Bioodpad v zime

Zodpovednosť za riešenie: Senec

Uzavretý
meno
Silvia Hozlárová 15. novembra 2017

Dobrý deň, chcem sa spýtať z akého dôvodu sa cez zimu nebude vyvážať bioodpad? Medzi bioodpad nepatrí len odpad zo záhrad, ale aj kuchynský biologicky rozložiteľný odpad. Kde ho máme v zimnom období dávať? Alebo sa na separáciu odpadu hráme len v lete a v zime sa môže dávať do zmiešaného odpadu? Urobte zvoz cca raz za mesiac, ale nie že vôbec celú zimu!!!!To sme dali skoro 50€ za kontajner aby stál nevyužitý na dvore a budeme zaťažovať skládku bioodpadom????

16. november 2017

Marianna Glončáková

Toto sa snažím zamestnancom mestského úradu vysvetliť 2 roky. Ďakujem, že sa ozýva aj niekto iný. Taktiež sa im snažím vysvetliť, že vývoz zmesového odpadu by mal byť (obzvlášť po zavedení triedenia biologického odpadu) vo väčších intervaloch, čím by sa ušetrili značné finančné prostriedky a podporilo triedenie. Alebo aspoň dať občanom na výber z rôznych intenzít vývozu, podľa ktorých by bol stanovený aj poplatok. stále neúspešne...
22. november 2017

Silvia

Súhlasím s autorkou podnetu. Urcite by sa mal bioodpad vyvazat po cely rok, odpad z kuchyne vytvarame predsa stale. A samozrejme, aby sa usetrilo, treba urcit spravny interval, v zime to nie je nutne kazdy tyzden.
27. november 2017

Roman

Ja by som sa chcel spýtať takisto kam mám dávať odpad z kuchyne v zime, kam z listami na ešte neopadaných kríkoch a stromoch a kam v januári a februári s odpadom z ostrihaného viniča a stromkov?
29. november 2017

Odpoveď samosprávy

Frekvencia odvozu zberných nádob musí byt v zákonom stanovenom intervale a to – min. raz za 14 dni v období mesiacov marec až november. BRKO môžu obyvatelia odpásať počas celého roka na zberný dvor.

mesto Senec
30. november 2017

Marianna Glončáková

Otváracie hodiny zberného dvora sú pre občanov nevyhovujúce! Ak ho majú občania reálne využívať, mal by byť otvorený v sobotu do večerných hodín. paradoxne v týždni nemusí byť otvorený každý deň(občania sú poväčšine v práci) a ak tak najmä v poobedných hodinách až do večera.
Zákon stanovuje minimum, avšak smerom v k vyšším intenzitám vývozov sa nevyjadruje.
Reakciu samosprávy máme pochopiť tak, že nespraví nič, čo jej priamo neprikáže zákon?
Smutné.
Máme platný program odpadového hospodárstva, inak strategický a záväzný dokument, v ktorom je uvedené že triedenie a recyklácia(aj kompostovanie) má mať prioritu pred skládkovaním odpadu. Žiaľ podmienky, ktoré pripravuje samospráva občanom o tom nesvedčia.
30. november 2017

Marianna Glončáková

@admin
prepáčte, podnet mal byť označený skôr ako neriešený, lebo odpoveď samosprávy je irelevantná
30. november 2017

Roman

Dobrý deň, pekne to bolo povedané zo strany mesta - plníme zákon a neideme nad jeho rámec. Bioodpad by sa mohol aspoň 1x mesačne odvážať aj v zimných mesiacoch. Odpad z kuchyne ako napr. varené jedlo by sa nemalo dávať do zberného dvora, do kompostu a do kanalizácie - kŕmime tým rôznych hlodavcov!
01. december 2017

Odpoveď samosprávy

Mesto Senec žiada označenie tohto podnetu ako vyriešené, nakoľko zber BRKO je od marca do novembra zabezpečený odvozmi a od decembra do februára je k dispozícii zberný dvor. Zber BRKO je teda počas celého roka zabezpečený.

mesto Senec
01. december 2017

Marianna Glončáková

koľko mesto stojí 1 vývoz biologického odpadu? To naozaj mesto ekonomicky položia 3 vývozy navyše?
Žiadala som si vyčíslenia nákladov na biologický odpad. Z odpovede vyplýva, že čím viac obyvateľov je zapojených, tým mestu klesajú náklady na zvoz a likvidáciu. Zvoz aj s cenou za spracovanie ( v prepočte na tonu) momentálne mesto vyjde lacnejšie než zvoz a likvidácia na skládke. Tak nechápem prečo motivujete ľudí zneškodňovať bioodpad v rozpore so zákonom.
Prosím uvedomte si,že je nereálne čakať od ľudí, že so šupami z ovocia a zeleniny budú behať na zberný dvor, keď sa im to zmestí do v podstate prázdnej nádoby na zmesový odpad. Čo na tom, že porušia nejaké VZN (väčšina občanov ani netuší, že také niečo existuje), veď nik jeho dodržiavanie nekontroluje!
Nemám záujem, aby boli občania terorizovaní a pokutovaní, Chcem, aby boli informovaní a motivovaní správať sa ekologickejšie, aby mali dôstojné podmienky na triedenie a aby to nebolo drahšie než dnes. v decembri 2015 som Vám ponúkla bezplatnú spoluprácu, lebo ako odborník sa hanbím za mesto, z ktorého pochádzam. Prečo potrebujete bojovať a tlačiť čo najviac odpadu na skládku?
15. december 2017

Odpoveď samosprávy

Napriek tomu, že pravidlený odvoz biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu (BRKO) začne až 20.3.2018, mesto umožní svojim občanom odvoz tohto odpadu aj počas zimy, ale v inom režime. Občania, ktorí majú záujem o odvoz BRKO a vyzbierajú ho v dostatočnom množstve, ho naložia do plastového vreca. Pre odvoz BRKO potom stačí zavolať na 02/ 4592 2757 alebo 0911 053 634 prípadne napísať e-mail na [email protected] alebo [email protected] a vyložiť odpad pred rodinný dom. Zamestnanci mesta tento odpad odvezú
do kompostárne. Pravidlá pre zloženie odpadu zostávajú tie isté ako počas roka.


mesto Senec
17. december 2017

Marianna Glončáková

To zas ušetríme!
Keby mesto pre tento účel zabezpečilo aspoň kompostovateľné vrecia (ako na Dobrom trhu v BA). Naozaj mestskí zamestnanci nemajú zmysluplnejšiu prácu?
Poprosím vyčísliť úsporu na zvoze voči 1 oganizovanému vývozu hnedých nádob za mesiac.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania