Svätý Martin-neporiadok a odpadky-čierne skládky

Zodpovednosť za riešenie: Iný subjekt

Neriešený

V okolí skládky AVE je les plný odfúknutých odpadkov. Nebolo by správne, aby prevádzkovateľ skládky dbal na čistotu v jej okolí? Alebo to bude upratovať mesto? Alebo to mesto nechá tak?

17. apríl 2019

Peter Krasnec

Dobry den, spolocnost AVE SK odpadove hospodarstvo pravidelne cisti uzemie aj okolie skládky. Okrem vlastnych pracovnikov, ktori cistia dany areal, na danu cinnost si dlhorocne objednavame Spolocenstvo vlastnikov lesa, ktore nam kazdy mesiac rovnako cisti okolie skládky. S pozdravom Peter Krasnec, konatel AVE SK odpadove hospodarstvo.
17. apríl 2019

Sencan

Pan Krasnec, kedze sa tu podobne podnety opakuju, zrejme je intenzita cistenia nedostatocna. Mozete prosim vysvetlit ake opatrenia planujete prijat aby sa situacia zlepsila?
17. apríl 2019

Heliodor Macko

Pán Krasnec, kedy bolo čistenie vykonané ostatne? Kedy je plánované nasledujúce?
17. apríl 2019

Peter Krasnec

Dobry den, nasi pracovnici cistia areal skládky priemerne dva-tri krat do tyzdna. Okolie skládky - v Martinskom lese sa cisti raz mesacne - to nam robi externa spolocnost. Peter Krasnec
17. apríl 2019

Peter Krasnec

Po Velkej Noci sa spojime s nasim externym dodavatelom ohladne cistenia a skusime sa dohodnut na častejšej frekvencii cistenia. Peter Krasnec
17. apríl 2019

Odpoveď samosprávy

Samospráva uviedla, že zodpovedným subjektom je: AVE SK odpadové hospodárstvo
17. apríl 2019

Heliodor Macko

Pán Krasnec, kedy bolo čistenie vykonané ostatne? Kedy je plánované nasledujúce?

Neodpovedali ste mi.

Pokiaľ sa čistí raz mesačne a objednávate to, iste nie je problém dohľadať tie dátumy.
Pôjdem sa tam pozrieť po najbližšom čistení, preto sa pýtam.
24. máj 2019

Heliodor Macko

Toto sú fotky z dnes (24.5.) Treba povedať, že smetí je menej. Od dokonalosti to má však ďaleko. Čo s tým?
08. jún 2019

Heliodor Macko

Toto je dnešné foto (8.6.). Kedy dostanem odpoveď?
10. jún 2019

Odkaz pre Starostu

Dobrý deň,

podnet znovu posielam AVE SK odpadové hospodárstvo s.r.o. - prevádzka Senec s prosbou o vyjadrenie.

Juraj Zeerak
[email protected]
10. jún 2019

Peter Krasnec

Dobry den,

ako som uz viackrát spominal, nasa spolocnost svojpomocne ako aj prostredníctvom platenej externej spolocnosti cisti les od naletov priebezne. Nie je v nasich silach cistit les kazdy den.

Prijemny zvysok dna
Peter Krasnec
10. jún 2019

Tomas O.

Aha zaujimave, ale je vo vasich silach nechat denne uletiet kopec bordelu.
10. jún 2019

Heliodor Macko

Pán Krasnec, trvám na tom, aby ten lesík nebol zasypaný odpadkami. Na tých fotkách nie je žiadny kde-tu odfúknutý papierik, ale hŕba starých smetí, ktorá tam je už mesiace. Oceňujem vašu snahu a dosiahnutý pokrok, ale ani vy by ste nechceli mať suseda, čo vám hádže odpadky cez plot. Kedy boli tento rok urobené čistenia? Kedy bude nasledujúce? H. Macko
15. jún 2019

Heliodor Macko

Foto z 15.6. Żiadna zmena k lepšiemu, k starým smetiam pribudlo pár nových.
20. jún 2019

Tomas O.

Pan Macko, ak nebude samosprava a OU pravidelne kontrolovat a pokutovat za znecistovanie, tak sa ani AVE nebude stresovat...
20. jún 2019

Sencan

Spolocnost AVE si z obyvatelov mesta robi posmech. Nedavno tu pan Krasnec taral, ze spolocnost nie je zodpovedna za ulety zo skladky, vraj je to chyba obyvatelov. AVE nema ani tolko slusnosti, aby auta zvazajuce plne kontajnery na skladku pouzivali ochranne siete a tak sa bordel rozlietava po celom okoli. Mesto by malo konecne pritvrdit a vyzadovat od AVE dodrziavanie zakladnych povinnosti - bezpecnostne opatrenia proti uletom, pravidelne cistenie lesa - minimalne raz za tyzden, cistenie cesty na Martin VZDY ked ju zvozove vozidla znecistia blatom, pouzivanie ochrannych sieti na kontajnery, zabezpecenie pravidelneho odvozu separovaneho odpadu v celom meste a docistenie stojisk a konecne doriesit ten priserny smrad co sa zo skladky siri po celom meste.
20. jún 2019

Peter Krasnec

Dobry den, neviem kto to pise, no pouzivat vyraz - "ze pan Krasnec taral" - tak prepacte - to je uroven 5 rocneho dietata....aspon odkryte kto ste alebo nepiste taketo hluposti - lebo to poukazuje na Vase nizsie vzdelanie, resp. ziadne....Ako som uz niekolkokrat pisal - docistovanie sa robi kazdy tyzden nasimi silami, rovnako sa to robi pravidelne prostredníctvom platenej sluzby - vlastnikov Martinského lesa. Na margo toho vsetkeho - ako iste viete - ulety su predovsetkym plasty/sacky, ktore sa nachadzaju v komunálnom odpade. Bolo by skvele, aby sa takyto material v komunálnom odpade nevyskytoval - no kedze sa vyskytuje - tak to je odraz toho, ako sa v seneckom regione triedi odpad - minimalne - a to bohuzial nie je nas problem. Preto skuste svoje sily obratit nielen proti nam ale aj proti tym, ktory odpad neseparuju a skuste aspon raz nekritizovat a napomoct pri osvete, ze takyto odpad nepatri do komunálneho odpadu. Co sa tyka zapachu - x krat sa dosvedcilo, ze zapach nie je zo skládky - viac sa k tejto teme vyjadrovat nebudem - ak chcete, skludom pridte na skladku a presvedčte sa. Co sa tyka separovaného zberu - ten odvazame vo frekvenciách, ktore si stanovila OZV - takze zvysit/znizit frekvenciu, doplnit nadoby a pod. nie je v nasej kompetencii ani mesta ale v zmysle zakona o odpadoch v kompetencii OZV. Docistenie stojisk rovnako nie je v nasej kompetencii ale je v kompetencii mesta. Prijemny zvysok dna. Peter Krasnec
20. jún 2019

Odkaz pre Starostu

Dobry den,

chcel by som vyzvat diskutujucich, aby sa zdrzali akychkolvek osobnych utokov, urazok, osocovani a obvineni na ostatnych uzivatelov portalu. Diskutujme slusne a vecne.

Ja som vdacny, ze si pan Krasnec najde cas a odpoveda na podnety tykajuce sa spolocnosti AVE a mozem potvrdit, ze docistovanie stojisk momentalne nie je v kompetencii AVE. Mesto sa, ale taktiez vyjadrilo, ze nie je povinne docistovat kontajnerove stojiska. Aj z toho dovodu som o tom viackrat s panom Krasnecom hovoril a viem, ze 26.4 poslalo AVE na mesto ponuku ohladne docistovania kontajnerovych stojisk.

Juraj Zeerak
[email protected]
20. jún 2019

Heliodor Macko

Súhlasím s p. Krasnecom, že mieru separovania odpadu v SC treba zlepšiť a že plastové sáčky by v komunálnom odpade nemali byť.

To ale nezbavuje AVE zodpovednosti za to, že v okolí skládky je náletmi znečistený les. Nejaké čistenie vidno je, ale je to veľmi nedostatočné, ako dokazujú fotky, ktoré sem ostatné mesiace dávam. O tom je táto téma.

Žiadal som vás p. Krasnec, aby ste sem napísali dátumy čistení a zaujímajú ma doklady o tom, ako čistíte s pomocou externých friem. Žiadal som preto, lebo sa mi nechce veriť, že je to pravda.

Pripravte si prosím tie doklady na najbližšie mestské zastupiteľstvo 26.6. a zaraďte to prosím ako bod programu, prídem a rád sa s vami o tom porozprávam osobne. Vedenie mesta vás poverilo tým, aby ste túto tému vyriešili.

H. Macko
20. jún 2019

Sencan

Dovolim si teda skopirovat tvrdenie p.Krasneca zo starsej diskusie - podla neho AVE nema povinnost cistit cestu, na ktorej vozidla AVE zanechavaju blatove kolaje, hoci zakon tvrdi nieco ine. Rovnako tvrdi ze "nie je nas problem, ze sa taky odpad nachadza na skladke" - teda AVE nezodpoveda za ulety v okoli skladky..."Nemozem s Vami suhlasit, nakolko skladka je prilis daleko od komunikacie a pocas mojich 4 rokov posobenia v spolocnosti som ani raz nezaznamenal, ze by odpad "lietal" az tak daleko. Co sa tyka cistenia komunikacii, nie je to nasa povinnost no aj napriek tomu cestu cistime pravidelne dva krat do mesiaca. No treba vnimat aj fakt, ze cestu od odbocky z hlavnej cesty az k nam, ktore je dlha niekolko kilomentrov, nie je nasa povinnost cistit. No aj napriek tomu to zabezpecujeme. Co sa tyka vynasania bahna zo skládky - mame cistiacu rampu, ktora precistuje kolesa aut vychadzajucich zo skládky - mozete sa prist pozriet ako to vyzera. Ano, stava sa, hlavne v dazdivom obdobi, ze sa cca 100 metrov na cestu od skládky vynesie niekedy bahno, no snazime sa cestu cistit pravidelne tak, aby bola vzdy v stave, v akom bola predtým. Co sa tyka uletov zo skládky - kazda skladka ma problem s uletmi, no nie je to nas problem, ze sa taky odpad nachadza na skladke - je to hlavne nedostatocne uvedomenie obyvatelov, ktory takyto odpad vyhadzuju. "
V dnesnom komentari opät zavadza - o zapachu zo skladky ani netreba polemizovat, pan Krasnec je totiz jediny v sirokom okoli, kto tvrdi ze zapach pochadza z ineho zdroja.
Tvrdenie, ze separovany odpad sa odvaza podla dohodnuteho harmnogramu je tiez zavadzanie - staci si pozriet podnety - opakovane sa stavalo, ze sa odvoz nezrealizoval a kopy v stojiskach rastli. Je neuveritelne, ze tie iste problemy sa opakuju uz roky a zodpovedni sa tvaria ze sa ich to netyka...
20. jún 2019

Odkaz pre Starostu

Ano trochu sme odbocili od temy podnetu. Samozrejme suhlasim, ze les nieje smetisko a cistenie treba zlepsit.

Uz v navrhu navysenia skladky z roku 2017 sa pisalo, ze zber vyviateho odpadu je zabezpeceny nedostatocne. Do navrhu sa taktiez pozadovalo zahrnut podmienku zarucenia skutocnosti, aby poletavy odpad ukladany na skladku odpadov bezprostredne neznecistoval jej okolie, najma Martinsky les. Otazkou teda je ci sa navrh schvalil v takomto zneni a ci sa to zodpovedne dodrziava a kontroluje.

Navrh navysenia skladky: https://bit.ly/2RnyuNk

Juraj Zeerak
[email protected]
20. jún 2019

Heliodor Macko

Dobre hovoríte. Neviem, či sa to kontroluje, ale isto sa to nedodržiava (viď fotky).

Poprosím stanovisko mesta o tom ako sa dodržiava ako sa kontroluje toto nariadenie.
Verím, že mesto nepoverilo p. Krasneca aby to kontroloval, ale niekoho iného. Tak som zvedavý koho.

H. Macko
27. jún 2019

Heliodor Macko

Na dnešné mestské zastupiteľstvo p. Krasnec neprišiel.

V bode Rôzne som na tento problém pána primátora upozornil a ten sľúbil, že sa s p. Krasnecom a p. Matlákom (vraj správcom urbariátu) na túto tému porozpráva.

Verím, že pán primátor sem napíše výstup z tohto stretnutia a hlavne aké kroky na zlepšenie budú podniknuté.
02. august 2019

Sencan

Heliodor Macko, presiel viac ako mesiac - nevidim tu ziadny vystup od primatora, chcem sa spytat, ci kontaktoval vas osobne a s akym vysledkom. Dakujem.
02. august 2019

Heliodor Macko

Nekontaktoval.
02. august 2019

Peter Krasnec

Dobry den pan Macko,

stretnutie s predstavitelmi mesta sa uskutocnilo. Odprezentovali sme system, ako funguje docistovanie, co predstavitelia mesta zobrali na vedomie. Dohodli sme sa na intezivnejsom docistovani. Dovolim si vsak upozornit, ze by naozaj bolo dobre pozriet sa na to, preco lahke plasty (folie, ktore su hlavnym zdrojom uletov) koncia v komunálnom odpade a nie v separovanom zbere. Na toto by sa rovnako mohla upriamit Vasa pozornost.....

Dakujem
Peter Krasnec
03. august 2019

Heliodor Macko

Dobrý deň pán Krasnec,

budem naozaj rád, ak bude les okolo skládky bez odpadkov. Je to jediný les, ktorý v okolí Senca máme. Ďakujem vám, že robíte kroky, ktoré riešia znečistenie zo skládky.

Súhlasím s vami, že triediť odpady je potrebné a zjavne v Senci je nedostatočné. Každý ale upriamme pozornosť na to, čo môže reálne ovplyvniť:
- my v našej domácnosti separujeme veľmi poctivo; stačilo by nám vyviezť 120L nádobu KO raz za mesiac, mesto Senec nám to žiaľ neumožňuje a musím platiť za častejšie vývozy, aj keď ich nevyužívam
- vy sa prosím starajte o to, aby les v okolí skládky bol bez náletov; považujem za vašu povinnosť zabezpečiť, aby nálety boli minimálne a aj tie dočisťovať; môžte mať skládku zakrytú sieťou, alebo mať dostatočne vysoký plot, alebo tam proste nevoziť toľko odpadu... to, že v KO je veľa sáčkov, je smutné, pridáva vám to starosti, stále to je ale vaša zodpovednosť
- pán primátor by sa mal postarať o to, aby separovanie odpadu bolo pre Senčanov pohodlné a výhodné; kontajnery sú začipované, tak som zvedavý na štatistiku, ktorú (ak to mesto neurobí samo) budem požadovať zverejniť

Ďakujem,
H. Macko
05. august 2019

Heliodor Macko

Bol som sa včera pozrieť. Na moje veľké sklamanie, žiadna zmena k lepšiemu. Pán Krasnec, môžte ten systém čistenia nakopírovať sem, nech verejnosť vie, čo očakávať? Pán primátor, môžte sem nakopírovať zápis z vášho stretnutia? Kecy sú nanič. Takto to vyzeralo v seneckom lesíku 4.8. H.Macko
30. august 2019

Heliodor Macko

Stav 29.8. Pre mňa je to frustrujúce. Pre AVE a vedenie mesta je to riadna hanba. To je naozaj taký veľký problém to smetisko vyčistiť? H. Macko
01. september 2019

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,
podnet opätovne preposielame zodpovednej inštitúcii.

Matúš Sedlák
Odkaz pre starostu
[email protected]
10. september 2019

Heliodor Macko

Stav 10.9. Stále žiadna zmena od jari. Frustrujúce.
10. september 2019

Peter Krasnec

Dobry den pan Macko,

ako som uz niekolkokrat pisal, nasa spolocnost ma na starosti interier skládky, ktory cistime pravidelne. Les ma na starosti Pozemkové spoločenstvo lesa sv. Martina v Senci, Sídlo: A. Sládkoviča 20, Senec 903 01, s ktorym mame na danu cinnost uzavretu zmluvu a na ktore sa v danej veci musite obratit.

Na druhej strane, ak na dane miesto chodíte tak casto, skludom dany material mozete zdvihnut a doniest na nasu skladku......

Prijemny zvysok dna.
Peter Krasnec
10. september 2019

Heliodor Macko

Dobry den pan Krasnec,

dakujem za odporucanie, mam ale protinavrh: nechcete to vyzbierat vy osobne? Uprimne, nie je to tak vela prace, je tam mozno tisicka - dve kusov plastu a papiera, to sa da spravit za doobedie.

Na rozdiel odo mna, vy ste konatelom spolocnosti, ktora to znecistenie sposobila. Ste za to osobne zodpovedny. Ak si na cistenie objednate tretiu spolocnost (ktora to nerobi), stale ste za to zodpovedny vy.

Ja len chcem, aby sa skladka koncila na uzemi skladky. Vy nie?

H. Macko
10. september 2019

Peter Krasnec

Dobry den pan Macko,

myslim, ze je zbytocne sa s Vami na danu temu opatovne bavit, nakolko ja sa Vam snazim vysvetlit uz niekolko tyzdnov, ze "za plotom" je zodpovedne Pozemkové spoločenstvo lesa sv. Martina v Senci, s ktorym mame uzatvorenu zmluvu na cistenie lesa a to co ste nafotil sa nachadza na ich pozemku, nie na nasom.......a na nich sa treba obratit. A prepacte, ale necitim sa byt osobne za to zodpovedny, rovnako sa necitim, ze za dany skutkovy stav je zodpovedna nasa spolocnost. Skor ma trapi fakt, ale asi jedineho, preco sa dany material vyskytuje v zmesovom komunálnom odpade a nie v triedenom zbere tak ako je to bezne v iných mestach.....

Na druhej strane, nevidim dovod, aby som ja osobne isiel cistil les od daných materialov, no ak mate chut, skludom sa tam mozeme stretnut a vycistit to spolocne.

Prijemny zvysok dna.
Peter Krasnec

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.