto ešte sa informovať o niečom navyše. Nazvala by som to sladká nevedomosť.
Možno sa mýlim, ale takto to vidím ja.
06. október 2017

Marianna Glončáková

Prečo nik z petičného výboru, nebol o potrebe preformulovania požiadavky včas písomne informovaný? Prečo to nie je v zápise z prerokovania petície? To akože máme byť jasnovidci?
To snáď mesto nemyslí vážne, že až po uverejnení podnetu konečne ZAVOLÁ zástupcovi petičného výboru.

Naozaj mi nie je jasné z čoho administrátor usúdil, že podnet je vyriešený.
07. október 2017

Mária Hudáková

Pani Janka. Čítam a usudzujem, že nie ste v obraze. Od roku 2012 INTENZÍVNE pracujeme na téme skládky. Problém je, že doteraz mesto Senec sa ku všetkým veciam ohľadom skládky od jej povolenia, zmien, rozšírenia, prevádzkového poriadky, štruktúry povoleného odpadu, množstva a dokonca nebezpečných odpadov VŽDY vyjadrovalo "SÚHLAS BEZ PRIPOMIENOK" a je veeeeľmi ťažké v takejto pozície čosi robiť. MsZ nerozhoduje o stavebných a integrovaných povoleniach! Ale my robíme aj tak sledujeme úradné tabule a hlásime sa všade ako účastníci konania. najväčší úspech čo sme dosiahli, je že tu nemáte skladované aj solidifikované nebezpečné odpady, že skládka sa zatiaľ nerozšírila o ďalších neuveriteľných 0,5mil ton ako plánujú a že KONEČNE sa mesto tvári ale to len posledný rok, že už nebude so všetkým súhlasiť. Mám doma už viac ako 1meter na výšku spisov agendy skládka ! Venujem sa mu lebo tu žijem a trápi ma to! A viem že obyvatelia to odo mňa očakávajú a poviem Vám to čo ste napísala ma veľmi zabolelo lebo si neviete predstaviť koľko voľného času a nocí strávených nad PC a spismi som nad témou s kolegami z klubu strávila. Zvyšok zastupiteľstva sa vezie a dvíha ruku ako dostane pokyny ako toť naposledy keď zrušili uznesenie o nerozširovaní skládky výmenou za dohodu s AVE. Hlavnou protagonistkou pani Németh a pán primátor Kvál. V komisii životného prostredia sedí pán Klokner, ktorého si tam práve títo ľudia dali, ten pán, ktorý nechal mestu ekologickú haváriu v podobe starej neuzavretej skládky , ktorú aj Vy raz zo svojich daní budete musieť zaplatiť!". A teraz mu idú povoľovať zberný dvor miesto toho aby využili eurofondy a postavilo si mesto svoj aby malo kontrolu nad odpadmi. A vy mi tu idete písať že nič nerobíme. To prosím píšte na MÚ primátorovi a spol. My sme urobili petíciu kde sme navrhli riešenie a MÚ čo prvé urobil tak si zadovážil vyjadrenie ako sa to nedá. Hádajte kto ho písal nejaký pán Németh! Pani Janka ste úplne mimo a ak sa chcete o veci dozvedieť viac kontaktujte ma. Na dokreslenie Vám zasielam citát pána Némethe z komisie životného prostredia, aby ste bola v obraze aké možnosti sa máme s týmito ľuďmi dohodnúť. Tiež som si naivne myslela, že ak im vec vysvetlím pochopia a budeme spolu čosi robiť ale oni majú iné záujmy a preto sa s nimi NEDÁ dohodnúť. "„Ja som toho názoru, že pokiaľ budú mať všetky potvrdenia, všetky kontroly, EIU, všetko hotové, je to samozrejme, že dobudovanie áno, bez toho sa nepohneme. Mňa skôr trápi prečo sa nerozprávame už teraz o 4. etape. Bude ju treba. Ako to budeme riešiť? Môžete sa smiať. Bude ju treba, 4. etapu, či chcete alebo nie, čiže táto tretia, samozrejme. Nemám dôvod pochybovať, že to bude v poriadku.“ Vážená pani Janka tak toto majú v pláne.
09. október 2017

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet sme s upozornením na množstvo komentárov opätovne preposlali samospráve.

S pozdravom

Martin Kollárik
[email protected]
10. október 2017

Odpoveď samosprávy

Prerokovanie petície bolo dňa 07.06.2017, toho času mesto ešte nemalo usmernenie MDaV SR. Usmernenie bolo doručené dňa 26.06.2017, následne bolo predložené dňa 27.06.2017 komisii výstavby a územného plánovania a dňa 29.06.2017 prečítané na MsZ, o čom svedčí aj príspevok na odkaze pani poslankyne Hudákovej z dňa 04.10.2017.
Osoba pre styk s orgánom verejnej správy (za petičný výbor) bola písomne o tejto skutočnosti upovedomená dňa 03.07.2017. K listu bolo priložené metodické usmernenie MDaV. Z uvedeného dôvodu nebol výsledok prešetrenia petície predložený na rokovanie komisie životného prostredia.
Z usmernenia MDaV vyplýva, že regulatívy v požadovanom znení "množstvo uloženého odpadu" nie sú možné a skládku odpadov možno limitovať určením koeficientu zastavanosti a výšky zástavby.
Z procesného hľadiska nie je možné požiadavku do v súčasnosti obstarávaného ÚPN mesta Senec zapracovať (pripomienkové konanie v etape prerokovávania Konceptu územného plánu mesta Senec je ukončené). Regulatívy budú navrhnuté v ďalšom stupni územnoplánovacej dokumentácie (ÚPD) mesta Senec, pri tvorbe Návrhu ÚPD mesta Senec, ktorý bude prerokovaný s dotknutými obcami, orgánmi štátnej správy, právnickými osobami, orgánmi samosprávy, verejnosťou, verejné prerokovanie.
Podnet na limitovanie skládky odpadov bol v petícii, ktorá nám bola doručená, preto bolo doporučované, aby si možné regulatívy navrhli sami, nakoľko sa dostaneme do začarovaného kruhu. Pokiaľ ich navrhne mesto, nemusia ich akceptovať a ako vidíme zo samotnej diskusie na odkaze pre starostu, budú za tým vidieť len špekulácie, ... no ak petičný výbor nepredloží svoj návrh a ďalej požaduje určenie regulatívov mestom, požiadavka bude predložená do komisie výstavby a územného plánovania, komisie životného prostredia a v konečnom dôsledku mestskému zastupiteľstvu ako najvyššiemu orgánu územného plánovania, aby sa našlo riešenie.

mesto Senec
10. október 2017

Odpoveď samosprávy

Á propos, to, že je pod metodickým usmernením podpísaný človek s priezviskom Németh je rovnaká zhoda okolností ako mená dvoch poslankýň MsZ: Gabriella Németh a Jana Némethová. Prvá je z SMK a druhá z OZ Moje mesto.

mesto Senec
12. október 2017

Janka

Ďakujem mestu za odpoveď. Nechcem tútu debatu spolitizovať, ale chcem napísať môj názor. Pani nezávislé poslankyne, je veľmi chvályhodné, že sa snažíte niečo robiť, ale mali by ste si uvedomiť, že ako nezávislí poslanci máte silu veľmi malú. Ale čo je vašou silnou stránkou je fakt, že vás neviažu žiadne politické dohody (Čo však nemusí byť úplne pravda, nakoľko sme počuli, že združením sa do Senec moje mesto musia niektorí nezávislí hlasovať i inak ako by sami chceli..). Je potrebné si uvedomiť, že politika je o schopnosti dohodnúť sa. Nezávislých poslancov som volila i ja, nádejajúc sa v zmenu zabehnutých vecí. Avšak ak niekto celé volebné obdobie tvrdí, že sa NEVIE dohodnúť a že to nejde, potom som si asi vybrala nesprávne. Politici musia byť i schopní dohody. Musia vedieť komunikovať a presvedčiť ostatných o správnosti. A nie len sa vyhovárať, prečo niečo nejde. Viac k tejto téme nebudem reagovať.
12. október 2017

Janka

Ďakujem mestu za odpoveď. Nechcem tútu debatu spolitizovať, ale chcem napísať môj názor. Pani nezávislé poslankyne, je veľmi chvályhodné, že sa snažíte niečo robiť, ale mali by ste si uvedomiť, že ako nezávislí poslanci máte silu veľmi malú. Ale čo je vašou silnou stránkou je fakt, že vás neviažu žiadne politické dohody (Čo však nemusí byť úplne pravda, nakoľko sme počuli, že združením sa do Senec moje mesto musia niektorí nezávislí hlasovať i inak ako by sami chceli..). Je potrebné si uvedomiť, že politika je o schopnosti dohodnúť sa. Nezávislých poslancov som volila i ja, nádejajúc sa v zmenu zabehnutých vecí. Avšak ak niekto celé volebné obdobie tvrdí, že sa NEVIE dohodnúť a že to nejde, potom som si asi vybrala nesprávne. Politici musia byť i schopní dohody. Musia vedieť komunikovať a presvedčiť ostatných o správnosti. A nie len sa vyhovárať, prečo niečo nejde. Viac k tejto téme nebudem reagovať.
12. október 2017

Jana Turanská

Mila Janka, s ludmi, ktori vidia svet len cierno bielo a kto ma iny nazor, je triedny nepriatel, dohoda nie he mozna. To je fakt, to nie je vyhovorka. Oni rozumeju len biznis " dohodam". Ale nezazili ste, tak nechapete... Ja tvrdi pracujem a nemam cas tiez na diskusie o nicom
12. október 2017

Mária Hudáková

Pani Janka. Na MsZ po prečítaní stanoviska z MD SR som jasne povedala, že mesto má navrhnúť iné regulatívy, ktorými sa bude dať regulovať množstvo odpadu na skládke. Doteraz tak neurobilo. Nikto nás z mesta zatiaľ nekontaktoval, či s nejakým návrhom súhlasíme. Miesto toho sme sa takto sprostredkovane cez odkaz pre starostu dozvedeli, že si regulatív máme vyrobiť sami! My sa vieme dohodnúť a v prípade skládky sa vždy určite dohodneme. Len zo strany mesta žiadne návrhy na dohodu neprichádzajú. Bez náznaku vôle komunikovať. Z našej strany už bolo neúrekom vypracovaných dokladov a komunikácie s kompetentnými až až. Jediné čo ich mesto primälo k nejakej akcii bola petícia a verejná mienka a pokuty ktoré dostávajú za ekologickú haváriu na starej skládke. Možno by ste mala apelovať na MÚ, aby sa s petičiarmi dohodli na novom regulatíve. Ale podľa vašej reakcie však usudzujem, že strácam čas písaním.
12. október 2017

JanaN

Janka, velmi jednoduche riesenie. Kedze oz moje mesto je ochotne dohodnut sa a spolupracovat, a kvalovi poslanci nie su, tak ich treba vymenit. samozrejme v prvom rade primatora. lebo to je najvacsia katastrofa, ktora toto mesto postihla.
12. október 2017

Mária Hudáková

K mestu Senec "Podnet na limitovanie skládky odpadov bol v petícii, ktorá nám bola doručená, preto bolo doporučované" Kým bolo doporučované a kde? , aby si možné regulatívy navrhli sami, nakoľko sa dostaneme do začarovaného kruhu. Pokiaľ ich navrhne mesto, nemusia ich akceptovať a ako vidíme zo samotnej diskusie na odkaze pre starostu, budú za tým vidieť len špekulácie, ... no ak petičný výbor nepredloží svoj návrh a ďalej požaduje určenie regulatívov mestom," Prosím mesto navrhnite regulatívy a poprosím nešpekulujte o našej reakcii. Ešte ste NIČ nenavrhli ako ste mali a už predpokladáte odpoveď. Ďakujem za pochopenie.
12. október 2017

JanaN

By ma zaujimalo, ktory ubohy salamun toto vymyslel. Ze sa nehanbite!

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania