Brezová-dlhodobo odstavené vozidlá-vozidlo s EČV, bez platnej TK a EK

Zodpovednosť za riešenie: Spišská Nová Ves

V riešení
meno
Peter 19. októbra 2021

Na Brezovej ulici (hlavná cesta na sídlisku Tarča), na parkovisku medzi ulicami Lipová a Dubová stojí dlhodobo odstavené vozidlo Peugeot Partner s BA EČV, zbytočne zaberá 1 parkovacie miesto.

20. október 2021

Marek

Zial ak vozidlo nema znamky vraku, nodstrani ho nikto, pretoze neporusuje ziaden zakon. To ze zabera miesto nikoho zial nezaujima. Odporucam kontaktovat policiu, aby kontaktovali majitela - vlastna skusenost.
20. október 2021

Odpoveď samosprávy

V zmysle Zákona o odpadoch môže obec odstrániť z verejného priestranstva vozidlo iba v prípade, ak poškodzuje alebo ohrozuje životné prostredie, príp. narušuje estetický vzhľad obce. Dlhodobým státím na jednom mieste vlastník, resp. držiteľ vozidla neporušuje žiadny právny predpis. Uvedomujeme si však, že pri súčasnom nedostatku parkovacích miest takto stojace vozidlo zbytočne bráni v jeho riadnom užívaní. Z uvedeného dôvodu zistíme vlastníka vozidla a pokúsime sa s ním dohodnúť na jeho odstránení z uvedeného miesta.
Problematiku neplatenej technickej a emisnej kontroly motorových vozidiel rieši Okresný úrad – odbor cestnej dopravy a pozemných komunikácií, nie je potrebné ich však pri takomto zistení kontaktovať.

Slavomír Púček, zástupca náčelníka MsP v Spišskej Novej Vsi
20. október 2021

Marek

p. Púček chcem sa spýtať ako ej to teda vlastne - každý podnet sa rieši ináč? Na podobný podnet mi p. Garčár odpovedal, že nie je v komp. MP riešiť vozidlá, ktoré nevykazujú známky vraku.
podnet: https://www.odkazprestarostu.sk/spisska-nova-ves/podnety/118482/obrancov-mieru-dlhodobo-odstavene-vozidla-vozidlo-s-ecv-bez-platnej-tk-a-ek

Ďakujem za vyjadrenie
20. október 2021

Peter

Ďakujem Vám za odpoveď p. Púček, samozrejme plne chápem, že žiadny zákon sa neporušuje a pokiaľ má auto platné EČV nie je možné jeho odstránenie. Podnet som písal z dôvodu, aby sa kompetentné orgány pokúsili kontaktovať majiteľa vozidla, nakoľko ja ako občan nemám prístup k údajom o majiteľovi.
Prosím Vás o spätnú väzbu riešenia po kontaktovaní
21. október 2021

Odpoveď samosprávy

Pán Marek,
môžem Vás ubezpečiť, že každý podnet riešime rovnako. P. Garčár to napísal správne, teda ak vozidlo nevykazuje „známky vraku“, nie je za čo vlastníka, resp. držiteľa riešiť. Známky vraku napĺňa vtedy, ak „poškodzuje alebo ohrozuje životné prostredie, príp. narušuje estetický vzhľad obce“, to znamená napr. ak z neho vytekajú prevádzkové kvapaliny, ak má rozbité okná, odlomené spätné zrkadlá atď. Dlhodobé státie vozidla, ktoré nenapĺňa ani jednu z týchto podmienok, nám nedáva zákonný dôvod na jeho odstránenie, bol by to neoprávnený zásah do majetkových práv vlastníka. Nemôžem taktiež súhlasiť s Vašim vyjadrením k dlhodobo stojacemu vozidlu VW chrobák, že ak auto stojí niekoľko mesiacov na jednom mieste bez STK, je to de facto vrak. Zákon o odpadoch, ktorý túto problematiku rieši, presne a jasne definuje, za akých podmienok môže správca cesty vozidlo z miesta odstrániť, výklad zákona si nemôžeme svojvoľne prispôsobiť na základe vlastných pocitov. Čo je však dôležité – napriek tomu, že na riešenie takýchto problémov s parkovaním nemáme tzv. páky, vždy sa snažíme zistiť vlastníka, resp. držiteľa, kontaktovať ho a dohodnúť sa s ním, aby vozidlo z miesta odstránil tak, aby zbytočne neblokovalo parkovacie miesto. Tak to bude aj s vozidlom na ulici Brezovej a tak je to aj s VW chrobák, na ktorý sa odvolávate. Dnes nám jeho zistený držiteľ prisľúbil, že vozidlo do konca týždňa z miesta odstráni. Vec si samozrejme preveríme. Som rád, že Vám záleží na tom, aby takéto vozidlá z parkovísk zmizli a verte, že na tom záleží aj nám. V prípade ďalších otázok ma pokojne kontaktujte aj telefonicky, príp. osobne na útvare MsP. S pozdravom

Slavomír Púček, zástupca náčelníka MsP v Spišskej Novej Vsi
21. október 2021

Marek

P. Púček
dakujem za odpoved, k tomu co uvadzam vo svojom podnete - viem ze take su zakony to som tam aj pisal. Mal som ale na mysli pristu a postup. Napr. z toho co pisete ste majitela zrejme kontaktovali AZ dnes. Tak je potom ten pristup rovnaky, alebo nie je? Co sa tyka p. Garcara - ako som podla vas mal vnimat jeho odpoved ked napisal iba toto, citujem:" Toto OMV bez stk je záležitosťou majiteľa vozidla a dopravného inšpektorátu a nie mestskej polície. Mesto ako také môže riešiť vozidla ako vrak, keď vykazuje známky vraku, ale nie vozidlo bez stk." S tohoto je zrejme ze jedine to, ze MP s tym neurobi nic, a nie to co pisete dnes vy vo svojom komente. Zial v mnohych pripadoch som sa stretol s postupom MP, ktory bol znacne ohraniceny a ponechany na obcanovi. Toto je moje zdanie a skusenost, je mi luto. Prajem vsetko dobre.
21. október 2021

Peter

p. Púček,

dohodli ste sa s majitelom VW chrobak alebo s majitelom Peugeot Partner? Z uvedeného mi to nie je jasné.
Dakujem Vám za odpoveď
21. október 2021

Odpoveď samosprávy

Kompetencie príslušníkov MsP si neurčujeme sami, sú zakotvené v Zákone o obecnej polícii. Preto čo sa týka neplatnej TK a EK, ako som už písal, s tým naozaj neurobíme nič, pretože to jednoducho nie je v našej kompetencii. Svoje námietky vo vzťahu k tejto problematike preto prosím adresujte na Okresný úrad SNV, odbor cestnej dopravy a pozemných komunikácií. Pán Peter, dohodli sme sa s držiteľom VW chrobák, na vozidle Peugeot Partner stále pracujeme, vlastník je z Bratislavy, preto Vás prosím o trpezlivosť, nie je vždy jednoduché takúto osobu kontaktovať telefonicky, pravdepodobne to bude musieť ísť poštou. Kto s vozidlom v SNV disponuje sa nám zatiaľ zistiť nepodarilo. Prajem pekný deň.

Slavomír Púček, zástupca náčelníka MsP v Spišskej Novej Vsi

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania