Enormný počet holubov

Zodpovednosť za riešenie: Senec

V riešení
meno
Tomas 23. júla 2018

Chcem sa spýtať či sa dajú v meste neak regulovať vysoké počty holubov hrivňákov.. Je ich v meste dosť a značne znečistuju autá a chodníky Ďakujem..

24. júl 2018

Odpoveď samosprávy

Na jeseň sa bude realizovať riadený odchyt so špecializovanou firmou.

mesto Senec
31. júl 2018

Igor Ďurčík

Tomuto druhu sme my ľudia kompletne zdevastovali prirodzené prostredie. Zdravé lesy meníme na drevoštiepku. Lúky a polia zastaváme skladmi a parkoviskami. Tento vtáčik sa ale nedal a úspešne sa mu začalo dariť na mestskej zeleni. Treba mu teda zasadiť poslednú ranu... Ach jáj ľudia, niektorí by ste najradšej vyzabíjali každé zviera a vysekali každý strom v meste, len aby sa niečo nestalo vašim úžasným autám. Celé zle. :-( PS: Holub hrivňák bude na jeseň už dávno na dovče v Afrike, takže si môžete chytať viete čo...
14. august 2018

Jana Slapakova

Premnožený holub domáci vo veľkých kŕdloch je škodca.
V posledných rokoch je zjavné enormné premnoženie holuba domáceho aj v Senci.
Je rozšírený najmä na strechách starších domov vo veľkých kŕdloch.
Holuby svojím trusom znečisťujú a poškodzujú budovy ,aj okolie budov.
Okrem znečistenia môžu prenášať aj závažné ochorenia..Infekcia sa prenáša
vdýchnutím prachu ,-ktorý je kontaminovaný vtáčimí exkrementami.,
Ide najmä o postihnutie pľúcne-komplikované zápaly-.
rôzne alergie, črevné ochorenia,Holuby sú aj hostiteľmi vírusu kliešťovej encefalitídy.
Nemôžeme zatvárať oči pred daným faktom.
MUDr. Ján Šlapák. Senec.
15. august 2018

Igor Ďurčík

To je skvelé, že ste sem zvládli skopírovať cudzí príspevok, ale už ste akosi nezvládli trafiť správnu tému. Pretože Holub domáci a Holub hrivňák sú rozdielne druhy s úplne iným spôsobom života. Holub hrivňák žije v stálych pároch a buduje si hniezda na mestskej zeleni. V minulosti žil v lesoch, resp. na rozhraní medzi lesom a lúkou. Šľachta na nich organizovala polovačky, lebo bol vyhľadávanou pochúťkou. Na území Slovenska ide o sťahovavý druh, čiže je tu len na pár mesiacov. Znečisťuje malú plochu tesne pod hniezdom. Pokiaľ si zrovna nepostavili hniezdo na vetve stromu, ktorá trčí nad chodník alebo parkovisko, tak si znečistenie ani nevšimnete. Riziko prenosu nejakých chorôb z tohto druhu na človeka je minimálne, resp. porovnateľné s inými druhmi žijúcimi v meste, ako sú drozdy, škorce, sýkorky a pod. Pripadá mi to tak, že v tomto prípade "znečisťovania Holubom hrivňákom" robíte proste z komára somára. V Senci sa po večeroch zgrupujú rôzne indivídua, ktoré spolu fetujú a chlastajú. Zostáva po nich odpad, rozbité sklo, poničený verejný priestor a často aj ľudské exkrementy. A mestská polícia už na to rezignovala, lebo ide stále o tie isté partie...
17. august 2018

Jana Slapakova

V našom príspevku spomíname výlučne holuba domáceho. Nie holuba hrivňáka.
Premnoženie holuba domáceho je jednoznačné ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
a bagatelizovanie zdravotného rizika nie je správne.
Literárne údaje sú hodnoverné.
V reále na balkóne trus a perie-o zábavu máme postarané.
Pred hlavným vchodom značné trusom znečistenie chodníka, ktorý ob deň čistíme.
Je toho veľa......
17. august 2018

Jana Slapakova

Po prudkých dažďoch sa zo trusom znečistenej strechy niekedy až upcháva strešný odvodńovací systém.Pod ním rozmočené exkrementy tečú akoby potokom
Načim vidieť.
11. september 2018

Sencan

Janka otazka smerovala k premnozeniu holuba hrivnaka, vy odpovedate na nieco, co s tym nesuvisi, nevadi?
30. september 2018

Michal

Holuby sa odchytia do pasci a nasledne pustia, myslite si, ze toto je maximum co viete spravit, alebo to viete riesit aj cez ministertvo ziv.prostredia, skuste aj troska ine, nie iba ludom zalepit oci s pascami, z kt. nasledne dane holuby aj vypustia a ucinok ziadny, iba peniazky odchadzaju z kasy.
30. september 2018

Igor Ďurčík

Za prvé, odchyt holuba hrivňáka do klietky a následne vypustenie o pár KM ďalej naozaj nedáva zmysel. Holub hrivňák si pamätá svoje letné aj zimné stanovištia a jednotlivé páry sa vracajú hniezdiť doslova na ten istý strom. Za druhé, žiaden odchyt sa ani nechystá. Prečo? Pretože ako som vám hneď na začiatku napísal, jednoducho už nie je čo chytať. Holuby hrivňáky sú už na dovolenke na juhu Európy a na severe Afriky. Vrátia sa až v apríli.

A na záver, stále nerozumiem tomu, prečo sa niekto má potrebu starať do voľne žijúceho vtáctva. Za posledných 15 rokov v celej Európe klesli populácie jednotlivých druhov vtákov až o tretinu a keď sa náhodou nejaké druhy dokázali adaptovať na situáciu (zničené prirodzené prostredie) a začalo sa im dariť v mestách, tak ich niekto má potrebu likvidovať aj v mestách? A takto sa najmä vyjadrujú ľudia, ktorí ani len nerozumejú, že holub hrivňák je iný druh ako holub domáci, s úplne iným spôsobom života.
29. november 2018

Odpoveď samosprávy

Klietky na odchyt holubov boli nainštalované. O úspešnosti odchytu bude firma ORNIS Birds Control, Monitoring & Protection priebežne informovať objednávateľa.



mesto Senec
10. december 2018

Odpoveď samosprávy

Odchyt holubov sa realizuje.

mesto Senec
14. december 2018

Jana Slapakova

Pomaly a isto,

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania