Parkovanie ZŤP

Zodpovednosť za riešenie: Spišská Nová Ves

V riešení
meno
Erich Kučma 11. septembra 2015

V reportáži TV reduta k parkovaniu ZŤP odznela informácia o spoplatnení parkovacích miest v zmysle nového VZN mesta. Rád by som teda pridal iný pohľad. Tieto parkoviská sú ich užívateľmi udžiavané väčšinou ako jediné na ulici bez pričinenia mesta a sú využívané hlavne v zime aj RZP (ako jediné možné miesto), kuriérmi, taxikármi a pod. ako aj miesto na odhrnutie snehu (!) ako sa to každoročne deje na našej ulici. Navyše žiadateľ o toto miesto si musel dopravné značenie (vodorovné/zvislé) zaobstarať na vlastné náklady. Spoplatnenie preto považujem za neadekvátny krok. Bude mesto pri zrušení miesta kompenzovať náklady na toto značenie? Je na tom mesto až tak zle, že je odkázané na peniaze od ZŤP? Po spoplatnení parkovísk pri Svete Zdravia je to další krok proti občanom mesta, navyše chorým.

24. september 2015

Odpoveď samosprávy

Mesto Spišská Nová Ves umožňuje zriaďovanie vyhradených parkovacích miest pre majiteľov motorových vozidiel od roku 1997. Vzhľadom na nedostatok parkovacích miest mesto vybavovalo a vybavuje len žiadosti od občanov s preukazom ŤZP, ktorí sú zároveň držitelia parkovacieho preukazu, teda odkázaní na individuálnu prepravu. Toto týchto občanov do istej miery zvýhodňovalo a zvýhodňuje voči ostatným majiteľom motorových vozidiel, ktorí túto možnosť doposiaľ nemajú. Vyhradené parkovacie miesto, je v podstate záberom verejného priestranstva, konkrétnym majiteľom motorového vozidla, čo je v súlade s platným VZN č. 1/2014. Finančná komisia sa zhodla na tom, že čiastka v zmysle spomenutého VZN cca 60 EUR na rok (0,015 EUR/m2.deň) je adekvátna možnosti zriadenia a využívania parkovacieho miesta. Napriek tomuto navonok nepopulárnemu kroku, držitelia parkovacích preukazov majú naďalej možnosť bezplatne užívať všetky spoplatnené mestské parkoviská, v neposlednom rade držitelia preukazu ŤZP sú zvýhodnení v oblasti sadzieb miestnych daní. Aj pri spoplatnení vyhradených parkovacích miest sme v tomto roku zaznamenali počet žiadateľov minimálne na úrovni prechádzajúcich rokov. S kompenzáciou nákladov za zriadenie parkovacieho miesta pri jeho prípadnom zrušení mesto neuvažuje.

Mesto Spišská Nová Ves
29. september 2015

Jozef Burčák

Je veľký rozdiel ak ZŤP prejde k autu sám,alebo s pomocou jednej prípadne dvoch bariel a tým,ktorý sa dostane do auta iba s pomocou inej osoby.Zatiaľ podľa mojich zistení žiadne mesto na Slovensku nevyberá za parkovisko pre ZŤP poplatky.Je veľmi smutné,že mesto SNV sa rozhodlo ísť cestou najmešieho odporu a pustilo sa do najslabších.Takže moja veľká gratulácia tomu v ktorého hlave sa zrodil tento geniálny nápad.Som ochotný s kýmkoľvek vymeniť svoje zdravotné postihnutie za zdravie.Spozdravom Burčák Jozef ZŤPS.
25. január 2016

Jozef Burčák

Odporúčam vedeniu mesta dôkladne si preštudovať vyhlášku ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky číslo 532/2002.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania