Holuby na námestí

Zodpovednosť za riešenie: Senica

V riešení
meno
Jan Vacula 14. marca 2017

Dobry den, chcem sa informovat ci mesto planuje riesit problem s holubmi ktore okupuju a znecistuju namestie ( Najma je problematicka Hviezdoslavova ulica od Knihy az po kaviaren, kde neviem ci idem po chodniku alebo po ceste vyrobenej z holubych trusov ).

16. október 2017

Odpoveď samosprávy

Odchyt holubov riešime. Chodníky sú pravidelne čistené.

Jozef Valúšek, Oddelenie výstavby, životného prostredia a dopravy MsÚ


20. marec 2018

Jan Vacula

Dobry den, chcel by som sa informovat ci sa nieco zmenilo ? nakolko situacia bola min tyzden horsia .....treba razantne riesenie nie odchyt jednotlivcov.

Hviezdoslavova ulica je niekdy nepriechodna a sprepacenim na zvracanie kolko trusu tam je......
21. marec 2018

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet sme samospráve opätovne preposlali.

S pozdravom

Martin Kollárik
[email protected]
10. marec 2022

Juraj

Hviezdoslavova-neporiadok a odpadky-neporiadok vo verejnom priestranstve

Množstvo holubieho trusu aké je na chodníkoch v okolí hlavnej križovatky (najmä na strane Hviezdoslavova / Hurbanova, v blízkosti prechodu cez Hiezdoslavovu) je neskutočné. Také niečo som snáď ešte nikde na mieste po ktorom prejdú denne stovky ľudí nevidel. V Senici to pritom trvá už dlhšie.
To je naozaj taký problém prebehnúť tade raz za týždeň autom na čistenie chodníkov / ciest? Prípadne to čistiť iným spôsobom, ale v pravidelných intervaloch, ak už sa 'nedá' vyriešiť problém s holubmi?
10. marec 2022

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol preposlaný samospráve s upozornením na aktualizáciu.

S pozdravom,

Martina
Odkaz pre starostu
[email protected]
11. marec 2022

Odpoveď samosprávy

Mesto Senica situáciu s holubmi rieši v spolupráci s miestnou organizáciou holubárov. Navrhnuté a prijaté riešenie je obdobné, aké používajú aj iné slovenské alebo zahraničné mestá. Holubári vtáky pravidelne odchytávajú v podkrovných priestoroch bytovky a vypúšťajú vo vzdialených lokalitách. Toto humánne riešenie má určitý účinok v súvislosti so znižovaním počtu a realizuje sa celoročne.

Ešte efektívnejšie riešenie by podľa odborníkov i odboru starostlivosti o ŽP OÚ Senica bolo, ak by sa podarilo zabrániť hniezdeniu holubov, napríklad vyberaním vajíčok a ich nahrádzaním atrapami, aby sa znížila frekvencia hniezdenia. V podkrovných priestoroch spomínanej bytovky na hlavnej križovatke však holuby hniezdia len v obmedzenej miere.
Problému neprospieva ani to, že ľudia na námestí holubov prikrmujú.

Treba pripomenúť, že bytovka nie je vo vlastníctve mesta, ale i tak radnica nedáva ruky preč a spolupracuje so zástupkyňou vlastníkov bytov. Naposledy im bola vybavená plošina, ktorá je potrebná pri čistení odkvapových systémov na bytovke. V pravidelných intervaloch sa ručne i strojovo čistia chodníky v okolí bytovky. Spolupráca s holubárom je takisto financovaná mestom.

Ing. Ivan Šteffek
Oddelenie výstavby, životného prostredia a dopravy

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania