Hečkova-zviera-túlavé

Zodpovednosť za riešenie: Senec

Uzavretý
meno
Marcela Bachratá 07. augusta 2019

V amfiteátri je maximálne premnožené vtáctvo. Ničí úrodu v záhradách v okolí, trusom sú denno denne potriesnené autá, domy, čím dochádza k poškodzovaniu nášho majetku. Možno by tento problém vyriešilo preriedenie korún už i tak chorých gaštanov, alebo v určitej frekvencii prelet dravých vtákov, stačí osloviť sokoliarov.
Ďakujem za prijaté opatrenia
Bachratá

07. august 2019

JanaN

a mozno by pomohlo vysadit viac stromov v meste a vtaci by sa rozptylili po meste.
07. august 2019

Sencan

Fuj, zli, zli vtaci, dovolili si sadat na stromy, strasne nieco.
Neuveritelne sa stalo realnym, vtaky na stromoch su take obtazujuce, ze treba "preriedit koruny stromov". Sice to nevyriesi vobec nic, ale to nevadi.
Mozno by bolo vhodne uviest, kam sa stazovatelka chodi vyzalovat, ked jej auto poskodia napriklad krupy...jaaj, pocasie este regulovat nevieme, tak aspon tych vtakov sa zbavme, strasne toto.
Ochrana majetku je pravom kazdeho obcana - mate moznost auto zakryt plachtou, uroda v zahradach sa da osetrit roznymi vtakoplasicmi (svetlne, zvukove....) pripadne sietami.
Namiesto stazovania treba prilozit ruku k dielu, nikto iny to za vas neurobi.
07. august 2019

E.

Smejem sa 😁😁😁, ved si skuste do susedstva nasťahovať chovateľa holubov 😊😊
07. august 2019

Igor Ďurčík

Posledný mesiac v meste náhodne po uliciach pozorujem množstvo mŕtvych dospelých vtákov, najmä holubov hrivňákov, ale aj drobných spevavcov. Nevyzeralo to tak, že by ich niekto strelil. Napadlo mi, že za tým môže byť nejaká choroba. No keď čítam takéto úžasne múdre komentáre, že stromy treba orezať a vysekať, aby sa tam nezdržiavali vtáky, tak by ma absolútne neprekvapilo, keby v Senci tie vtáky niekto úmyselne trávil. To môže byť veľmi nebezpečné aj pre ďalšie živočíchy v meste. Nehovoriac o tom, že drobných spevavcov je naozaj škoda. Ich počty v celej Európe klesajú, pritom sú to veľmi užitočné živočíchy, ktoré lovia množstvo škodlivého alebo otravného hmyzu. Fakt mi nejde do hlavy zmýšlanie niektorých ľudí. Stromy vyrúbať, vtáky vyzabíjať a keď sa premnožia komáre, tak celé mesto postriekať nejakým rakovinotvorným sajrajtom. A potom sa čudujeme, že sa v meste nedá cez leto vydržať a že sme chorí...
08. august 2019

Tomas

Igor Durcik, mate neaku fotodokumentaciu toho " mnozstva" uhynuteho vtactva? Ja chodim pravidelne po meste a zial nic take som nespozoroval.
11. august 2019

Iveta

Chcela by som upresniť o aké vtáky sa jedna. Su to veľké krdle škorcov, ktoré dtrpcujú život ĺuďom v rodinnych domoch. Medzi19.00 a19.30 sa sťahujú z vinohradu. Na jednom strome ich sú stovky, a nechcite vidieť, čo po nich zostáva. Stačí prejsť pri amfiteátri. Iveta
12. august 2019

Sencan

Iveta, Vase upresnenie pomohlo. Potvrdzuje totiz, ze to nema nic spolocne so stromami v amfiteatri, pretoze skorce terorizuju cele mesto - je sezona. A trva to dlhe roky.
Ak chceme zachranit urodu, zakryvame ju sietami, alebo dochodcovia posedavaju po zahradach a plasia ich. Celkom urcite nie je problem v stromoch v amfiteatri. Byvame na opacnom konci mesta a skorce nam uspesne decimovali ceresne, figy, drobne ovocie, hrozno, kym sme ch nezakryli. Za niekolko minut dokazu zlikvidovat cely strom, vratane nezreleho ovocia.
26. august 2019

Odpoveď samosprávy

Mesto poprosilo o stanovisko MVDr. Samuela Pačenovského
ŠOP SR, Správa CHKO Ponitrie a Dunajské luhy, pracovisko Bratislava:

Dobrý deň,

áno, poznám ten "vtáčí strom" v areáli amfiteátra. Neide o žiadne premnoženie vtáctva. Je to nocovisko škorcov, akurát zaujímavé je miesto jeho voľby. Nocuje tam odhadom asi 1000 škorcov obyčajných. V Senci bývam od r. 2017 a odvtedy tam tie škorce každý rok nocujú.
Zaujímavé, že si zvolili nocovisko na stromoch, obyčajne zvyknú škorce nocovať v trstine. Spoločné nocoviská si vytvárajú niektoré vtáčie druhy v období medzi ukončením hniezdenia (vyvedením mláďat) a odletom
na zimoviská. Spoločné nocoviská majú napríklad škorce, lastovičky, havrany a kavky, dokonca aj straky; niekedy aj holuby hrivnáky, hrdličny záhradné, aj niektoré vodné vtáky. Vo všeobecnosti, spoločné nocoviská sú typické pre vtáky, ktoré sa radi správajú spoločensky, t.
j. združujú sa do kŕdľov, najmä mimo hniezdneho obdobia. Niektoré vtáky si vytvárajú spoločné nocoviská aj na zimoviskách, napr. u nás zimujúce havrany. Škorce sú tiež silne spoločenské vtáky. V čase hniezdenia kŕmia svoje mláďatá hmyzom, čo môže byť aj z ekonomického pohľadu užitočné. Mimo hniezdneho obdobia sa škorce živia ovocím. V každom kúte sveta existuje skupina vtákov, ktorá sa živí ovocím. U nás túto ekologickú skupinu reprezentujú škorce. „Robia si svoju prácu v prírode“, keď vyhľadávajú lesné plody a bobule, napr. vtáčí zob, divé čerešne, bazu čiernu, maliny a černice, a čo im zazlievajú vinári a ovocinári – navštívia aj záhrady, ovocné sady či vinice. Ťažko povedať na ich obranu niečo výstižnejšie, ako výrok z Knihy Matúšovej:
„Pozrite sa na nebeské vtáky: nesejú ani nežnú, ani do stodôl
nezhromažďujú, a váš nebeský Otec ich živí“. Každý z nás v niečo v živote verí; niekto v nebeského otca, niekto v nekonečnú silu prírody; možno sa tie dva pojmy, či prístupy navzájom vôbec nevylučujú. Preto nám v dnešnom svete odtrhnutom a odcudzenom od prírody znie až absurdne takáto myšlienka, že niekto si len tak spieva, „neseje a nežne“ a príroda sa oňho postará. Lebo dnešný svet dospel do takej miery odcudzenia od prírody, že okrem súkromného vlastníctva pomaly už nevníma žiadne iné hodnoty.
Takže, nezaškodilo by nám trocha skromnosti, ak sa odvolávame na svoje súkromné vlastníctvo a už nevidíme ani tú prírodu, hoci ju máme priamo pred očami. Lebo aj škorce sú súčasťou našej prírody a ich prílet na nocovisko je úžasné divadlo. Koordinácia kŕdľov škorcov, ktoré sa vznášajú vo vzduchu, nad krajinou ako živé oblaky - ako jediný, mohutný organizmus, pričom každý škorec akoby tvoril jedinú bunku tohto celku, je obdivuhodná. Ak z tohoto nádherného úkazu prírody dokážeme vnímať len svoje potriesnené autá, je to dosť smutné a signalizuje to, že s touto spoločnosťou asi niečo nebude v poriadku, asi už úplne stratila svoje prepojenie s prírodou. Je len otázkou uhlu pohľadu na tú istú vec, či ju vnímame ako útok na naše súkromné vlastníctvo, alebo ako malý zázrak prírody.

Moje odporúčania v tejto veci: zachovať nocovisko škorcov v amfiteátri, je to nocovisko pre škorce, ktoré sa sem zlietajú zo širokého okolia. Je to chránený druh živočícha, odporúčam zachovať skupinu pagaštanov, ktoré sú úplne zdravé. V amfiteátri vôbec nie je vtáctvo premnožené. Zlietajú sa sem iba nocovať (približne pol hodiny pred západom slnka) škorce zo širokého okolia. Trus škorcov môže ohrozovať tak akurát tých približne 10 či 15 pagaštanov, na ktorých je nocovisko, ale tie to zjavne znášajú dobre. Nocovisko škorcov tu funguje každoročne v čase od augusta približne do októbra, kým škorce neodletia na svoje zimovisko v juhozápadnej Európe.


MVDr. Samuel Pačenovský
ŠOP SR, Správa CHKO Ponitrie a Dunajské luhy, pracovisko Bratislava
28. august 2019

Tomas

Medveďa, lykožrúta a škorca treba chrániť lebo je to “ ohromné divadlo “ ho vidieť.. Veď do vašej kancelárie sa nikdy nedostanú a nebudú na obtiaž..

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.