Zeleň na Starosaskej ulici

Zodpovednosť za riešenie: Spišská Nová Ves

Vyriešený
meno
Anna 08. januára 2016

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať na možnosti dodatočnej výsadby zelene na Starosaskej ulici,ktorá priam o to žiada - optické oddelenie vozovky a radovej zástavby,chodníka. Prvotnou inšpiráciou by mohla byť história nášho krásneho mesta,konkrétne tejto ulice,kde mala zeleň svoje miesto po oboch stranách ulice. Aj v súčasnosti je takáto zeleň, ktorá nijako neobmedzuje autá pri parkovaní vysadená na podobných rušných uliciach: Odborárov, Chrapčiakova, Hviezdoslavova. Nikomu nevadia a nepochybne skrášľujú tieto ulice. Vysadenie podobných drevín na pravú stranu tejto ulice by prinieslo oživenie,život,opticky by odľahčili pohľad na parkujúce autá a dotvorili prostredie. Pre občanov a návštevníkov mesta prechádzajúcich touto ulicou by sa určite vytvorila krajšia a príjemnejšia atmosféra.Ďakujem

08. január 2016

Filip

Výborný nápad. Táto ulica je ozaj klasickou mestskou triedou. Ako v histórii tak aj teraz sa táto ulica tiahne od letiska a tehelne až ku železničnej stanici. Trocha zelene určite nebude pre mesto problémom. Zeleň priaznivo vplýva esteticky ale aj prispeje k zlepšeniu klímy v pálivých letných dňoch.
11. január 2016

Lukáš

Myšlienka sa mi veľmi páči. Potenciál ulice je nevyužitý - rôzne druhy (spravidla rozbitých) parkovacích miest nepôsobia dôstojne. Ani parkovanie v takých podmienkach nie je veľmi optimálne. Ucelenie druhu parkovacích miest v kombinácii s vhodnou výsadbou stromov by jej užívateľom len prospelo. Zeleň by opticky (a v neposlednom rade aj pocitovo) rozdelila ťažkopádne pôsobiacu zmes chodník/parkovacie miesto/vozovka.
12. január 2016

Eva

Eva: Prechádzam Starosaskou ulicou každodenne a verte mi, že som si už veľakrát v duchu pomyslela:"táto ulica by si zaslúžila nový šať". Oprava chodníka, vytvorenie jednotných parkovacích miest (dnes je kde-tu štrk, kde dlažba,kde rozbitý asfalt....) a k tomu výsadba drevín vhodných do tejto lokality určite prispejú k zlepšeniu celkovej "vizáže" ulice samotnej ako aj mesta vôbec.
12. január 2016

Emily

Autorovi tlieskam, ozaj výborný podnet!Verím,že kompetentní ho zrealizujú.
14. január 2016

Odpoveď samosprávy

Starosaská ulica je súčasťou vnútorného dopravného okruhu mesta a státie priamo na komunikácii nie je možné. Preto aj vytvorenie zeleného pásu, vzhľadom na vstupy do objektov a predovšetkým parkovacie potreby jednotlivých prevádzok, ktoré za posledné obdobie v týchto objektoch vznikli nie je prakticky možné.
Ďakujeme za podnet.


Ing. Peter Susa
vedúci oddelenia výstavby a dopravy MsÚ
14. január 2016

Anna

Ďakujem za odpoveď, no považujem ju za nepostačujúcu. K odpovedi mám niekoľko výhrad a vôbec nepovažujem podnet za vyriešený. Priestor medzi komunikáciou a chodníkom pre chodcov predsa nie je súčasťou cestnej komunikácie a vysadenie drevín by preto nijako neovplyvnilo plynulosť dopravy na tomto mieste. Celkovo je odpoveď zovšeobecnená na praktickú nemožnosť vytvorenia "zeleného pásu". Nik však nenavrhuje vytvorenie súvislej trávnatej plochy medzi komunikáciou a chodníkom, kde by nebolo možné parkovať/vchádzať do domov. Hlavnou myšlienkou podnetu je výsadba stromov vhodných pre túto lokalitu, ktorých existencia by mala minimálny vplyv na citujem: "vstup do objektov a predovšetkým parkovacie potreby jednotlivých prevádzok..."
Nieje mi celkom jasné, ako dreviny s priemerom kmeňa ani nie 30 cm, vyššou korunou a vhodným rozstupom (napr. aby rozstup medzi drevinami bol postačujúci pre parkovanie dvoch áut, aby stromy neboli vysadené pred bránami do objektov...) negatívne ovplyvnil vstup do objektov, parkovanie a plynulosť dopravy na vnútornom okruhu mesta. Tento trend a systém výsadby sa bežne aplikuje v rôznych mestách a neraz so zložitejšími podmienkami ako na tejto ulici. Výsledkom sú pekné ulice, v ktorých sa spája funkčnosť (možnosť parkovať) a estetický vzhľad. Dovolím si tvrdiť, že realizovať dodatočnú výsadbu v tejto lokalite JE PRAKTICKY MOŽNÉ a pre občanov by bola prínosom po viacerých stránkach. Poprosím preto o prehodnotenie zaslanej odpovede resp. odôvodnenie, ako konkrétne negatívne by to ovplyvnilo plynulosť dopravy, parkovania a vjazdu pri dodržaní mnou uvádzaných podmienok. Prístup samosprávy preto zatiaľ hodnotím slovami: kde nie je vôľa, tam nie je cesta,v tomto prípade zeleň.....
Čo v Spišskej Novej Vsi nie je prakticky možné vytvoriť, je pre ostatné mestá samozrejmé.......(prikladám inšpiráciu realizovanej výsadby v rušnej bratislavskej ulici).
15. január 2016

Filip

A podnet bol VYRIEŠENÝ. Mňa hodí o zem :D
Pán Susa, toto bol naozaj exemplárny prípad toho, ako vy úradníci na MsÚ pracujete. Nie je možné, nedá sa, nemáme, nedáme, nič nebude.
18. január 2016

Štefan Hlopko

Status podnetu bol preznačený na "V riešení". Myslím však, že keď tu kliknem o 2 týždne status tohto podnetu sa opäť zmení, tentokrát však na status "Neriešený". Čo myslíte? Možno by sa mohla zriadiť nová kategória podnetov, napr. podnet nevyriešiteľný. A mohlo by sa prípadne zdôvodniť prečo (napr. z finančných dôvodov, z technických dôvodov apod. - samozrejme bližšie konkretizovať). Veď prečo by mal podnet ostať v kategórii "Neriešený", keď sa v podstate nebude riešiť?
19. január 2016

Odpoveď samosprávy

Pri prvej reakcii na podnet sme mali na mysli požiadavku na zriadenie zeleného pásu, nakoľko tam ako príklad boli spomínané práve ulice, na ktorých sa nachádza súvislý pás zelene a parkovanie je teda možné len na vozovke. Po upresnení požiadavky môžme konštatovať, že tento podnet je inšpiratívny a prijateľný. V prípade rekonštrukcie Starosaskej ulice /vrátane chodníkov/ je možné tento princíp aplikovať do projektového návrhu a následne zrealizovať.

Ing. Peter Susa
vedúci oddelenia výstavby a dopravy MsÚ
06. január 2023

Peter Tekáč

Overenie stavu podnetu - podnet bol vyriešený. Stromy doplnené.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania