Duklianska-semafor-zle nastavený

Zodpovednosť za riešenie: Spišská Nová Ves

V riešení
meno
Marek 14. júla 2021

Dobrý deň,
plynulosť premávky na Sládkovičovej ulici pri OMV, kde je osadený semafor by sa mohla vylepšiť pridaním smerovej zelenej šípky vpravo. Pri odbočovaní vozidiel prichádzajúcich od Smižian vľavo na Sládkovičovu smerom k OBI by bolo potrebné v tom istom čase "pustiť" aj vozidlá odbočujúce vpravo smerom do Smižian. V súčasnosti sa takto vytvára nelogické a zbytočné čakanie. Ďakujem.

15. júl 2021

dodo

všimli ste si aké radenie je v pruhoch? šipka by bola zbytočná, kedže ten pruh je aj pre jazdu rovno.
15. júl 2021

Marek

dodo - asi ste to nepochopili, hovorim o smerovej sipke, ktora pusti auta odbocujuce vpravo, nie ktore idu rovno...
vid priklad: krizovatka pod Billou...
19. júl 2021

Tomáš Markovič

:D dodo nerozumel
22. júl 2021

dodo

ale v tom pruhu stoja nielen autá idúce na západ. ak bude v tom pruhu ako prvý šofér idúci rovno, ani smerová šípka mu nepomôže. tak istoo je to pri bille. tam je ten pruh miešaný. a dosť často tam kvôli tomu stojím.
02. august 2021

Marek

dodo kvoli comu presne tam dost casto "stojite" ?
03. august 2021

Marek

Prosím o vyjadrenie,
ďakujem.
14. september 2021

Odpoveď samosprávy

Odpoveď dopravného projektanta k požiadavke na doplnkovú zelenú šípku vpravo:
Návrh občana na inštaláciu návestidla so signálom doplnkovej zelenej šípky zo smeru od Sládkovičovej ul., pre odbočujúce vozidlá vpravo smerom na Smižany, by bolo možné realizovať len v prípade výmeny terajšieho dopravného radiča, ktorý je v súčasnosti plne obsadený 12-timi signálnymi skupinami. Jednalo by sa tak o novú signálnu skupinu, ktorá by zvýšila celkový počet signálnych skupín na 13.
Opodstatnenosť tejto úpravy neviem z môjho pohľadu posúdiť, nakoľko sa jedná o odbočujúce vozidlá vpravo, ktoré odbočujú zo združeného jazdného pruhu určeného pre dopravné smery „priamo a vpravo“. Pri tejto úprave vodorovného dopravného značenia totiž jedno vozidlo stojace na stopčiare na červený signál a smerujúce ku Kauflandu, alebo k ul. Medza bude počas signálu doplnkovej zelenej šípky brániť v jazde všetkým za ním stojacím vozidlám smerujúcim na Smižany. Taktiež nedokážem objektívne posúdiť klady a zápory tejto úpravy z pohľadu intenzít dopravy, keďže tieto nepoznám, k dispozícii nemám žiadny dopravný prieskum vykonaný na tejto križovatke.
Na záver by som chcel uviesť, že si veľmi vážim každý podnet od občanov k činnosti CSS, mnohé z nich sú inšpiratívne a môžu byť podnetom k skvalitneniu riadenia dopravy a zvýšeniu priepustnosti križovatiek.

Vyjadrenie mesta: V prípade, že dôjde v budúcnosti k potrebe rekonštrukcie cestnej svetelnej signalizácie, bude možné na základe aktuálnych dopravných prieskumov upraviť návrh jednotlivých programov ako aj technicky rozšíriť počet signálnych skupín (výmenou radiča a kababeláže), tým pádom aj doplniť zelenú šípku. V súčasnosti to možné nie je.
Ďakujeme za podnet.

Ing. Milan Mucha
vedúci oddelenia výstavby a dopravy, ŠFRB
Mestský úrad Spišská Nová Ves
Štefánikovo námestie 1
052 75 Spišská Nová Ves
---------------------------------------------------
tel.: 053/4152332
mobil: 0917 127 750
email.: [email protected]
16. september 2021

Marek

Dobrý deň,
ďakujem za odpoveď. Tých 13 signálnych skupín možno považovať za určitú komplikáciu - je to teda otázka peňazí, tak ako v zásade všetko. Dotknem sa ale jednej vety projektanta ktorá ma zaujala: "Pri tejto úprave vodorovného dopravného značenia totiž jedno vozidlo stojace na stopčiare .... bude počas signálu doplnkovej zelenej šípky brániť v jazde všetkým za ním stojacím vozidlám smerujúcim na Smižany." Tu predsa ale nejde o žiadne bránenie, pretože tie autá tam stoja rovnako aj teraz, kým nedostanú klasickú zelenú na smer vpravo. Ide predsa o to, že autá odbočujúce vpravo sa dostanú vpravo skôr vďaka smerovej šípke. Nerozumiem tomuto pohľadu. Ak sa pozrieme na križovatku pod Billou na Elektrárenskej, tak je v podstate rovnaká situácia, a je to veľmi prospešná smerová šípka, pretože mnohokrát vozidlá odbočia vpravo vďaka tejto možnosti. Sám chodím tadiaľ takmer denne a vďaka tejto šípke som mnohokrát odbočiť vpravo mohol oveľa skôr. Tým, čo uvádza projektant vlastne popiera význam smerovej šípky. To isté platí aj pre odbočenie vpravo od Kauflandu do centra. A dôvod takejto zmeny? No predsa neustále sa zvyšujúca hustota premávky a zahusťovanie mestskej komunikácie vozidlami.
16. september 2021

Anna Uhrová

Podnet bol opätovne odoslaný samospráve,

Pavla Rachelová
[email protected]

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania