Novoveská cesta-regulacia potoka kvoli zaplavam

Zodpovednosť za riešenie: Spišská Nová Ves

V riešení

potok za požiarnici zbrojnici v Novoveskej Hute. jedna sa dlhoročný problém po posledných záplavách v 2008, kedy bola poškodená regulácia potoka a následnom výstavbou bola regulácia je jednej strane úplne zrušená. je to veľmi nebezpečné miesto , kde pri zvýšenej vode dôjde v vyliatiu potoka a záplavami v priľahlých nehnuteľnostiach. Mesto SNV bolo upozornenie na túto situáciu niekoľko krát avšak nič nerieši. je povinnosťou mesta tento problém adresovať a riešiť s kompetentnými. je potrebné doregulovat potom. a zvýšiť ochranný val. po posledných zásahoch ostal nezrovnany terén a keďže je to odberné miesto na nasávanie vody pre požiarnu techniku, je naozaj potrebné riešiť dane problémy a ohľadom na ochranu obyvateľov pre záplavami a pre zachovanie opečenej schopnosti požiarnej ochrany v Novoveskej Hute. Prosím adresujte kompetentným aj v povodí Bodrobu a Hornádu a aj zodpovedným v SNV. ďakujem.

19. august 2021

Odpoveď samosprávy

Mesto Spišská Nová Ves v danej veci oslovilo správcu vodného toku Suchohorského potoka – SLOVENSKÝ VODOHOSPODÁRSKY PODNIK, štátny podnik, Odštepný závod Košice, Správa povodia Hornádu a Bodvy.
So zástupcami správcu toku a mesta bude vykonaná (v 35. týždni) fyzická obhliadka, po ktorej Vám dáme na vedomie stanovisko správcu toku.

Odberné miesto na čerpanie vody hasičskou technikou spĺňa svojou úpravou požiadavky na sanie vody.
Daný stav bol preverený pri cvičení Dobrovoľného hasičského zboru mesta 2. júla 2020.



S pozdravom

Peter Klein
Referát krízového riadenia PO a BPP

**************************

Mestský úrad
Oddelenie vnútornej správy
Štefánikovo námestie č. 1
052 70 Spišská Nová Ves
Tel: +421 53/4152 329
Mobil: +421 907 741 490
mailto: [email protected]
http://www.spisskanovaves.eu
28. august 2021

Karol Jurčík

Dobrý deň pán Klein. ďakujem za odpoveď. Prosí ako prebehla obhliadka a aké budú ďalšie kroky k náprave súčasného stavu ? Taktiež si dovolím polemizovať o pravdivosti vášho tvrdenia že súčasné odberné miesto pre náber vody požiarnu technikou vyhovuje normám. Breh a spodok potoka nie je spevnený a chýbajú tam schodíky plus príjazdová cesta k odbernému miestu nespĺňa podmienky vjazdu ťažkej techniky. Ďakujem za odpoveď . Karol Jurčík ml.
30. august 2021

Anna Uhrová

Podnet bol opätovne odoslaný samospráve,

Pavla Rachelová
[email protected]
14. september 2021

Odpoveď samosprávy

Uvedeným územím preteká vodný tok Suchohorský (ID 4-32-01-3166), ktorý je vedený v správe SVP, š. p. od 1. 1. 2020 ako neupravený drobný vodný tok. Dovtedy bol tento vodný tok v správe Lesov SR.
Po tvaromiestnej obhliadke zo dňa 6. 9. 2021 za účasti mesta Spišská Nová Ves bolo zistené nasledovné:
Koryto vodného toku je prietočné a v úseku pri požiarnej zbrojnici preteká potok v rúre priemeru cca 1 m, zatrúbnenie bolo realizované v minulosti. Na strane požiarnej zbrojnice je na ľavom brehu vytvorený ochranný val realizovaný v minulosti po povodniach mestom z dôvodu ochrany priľahlých pozemkov. V mieste, kde končí ochranný val, je koryto upravené na zabezpečenie odberu vody v prípade potreby pre hasičskú zbrojnicu mesta.
SVP, š. p., nemá v pláne realizovať v najbližšom období údržbu koryta dotknutého toku nakoľko je koryto prietočné a uvedené úpravy koryta nie sú v majetku SVP, š. p.
Mesto Spišská Nová Ves má v pláne na ľavom brehu predlžiť ochranný val, aby sa zvýšila bezpečnosť priľahlého územia v prípade zvýšených vodných stavov a koryto v mieste odberu vody pre hasičské účely plánuje prečistiť.

S pozdravom



Ing. Monika Bamhorová
vedúca úseku vodohospodárskej prevádzky

SLOVENSKÝ VODOHOSPODÁRSKY PODNIK, štátny podnik
Odštepný závod Košice
Správa povodia Hornádu a Bodvy
Medzi mostami 2
041 59 Košice

tel.: +421/55/7982 541, 7982 511
e-mail: [email protected]

Ing. Milan Mucha
vedúci oddelenia výstavby a dopravy, ŠFRB
Mestský úrad Spišská Nová Ves
Štefánikovo námestie 1
052 75 Spišská Nová Ves
---------------------------------------------------
tel.: 053/4152332
mobil: 0917 127 750
email.: [email protected]

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania