Motorove padaky nad mestom

Zodpovednosť za riešenie: Senec

Vyriešený
meno
Sencan 09. októbra 2018

30.7.2014 poslanec Bittner na MZ zaidal o riesenie problemu, ktory obtazuje obyvatelov mesta - motorove padaky nedodrzuu povinnu letovu hladinu 300m nad zastavanym uzemim a pohybuju sa velmi nizko, casto sa da rozoznat tvar letca. Okem toho ze produkuju obtazujuci hluk, narusuju sukromie a existuju indicie, podla ktorych by mohli poskytovat informacie zlodejom.
Zaujima ma co mesto urobilo od roku 2014, pretoze problem pretrvava.

09. október 2018

Zuzana Szárazová

Žiaľ takto sa už roky veci v Senci neriešia. Síce sa niečo povie, ale neurčí sa kto a dokedy má danú vec riešiť. Čiže akoby to nikto ani nepovedal,
10. október 2018

Michal

Toto aj mna zaujima, lietaju mi nad domom aj v nedelu.. som zvedavy co by povedali susedia kebyze v nedelu nastartujem kosacku :) Ale asi je to teda OK.
10. október 2018

Sencan

Michal, to je ten problem - clovek nema ziadne sukromie, v lete lietaju este aj po 20 hodine. Neviem urcit vzdialenost, ale ked rozoznavam tvar, je to len par desiatok metrov, rozhodne nie 300. Zastavia na mieste, alebo kruzia nad pozemkom... je to obtazujuce, vo vecernych hodinach budia deti.
Citujem zo stranky Amaterskej leteckej asociacie:"Môžeš štartovať kde chceš, lietaš kade chceš a pristaneš kde chceš. Treba však rešpektovať vzdušný priestor - v okolí letísk sú obmedzenia a nad obývanými oblasťami treba dodržiavať výšku minimálne 300 metrov . Motor je hlučný a nechceme rušiť obyvateľov.
Piloti, ktorí tieto pravidlá porušujú nám robia zlé meno a hrozí, že ak sa tieto predpisy nebudú dodržiavať, Letecký úrad nám sprísni predpisy."
Myslim ze obyvatelia mesta by uvitali VZN, ktore zakazuje lietanie nad obyvanou oblastou.
Minimalne malo mesto kontaktovat Letecky urad so staznostou, ale obavam sa, ze si tu namahu nedali.
10. október 2018

Michal

Suhlasim so vsetky co bolo povedane a som zvedavy na odpoved samospravy.
10. október 2018

Odpoveď samosprávy

Mesto v minulosti riešilo tento problém aj stretnutím so zodpovednými organizáciami. Vyzvali sme aj pilotov registrovaných cez LAA na dodržiavanie predpisov.
V prípade, že máte podozrenie, že sú predpisy porušovné (napr. nedodržiavanie výšok), je potrebné poslať fotografiu padákového klzáku/rogala počas letu s bližšími informáciami o dátume, čase preletu a lokalite na príslušné orgány:
http://www.laa.sk/
http://letectvo.nsat.sk/
prípadne aj na mesto, ktoré môže začať takéto správne konanie aj za vás.
Fotografia musí byť vyhotovená tak, aby boli viditeľné krídla a farby - vtedy je možné identifikovať registrovaného pilota.


mesto Senec
10. október 2018

Michal

Vyborne, aspon uz vieme ako postupovat v buducnosti.
10. október 2018

Sencan

Dakujem. Myslim ze to vyuzijeme viaceri.
11. október 2018

Majo

Na začiatok , aby sa do mňa nikto neobul, tak pre ujasnenie: NIE SOM MOTOROVÝ PARAGLIDISTA.
1.
Motorový paragliding sa môže prevádzkovať od východu slnka do západu, takže v lete aj po 20:00.
2.
Čo sa týka výšky, tak predpis LZ-1 vraví toto: 3.1.2. V priebehu letu na LŠZ je zakázané lietať nad prekážkami alebo husto zastavanými miestami, alebo zhromaždením osôb v takej výške, ktorá by nedovolila v prípade vzniknutého nebezpečia pristáť bez ohrozenia pilota, osôb alebo majetku na zemi. (koniec citátu.
Ďaľej, Senec sa nachádza vo vzdušnom priestore TMA Bratislava, kde sa nemôže lietať bez povolenia riadiaceho letovej prevádzky letiska BA vyššie ako 300 m nad zemou. Takže pokiaľ nechcú motorový padáčkari porušiť predpisy, musia sa zmestiť do tejto výšky.
3.
Že by niekto roznal tvár cez prilbu a okuliare sa mi nechce veriť pán Senčan.
4.
Pán Senčan, indície podávané zlodejom? Srandujete? Vybavím Vám tandemový let a som zvedavý, aké indície počas letu nazbierate :-)
5.
Hluk : Bývam asi 500 metrov od miesta, odkiaľ pravideľne štartujú. Hluk nie je vyšší ako susedova kosačka. To už viac počujem prechádzajúce poľnohospodárske stroje, alebo vytunené motorky. Tiež im zakážeme prechádzať cez Senec? Potešilo by ma to, ale buďme reálny.
Poznám miestnych lietačov a sú zodpovedný aj ohľaduplný. Tiež ich mrzí, pokiaľ sa niekto nechová podľa predpisov, alebo otravuje obyvateľov . Bohužiaľ, sme rekreačná oblasť a smerujú sem aj turisti, ktorí sa venujú motorovému paraglidingu. Štartujú aj pristávajú z neznámych miest a je veľmi ťažké (ba až nemožné) ich doriešiť či už dohovorom, alebo nahlásením na Letecký úrad.
11. október 2018

Sencan

Amaterska letecka asociacia na svojej stranke uverejnuje informaciu o 300m vyske nad zastavanym uzemim. Pokial tvrdite ze nad Sencom sa v tejto vyske lietat nesmie, potom tu nemaju co hladat, nie? Nevidim dovod, aby sme boli takmer denne obtazovani hlukom padakov nalietavajucich opakovane na rovnake miesto, tociacich sa v kruhu - naozaj netusim co dotycnych zaujima ked takto podrobne skumaju privatne pozemky.
Pokial ide o rozoznavanie tvari letcov, znamena to, ze ide o vzdialenost par desiatok metrov, lietaju totiz nizsie ako je vyska bytoviek na namesti - myslim ze tato vzdialenost je dostatocne neprijemna a obtazujuca. Rozna kvalita sirenia zvuku z vysky a po rovine s prekazkami je vam dufam jasna.
Pokial existuje situacia, ze nie je mozne riesit disciplinu a dodrziavanie pravidiel, potom je namieste ziadat letecky urad o zmenu pravidiel a urcenie povinnosti nahlasovat kazdy start, pripadne povinnost predkladat evidenciu z letu (vyska, lokalita) ako dokaz.
27. máj 2019

Michal

Sezona opet zacina..

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania