Krátka-Verejný poriadok-iné

Zodpovednosť za riešenie: Senec

Uzavretý
meno
Janka 03. januára 2019

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, ako bude mesto postupovať vo veci hazardu v Senci. Sľuby pred voľbami boli, že toto mesto ostane bez hazardných herní v tomto roku a nemení sa vôbec nič. Hazard ničí mnohé životy, rodiny, škodí mestu a jediní, ktorí sa z neho radujú, sú zástupcovia mesta, lebo plní mestskú kasu. Žiadam o vyjadrenie, Ďakujem. J.

04. január 2019

Sencan

Byvaly primator pred volbami 2014 sluboval ze najde riesenie. Nenasiel, vlastne ani nehladal. Poslanec Pribelsky sluboval ze zorganizuje peticiu proti hazardu, neurobil nic. Ked sa pred volbami 2018 pytala poslankyna Jana Nemethova pytala ako pokrocil s peticiou, povedal ze uz vznikol peticny vybor. Trosku malo za 4 roky.
09. január 2019

Odpoveď samosprávy

Súčasná legislatíva neumožňuje mestám a obciam, aby v rámci svojej kompetencie zakázali herne. Občania mesta môžu formou petície iniciovať, aby sa mestské zastupiteľstvo zaoberalo s otázkou zákazu hazardných hier na území mesta za podmienok uvedených v Zákone o hazardných hrách.
V zmysle §10 ods. 5 písm. d) zákona o hazardných hrách č. 171/2005 Zb.z. môže obec za podmienok podľa odseku 6 ustanoviť všeobecne záväzným nariadením, že na jej území nemožno umiestniť herňu v budovách uvedených v § 38 ods. 4 písm. a), b), c) alebo písm. d) alebo v kombinácií budov v členení podľa § 38 ods. 4 písm. a) až d), alebo vo všetkých budovách uvedených v § 38 ods. 4, pričom toto všeobecne záväzné nariadenie musí platiť na celom území obce. Na prevádzkovateľa hazardnej hry pred nadobudnutím účinnosti všeobecne záväzného nariadenia, sa toto všeobecne záväzné nariadenie nevzťahuje do doby skončenia platnosti tejto individuálnej licencie.
Podľa § 10 ods. 6 všeobecne záväzné nariadenie podľa odseku 5 písm. d) môže obec vydať ak sa obyvatelia obce petíciou sťažujú, že sa v obci narúša verejný poriadok v súvislosti s hraním hazardných hier, pričom takúto petíciu musí podporiť najmenej 30% obyvateľov obce, ktorí dovŕšili 18 rokov veku a ktorí musia takú petíciu podporiť.
Na príklade Bratislavy však vidíme, že ani táto cesta neprináša rýchly a uspokojivý výsledok. Skúsenosti z Brna v Českej republike ukazujú, že úplný zákaz hazardných hier vedie ku vzniku ilegálnych herní, ktoré prinášajú dotknutému mestu väčšie riziká než legálne a kontrolované prevádzky. Brno po necelých troch rokoch absolútneho zákazu hazardu uvažuje o návratu späť k regulovaným herniam a kasínam.
Preto je prijatie VZN zakazujúce hazardné hry na území mesta, pre jeho vedenie ako aj poslancov mimoriadne vážnym a dôležitým rozhodnutím. Treba dôsledne zvážiť možné dôsledky prijatia takéhoto VZN v našom meste, aby nebolo pre jeho obyvateľov v konečnom dôsledku kontraproduktívne.



mesto Senec

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania