Cesta na Červený jarok

Zodpovednosť za riešenie: Spišská Nová Ves

Vyriešený
meno
Eva 07. novembra 2014

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či mesto neplánuje využiť európske fondy na opravu prístupovej cesty na lokalitu Červený jarok od Stovy (nahratý obrázok je ilustračný). V iných mestách sa týmto spôsobom podporuje IBV, a len napríklad v popradskom okrese je množstvo lokalít, kde ešte nestojí ani 1 dom, ale je tam vybudovaná infraštruktúra s cestou a verejným osvetlením. Rozbitá cesta na Červený jarok odrádza od kúpy pozemku na dom na tak zaujímavom mieste, a pritom by ju využívali nielen rodinné domy, ale aj početná komunita záhradkárov z veľkej záhradkárskej oblasti. Vysvetlenie vedúcej odboru výstavby zo staršieho Ička, že cestu by mali riešiť majitelia pozemkov, sa mi nezdá správne - mesto zahrnulo IBV ČJ do územného plánu, mesto vydáva stavebné povolenia, cesta od Stovy patrí verím mestu a záhradkári ju využívajú tiež, takže verím že mesto by sa od toho nemalo dištancovať a s využitím fondov by mohlo takto skvele podporiť IBV.

11. december 2014

Karol Mikuš

za mesiac žiadna odpoveď ?!?!?!
17. december 2014

Odpoveď samosprávy

Mesto Spišská Nová Ves v rámci prípravy lokality Červený jarok na individuálnu bytovú výstavbu spolupracovalo a podporilo tento projekt odkúpením pozemkov pod existujúcou betónovou obslužnou komunikáciou a taktiež pozemky pod navrhovanými miestnymi komunikáciami priamo v lokalite Červeného jarku, taktiež mesto zrealizovalo na časti týchto pozemkov provizórne spevnenú komunikáciu pre zabezpečenie povinnosti o prístupe ku kolaudovaným stavbám. Ďalej sa zabezpečili prostriedky z európskych fondov na výstavbu vodovodu a kanalizácie vrátane spolufinancovania mesta. Doterajšia účasť mesta je podľa nášho názoru značne nadštandardná v porovnaní s inými lokalitami riešenými pre individuálnu bytovú výstavbu na našom území zabezpečovanými či už fyzickými alebo právnickými osobami.
Výstavbu plynovodu zabezpečila developerská spoločnosť prefinancovaním cez SPP, a. s.
Treba si uvedomiť, že mesto nie je v danom projekte developerskou spoločnosťou zodpovednou za inžiniersku činnosť, ani predajcom pozemkov, ale plní iba funkciu združovateľa finančných prostriedkov, ktoré tvoria pomernú časť pri predaji pozemkov. Tieto prostriedky sú a mali by byť využívané priebežne na vybudovanie ostatných inžinierskych sietí, t.j. NN elektrorozvodov a verejného osvetlenia, resp. na vybudovanie cestnej siete. Časť týchto elektrorozvodov bola z objemu vyzbieraných prostriedkov zrealizovaná.
Vzhľadom na komplikovanosť vzťahov subjektov zabezpečujúcich inžiniersku činnosť a predajcom pozemkov, je kumulovanie združených prostriedkov veľmi náročné, a súčasný stav neumožňuje ďalšie investície.
Mesto sa v priebehu prípravy tejto lokality pokúšalo podporiť túto aktivitu aj získaním prostriedkov na výstavbu komunikácie zo štátnej dotácie, žiaľ s negatívnym výsledkom. Samozrejme, že v prípade, možnosti by sa mesto uchádzalo o získanie externých zdrojov.

Mesto Spišská Nová Ves
13. apríl 2017

Eva

Dobrý deň, podľa rokovania so samosprávou minulý rok mala byť táto cesta zahrnutá do veľkej rekonštrukcie ciest v meste v 2017/2018. Podľa zverejneného zoznamu ulíc a plánovaných m2 to tak nevyzerá. Mohli by ste prosím podať informáciu, či táto cesta je v tomto projekte zahrnutá?
18. apríl 2017

Odpoveď samosprávy

Teraz plánovaná rekonštrukcia komunikácií nie je financovaná z externých zdrojov. Bohužiaľ ani mnohé frekventovanejšie cesty a dopravne významnejšie sa vzhľadom na obmedzený objem peňazí nedostali do zoznamu. Navyše lokalita je obsadená zatiaľ len malým percentom domov oproti schválenému územnému rozhodnutiu, preto zatiaľ s realizáciou definitívnej úpravy komunikácie nie je možné uvažovať.

Ing. Peter Susa
vedúci oddelenia výstavby a dopravy MsÚ

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania