Výrub stromov pri Hornáde - Štúrovo nábrežie

Zodpovednosť za riešenie: Spišská Nová Ves

Vyriešený
meno
Ľudmila Piatniková 23. februára 2016

Dobry den, pan primator. V poslednych rokoch zaznamenavame alarmujuci vyrub zelene na sidlisku Mier. Od predajne Lidl cez most doprava, pri vstupe na sidlisko Mier, po pravej strane, je pozdlz Hornadu taky mensi "lesik". Je tam oranzovou farbou vyznaceny cely pas stromov, ktore su najblizsie pri rieke, na vyrub. Odhadom je to asi 20 stromov. Tu naozaj nemaju komu a comu zavadzat. Tvoria jednu z mala suvislych zelenych ploch. Prosim o zachovanie tychto stromov a zastavenie vyrubu. Vopred dakujem. Ludmila

25. február 2016

Edgar

Ťať do živého a ničiť prostredie, v ktorom žijeme. Vedia zodpovední aj niečo iné. Som za cyklochodníky, ale nie na úkor životného prostredia. Nie je možné, aby bol chodník trasovaný inak a šetrnejšie ku stromom? Porast na Štúrovej ulici a ulici Šestnástka tlmia hluk a skrášľujú prostredie. To ale vedenie mesta zjavne nezaujíma, asi tam z nich nikto nebýva. Pretrasujte prosím chodník mimo borovicového porastu! Za posledných desať rokov sa rapídne zhoršil vzťah zodpovedných k životnému prostrediu. Mesto a jeho bezprostredné okolie je také špinavé ako už dávno nebolo. V centre mesta napr. rastie divoká skládka (Elektrárenská ul.). Na stránkach mesta čítame, aké práce sa vykonali, a aké sa zrealizovali za tieto práce úhrady, ale skutočnosť tomu nezodpovedá.
Obávam sa, že na môj podnet ani nedostanem odpoveď, pretože na naše podnety je zo strany zodpovedných len málo spätných reakcií. Edgar
26. február 2016

Odpoveď samosprávy

Mesto Spišská Nová Ves v súčasnosti pripravuje výstavbu cyklotrasy pri rieke Hornád. Budovanie novej cyklotrasy je riešené v rámci IV. etapy územného generelu cyklotrás mesta Spišská Nová Ves. Cyklotrasa bude napojená na už existujúci úsek Ulice E. M. Šoltésovej. Nový úsek sa plánuje od Vyšnej Hati po Ulicu Gorkého. Tento úsek má dĺžku 1 501,86 m a je rozdelený na 3 časti. Ako prvá sa bude realizovať takmer 450 metrov dlhá trasa od Leteckej ulice po Gorkého ulicu. Následne úseky od Vyšnej Hate po most na Ul. J. Matušku a ďalej po Leteckú ul. Predmetom stavby je obojsmerný asfaltový cyklistický chodník so šírkou 3 metre. Ďalej sa bude realizovať verejné osvetlenie, sadové úpravy a prvky drobnej architektúry. Táto líniová stavba je povolené rozhodnutím o využití územia ako celok s platnosťou do roku 2020.
V prvotnej fáze je taktiež potrebný výrub približne 60 stromov v zmysle rozhodnutia na výrub drevín vydaného OÚ OSoŽP v Spišskej Novej Vsi, ktorý bude zrealizovaný v období vegetačného pokoja v termíne do 30. 3. 2016. Samozrejmosťou je náhradná výsadba v okolí cyklotrasy, ktorá bude riešená po ukončení výstavby v dvojnásobnom počte drevín.
Súčasťou bude aj rekonštrukcia a úprava križovatky ulíc Za Šestnástkou a Letecká počas výstavby cyklochodníka v tomto roku, križovatka spomínaných ulíc sa bude meniť z pôvodného tvaru Y na tvar T.

Mesto Spišská Nová Ves
03. marec 2016

tom

Zopár poznámok k projektu (zatial som videl len navrh pre sadove upravy - stranka mesta a mam informacie z verejnych zdrojov (Informator 3/2016 - dlzka 1502 m a naklady 950 000€) :
1. vystavba v roku 2016 bude len po krizovatku s Leteckou, kde cyklochodnik ani netreba, cesta je paradna, siroka, spevnena, auta tam chodia minimalne, viditelnost cyklistu je tam dobra. Jedna tretina nakladov usetrena plus 30 stromov
2. vystavba v roku 2017 bude od Leteckej dalej, tam je oznacenych dalsich 30 stromov, odporucil by som projektantovi sa tam este raz presiel a pomeral (vacsina cyklochodnikov ma sirku 2,7 m, nie 3 m), dost stromov by sa dalo zachranit pri troche chcenia (ak autoCAD dovoli), stromy by sa rubat mali az v roku 2017 a ich drevo vyuzit na stavbu malej architektury resp. posilovne v prirode (nie pre niekoho na chatu do peca :-( alebo ako "odpad")
3. financie - jedno parkovacie miesto s dlazbou stoji priblizne 1 az 1,5 tisíc € a ma sirku 2,7 m a dlzku 5m. Sirka sa nam zhoduje s sirkou cyklochodnika a celkovu dlzku podelime 5 m dlzkou dostaneme ze cena cyklochodnika by mala byt medzi 300 tisic a 450 tisic € . Do v Informatore spomenutych 950 tisic je to este dlha cesta :-( (pre informaciu na spomenutu ciastku by mesto cez emkobel mohlo postavit na strechach svojich budov fotovoltiku s vykonom 560 kW a rocnou produkciou 588 000 KWh elektrickej energie v beznych cenach 106 tisic € navratnost 9 rokov a zivotnost 25 rokov)
4. bude 95% financnych z UNIE ? obhaji Mesto taku vystavbu ? Ak Ano, blahozelam stavebnej firme, co to bude realizovat (plus minus 200 -300 tisic je doma a co je doma to sa pocita :-()
14. marec 2016

Samson

Dobrý deň, dnes som šiel spomínanou trasou, keď som prechádzal po ulici Šestnástka (od mosta po zimný štadión) a videl stromy označené na výrub bol som zhrozený! Táto ulička je jedna z mála posledných tohto druhu v meste. Je akoby malou oázou, ktorých je žiaľ v našom meste čoraz menej. Parky a zelené plochy ustupujú "vyšším záujmom" a sile peňazí, sú nahrádzané parkoviskami, supermarketmi a podobnými "symbolmi" doby. Sám som vášnivý cyklista, trávim množstvo času v pedáloch, ale som presvedčený, že žiaden milovník tohto športu by si tento výrub neprial, naopak rázne by sa všetci postavili proti! A som si istý, že každý komu záleží na prostredí, v ktorom žijeme tiež. Táto úprava je zrejme o niečom inom...
Apelujem preto na primátora a kompetentných aby našli riešenie ktoré zachová borovice a nepôjde nezmyselne cestou výrubu! Dlhé roky trvalo kým tieto stromy narástli, teraz keď konečne plnia svoj účel bolo by hlúpe zrezať ich. Neviem kedy je výrub plánovaný, no som ochotný zorganizovať petíciu proti nemu, nemôžem už ďalej pozerať ako zelene v našom meste ubúda!
16. marec 2016

Lívia

Dobrý deň!
Chcela by som sa opýtať, prečo tento projekt dostalo ako zákazku spoločnosť ARCH.EKO - Ateliér architektúry, urbanizmu a ekológie, s.r.o. z Banskej Bystrice, ktoré zrejme nie je znalé miestnych pomerov (napríklad toho, o ako veľmi frekventovanú cestu sa jedná) a teda trasu cyktochodníka naplánovalo tak, že prídeme o 58 zdravých stromov. Myslím si, že pri troche dobrej vôle by sa dali nájsť aj ekologickejšie a ekonomickejšie riešenia tejto cykotrasy (napríklad rozšíriť cestu o cyklistický pruh, prípadne opraviť chodník pre peších na Nábreží Hornádu ktorý je v katastrofálnom stave a riešiť to ako cyklochodík k Shell-ke). Podľa § 47 odst. 3 zákona 543/2002 Z.z. sa súhlas na výrub dreviny môže v odôvodnených prípadoch vydať len po posúdení ekologických a estetických funkcií dreviny a vplyvov na zdravie človeka. Odôvodneným prípadom na vydanie súhlasu na výrub dreviny podľa § 17 ods. 11 vykonávacej vyhlášky č. 24/2003 Z.z. je najmä preukázanie:
a) zlého zdravotného stavu dreviny, z hľadiska ktorého má drevina malú pravdepodobnosť prežitia,
b) nevhodných hygienických podmienok v bytových a nebytových priestoroch,
alebo
c) narušenia stability stavby koreňovým systémom dreviny.
Tieto ustanovenia zákona sa budú vzťahovať aj na povoľovanie výrubu mestskej zelene a zaujímalo by ma, akým spôsobom bol súhlas s výrubom odôvodnený v rozhodnutí v správnom konaní, pretože sa k tomuto rozhodnutiu akosi nemôžem dopátrať.
Na záver len dodám, že mesto by si malo vážiť aktívnych občanov, ktorých zaujíma dianie v ich meste a neodpovedať im len akousi univerzálnou odpoveďou, ktorá vlastne ani neodpovedá na to, k čomu smeruje pôvodný podnet.
18. marec 2016

Jakub

Žiadam vedenie mesta, aby odpovedalo na nasledujúce otázky:

1. keď sa mesto rozhodlo budovať cyklochodník popri rieke, kto rozhodoval o jeho podobe a o tom, že povedie cez 58 stromov?

2. koľko alternatív ste mali na stole a prečo ste si vybrali práve túto?

3. aké boli kritéria na výber projektanta tejto stavby?

Ďakujem pekne za odpoveďe.
18. marec 2016

Edgar

Dobrý deň,
(pre niekoho dobrý, pre niekoho už nie...)

Dnešného dňa 18.03.2016 v predpoludňajších hodinách sa začal výrub stromov na ulici Šestnástka. Stihne podobný osud aj stromy na Štúrovom nábreží?! Asi áno. O výrube stromov pravdepodobne rozhodovali ľudia, ktorí ani nemajú predstavu, kde sa ulica Šestnástka nachádza.
Ako sa držitelia moci rozhodli, tak bude.
Má v tomto štáte vôbec verejná mienka, nejakú váhu?
A ešte azda jednu nepodstatnú otázku: Kde skončia stromy z tejto akcie?

Edgar
19. marec 2016

Jakub

Spišská Nová Ves - Pre lepší život v našom meste

https://www.facebook.com/Spi%C5%A1sk%C3%A1-Nov%C3%A1-Ves-Pre-lep%C5%A1%C3%AD-%C5%BEivot-v-na%C5%A1om-meste-977633612319842/?notif_t=page_fan

Stránka na Facebooku, ktorá je určená na prejavenie nespokojnosti s takýmto konaním a snaha o zmenu amatérizmu pri verejných investíciach ako je táto za 1 000 000 eur.
21. marec 2016

Damián

Dobrý deň, nakoľko momentálne pracujem na diplomovej práci, v ktorej riešim problematiku ochrany a starostlivosti o dreviny v meste SNV, dovolím si požiadať všetkých občanov mesta o vyjadrenie svojho názoru a zodpovedanie stručného dotazníka na nasledujúcom odkaze: https://docs.google.com/forms/d/1GThXRn87vbsuez-M3LIlTP0E06tNUIGcRlqsQqF81hA/viewform?c=0&w=1 Ďakujem
21. marec 2016

tom

tak na videu z TA3 je krasne vidiet pripravu klatikov a "metrovice" pre niekoho do pecika :-(
smutne
25. marec 2016

Julius Szabo

neuveriteľné už čo sa na Slovensku deje, takto sa k prírode nesprávajú snáď ani v rozvojových krajinách.
23. december 2019

Marek Puchomírsky

Overenie stavu podnetu - podnet bol vyriešenýCyklochodnik existuje a treba zasadiť viac stromov aj po sídliskách kde sa to len dá.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania