Najvyššie dane za psa majú v Spišskej Novej Vsi

Zodpovednosť za riešenie: Spišská Nová Ves

Vyriešený
meno
Anonymný užívateľ 07. marca 2013

Článok zo 14.1.2013:

"Vzhľadom na veľkosť mesta, príjmy obyvateľov a životnú úroveň je rekordérom mesto Čadca so šialenou výškou dane za psa v bytoch. Priam vtipný je rozdiel oproti ceny za psa držaného v rodinnom dome, ktorá je vo výške len 5 EUR. Vysokou je daň za veľkého psa v Petržalke vo výške 67 EUR, kde aspoň prišli s kategorizáciou podľa veľkosti. Čivava tak vyjde na menej ako Labrador. V každom prípade si v Čadci majiteľ dvoch čiváv zaplatí nehoráznych 132 EUR. O kategorizácií psov podľa veľkosti sa však zatiaľ v meste ani len neuvažovalo. Najhoršie sa však majú psíčkari v Spišskej Novej Vsi."

To Vám nie je trápne, že krajské mestá majú oveľa menšie dane za psov? Prečo by sme mali platiť viac než iné mestá? Nie sú žiadne výbehy pre psov v našom meste ani nič podobné. Už by ste mali prestať ľudí zdierať aj na daniach za psa! Mali by ste radšej daň znížiť a nie policajtov posielať kontrolovať majiteľov psov, či majú zaplatenú daň za psa.

08. marec 2013

lokalpatriot

8.3.2013 Prajem pekný deň.
Navrhujem, aby majiteľom psov zvýšili dane o 100%, pretože nerešpektujú venčenie na miestach, kde to bolo nariadené VZN v MsZ. Tiež by ma zaujímalo koľko vyzbierali mestskí policajti na pokutách pri nedodržiavaní zbierania exkrementov po svojich miláčikov. Dokedy budú trpieť tí občania, ktorí nežijú so zvieratami? Ďakujem
09. marec 2013

Peter Mattovič

Ja som vždy tvrdil že daň za psa je poplatok nezmyselný priam až výpalnícky. Keď určitá skupinka ľudí v tomto prípade psíčkari mestu platia nehorázne sumy a nič za to nedostanú tak sa to inak ani nazvať nedá iba výpalné Síce v tomto prípade schvalené zákonom ale to na veci nič nemení.
10. marec 2013

lokalpatriot

Vážený p.P.Mattovič.
Ideálne by bolo, keby všetci psičkári venčili svojich miláčikov o budovu p. primátora - pretože on si z vašich poplatkov všetky nečistoty môže dovoliť upratať nejakej firme. Ale prečo ostatní občania mesta majú po vás upratovať a pozerať sa na ten hnus po vás? A mestská polícia spi a v tejto oblasti vám všetko toleruje. Hamba!!!
11. marec 2013

Miro

To, že chovatelia psov platia nehoráznu daň za psa je pravda. Ale pravdou je i to, že mnohí z nich si po svojich miláčikoch nedokážu ani upratať. Stačí sa prejsť po uliciach a je to jasné každému. Mala by sa im teda znížiť daň, ale zaviesť dvakrát tak vyššia pokuta za znečisťovanie verejného priestranstva. Mimochodom VZN o čistote mesta o zákaze venčenia psov na verejných priestranstvách nič nehovorí.
11. marec 2013

lokálpatriot

lokálpatriot
Pre Miro: Doporučujem prečítať článok: "Zoznam psov zverejnený" z Informátor september 2012.
11. marec 2013

Peter Mattovič

Presne ako hovorí pán Miro. Tá daň a zdôvodnenie jej výšky je rovnaká praktika uplatňovania kolektívnej viny ako u výpalníkov zo SOZA poplatok za každý datový nosič. Treba riešiť konkrétnych vinníkov a nie celú komunitu.
13. marec 2013

lokálpatriot

Mne osobne nejde o daň, môže ju mestské zastupiteľstvo aj zrušiť, ALE !!!!! Ide mi predovšetkým o nečistoty po vás psičkároch! Ešte raz, aby ste to pochopili - málo ktorí z vás po miláčikovi uprace a mestská polícia nedáva za tieto priestupky nikomu pokutu, preto tvrdím, že je nám na nič a pre čistotu mesta nerobí NIČ! Nech sa vyjadri pán náčelník mestskej polície a nech ukáže štatistické údaje. Ja ako občan vyžadujem si, aby obytná zóna mesta bola čistá a zdravá a psičkári ku čistote ničím neprispievajú.
Žiť so zvieraťom spolu v jednej domácnosti asi dokáže len zviera!
13. marec 2013

Peter Mattovič

Tou poslednou vetou ste sa konečne vyfarbil.
02. apríl 2013

Odpoveď samosprávy

Ďakujeme za Váš podnet.
Mestské zastupiteľstvo každoročne vydáva VZN týkajúce sa miestnych dní a poplatkov. Pred jeho prerokovaním na zasadnutí MsZ má mesto povinnosť návrh jednotlivých VZN vyvesiť na úradnej tabuli a web stránke mesta najmenej 15 dní pred rokovaním.
Dňom vyvesenia začína plynúť najmenej 10-dňová lehota, počas ktorej majú možnosť fyzické a právnické osoby uplatniť pripomienku k návrhu nariadenia v písomnej forme, elektronicky alebo ústne do zápisnice na mestskom úrade. Pripomienkou možno v určenej lehote navrhnúť nový text alebo odporučiť úpravu textu, a to doplnenie, zmenu, vypustenie alebo spresnenie pôvodného textu. Z pripomienky musí byť zrejmé, kto ju predkladá. Na ostatné podnety nemusí navrhovateľ nariadenia prihliadať, a to najmä vtedy, ak nie sú zdôvodnené.
Odporúčame Vám preto, uplatniť si túto možnosť pri predkladaní VZN o miestnych daniach a poplatkov pre budúci kalendárny rok. Predpokladáme, že podobné VZN bude predmetom decembrového rokovania MsZ, preto je potrebné v dostatočnom predstihu sledovať úradnú tabuľu mesta a web stránku www.spisskanovaves.eu – sekcia Úradná tabuľa – Dokumenty na pripomienkovanie.

Mesto Spišská Nová Ves


05. apríl 2013

peter perdoch

Dane platia iba ... : Nemenovana byvala poslankyna MZ a clenka mestskeho vyboru ma psa, chodi s nim na prechadzky po sidlisku, ale na adrese jej trvaleho bydliska: supisne cislo 2224/43 nie je evidovany ani jeden psik :-(
nahoda ? chyba evidencie ? vysmech ? slovenska realita?
http://www.spisskanovaves.eu/fileadmin/snv/user_upload/editor/editor1/Aktuality/Zoznam_psov/Zoznam_psov_podla_rasy_9_2012.pdf
05. apríl 2013

Karol

Peter, ak by sme zacali menovat ludi, ktori psa nemaju nahlaseneho, alebo ho maju nahlaseneho inde ako v mieste kde sa obvykle zdrziava, boli by sme tu mozno az do rana. Mna by skor zaujimalo, ci sa takymito pripadmi mesto vobec zaobera a ake kontrolne mechanizmy a sankcie na to ma.
16. máj 2013

Alena

Prečo v Novoveskej Hute - mestskej časti platíme takú istú daň za psa, ako v Spišskej Novej Vsi? Našich miláčikov nechodíme venčiť, mesto nedáva ani zberné koše na exkrementy, ani nemá inú prácu, ani náklady na nich. Psy sú strážni, v záhradách. Za čo platíme rovnakú daň?
06. jún 2013

Ivan

Viem si predstaviť že niekomu môže veľmi pomôcť spoločnosť psa v byte, skutočne by sa však ale mal brať ohľad na všetkých. Ak majiteľ psa svoje zviera pravidelne venčí, dáva pozor na to aby jeho exkrementy neostali niekde v pieskovisku kde sa budú hrať deti, ak berie na vedomie že aj jeho susedia majú svoje práva - najmä na kľudnú noc bez štekania, nezašpinené spoločné priestory či balkón (mal som skúsenosť že majiteľka psa nado mnou pozametala balkón a chuchvalce chlpov či kúsky psej stravy končili na našom prádle) tak s tým nemám problém. Napriek tomu že si myslím že zvieratá patria do prírody. Súhlasím preto s myšlienkou že dane by nemuseli byť také vysoké ale len za predpokladu že bude venovaná zvýšená pozornosť netolerantným psíčkarom. A to by mala byť úloha nielen mestskej polície ale aj nás - všetkých občanov.
13. február 2014

Odpoveď samosprávy

Mesto Spišská Nová Ves bude uhrádzať vakcináciu registrovaných psov proti besnote.

Podľa zákona č. 39/2007 O veterinárnej starostlivosti § 17 ods. 5 je vlastník alebo držiteľ zvieraťa povinný na vlastné náklady pri vnímavých mäsožravých zvieratách starších ako tri mesiace zabezpečiť jeho vakcináciu a revakcináciu proti besnote podľa vakcinačnej schémy výrobcu použitej vakcíny, udržiavať ho v imunite a zabezpečiť vyšetrovanie a vakcináciu zvieraťa podľa jeho fyziologických a biologických potrieb.

Mesto bude uhrádzať vakcináciu registrovaných psov proti besnote s účinnosťou od 1. 2. 2014. Túto bezplatnú službu môže využiť obyvateľ Spišskej Novej Vsi, ktorý má psa registrovaného v evidencii mesta a riadne platí poplatky za psa určené príslušnou sadzbou dane. Počas roka 2014 bude túto službu poskytovať Veterinárna ambulancia Korim&Korimová so sídlom na Šafárikovom námestí 3 v Spišskej Novej Vsi počas ordinačných hodín.

Ing. Jela Bednárová, prednostka mestského úradu, t. č. 41 52 319,
[email protected]
13. máj 2014

Otmar

Vyberanie dane za psa je v určite diskriminačné.Prečo mestá nevyberajú daň za koňa a iné domáce zvieratá? Istá zástupkyňa mesta v televízií tvrdila, že pes je najväčší znečisťovateľom obecného prostredia, preto tá nehorázna daň. Pýtam sa, zbiera konský trus majiteľ koňa? V živote som to nevidel (lúky patria obci a mestám)
Zbiera, alebo platí niekto daň za voľne poletujúce holuby a vtáctvo? Alebo oni chodia " kadiť" na vyhradené miesto starostkou obce ?!
13. máj 2014

Rudo

Super názor, konečne tu máme nového kandidáta na prezidenta. Veď predsa ryby nechodia "srať " na breh rieky a starostka predsa pije takúto vodu z nádrže, či nie. Mala by sa táto diskriminácia odstrániť zrušením dane za psa- veď ide iba o prežitok zaužívaný za socializmu a mala ba sa zaviesť milionárska daň za psa, koňa a podobných živočuchov ap.
13. máj 2014

Jarmilka

Vidím, že odborníkov je veľa, len rozumu sa vám akosi nedostáva. Snáď si nemyslíte, že istý príjem do obecnej pokladnice si starostovia nechajú újsť. Chudoba nech platí až sčerná! Čo že nemá z čoho žiť! Zaujíma to niekoho ?!
13. máj 2014

Ivan

Mňa by zaujímalo či ste niekedy videli žeby sa kôň vykadil niekde do pieskoviska či v mestskom parku za bežného dňa, alebo či ste počuli erdžať koňa u susedov :)
14. máj 2014

Anna Uhrová

Niektoré diskusné príspevky boli odstránené z dôvodu ich viacnásobného vloženia. Ponechaný bol iba jeden z nich.
14. máj 2014

Slavo

Pán Hamráček odporúčam Vám prejsť sa niekedy po chodníku okolo jazdeckého areálu smerom na Ferčekovce. Zistíte, že aj kone a iné hospodárske zvieratá dokážu znečistiť mestské prostredie. Samozrejme, oni za to nemôžu.
14. máj 2014

Otmar

Poviem úprimne, že som ešte nevidel kadiť do pieskoviska ani psa p. Hamráček. Ale stalo sa mi, že som šiel na prechádzku a okoloidúci kôň sa s prepáčenim vysral v tesnej blízkosti predo mnou a nebolo to veru príjemné! Aj tak si myslím, že sú to len hlúpe výhovorky a mestá jednoducho nechcú prísť o isté príjmy do pokladnice.
Verím, že psa nevlastníte inak by ste onakvejšie pískal ...
15. máj 2014

Anna Uhrová

Zásadne odmietam názor, že mestská polícia nerieši a nekontroluje majiteľov psov. Razantným spôsobom sme zvýšili kontroly, keď len za obdobie od 1. 1. 2014 do 14. 5. 2014 sme vykonali 153 kontrol a v 53 prípadoch sme zistili porušenie právnej normy. Priemerná výška sankcie v blokovom konaní bola 7,5 eur. V tejto kontrolnej činnosti budeme pokračovať aj naďalej.

JUDr. Michal Komara,PhD.
náčelník MsP v Spišskej Novej Vsi
15. máj 2014

BIngo

....

Z dôvodu porušenia základných pravidiel diskusie bol komentár odstránený.
Odkazprestarostu.sk
15. máj 2014

Anna Uhrová

Chápeme, že niektoré podnety uverejnené na našom portáli vyvolávajú aj negatívne emócie, čo je prirodzené, avšak aj v takýchto prípadoch by sme mali rešpektovať pravidlá slušnej komunikácie.
09. február 2016

Odpoveď samosprávy

Mestské zastupiteľstvo V Spišskej Novej vsi schválilo nové VZN č.4/2015, ktorým bol poplatok za psa obytných domoch znížený zo 70 € na 50 €.

Mesto Spišská Nová Ves
09. február 2016

Odpoveď samosprávy

Mestské zastupiteľstvo V Spišskej Novej Vsi schválilo nové VZN č. 4/2015, ktorým bol poplatok za psa v obytných domoch znížený zo 70 € na 50 €.

Mesto Spišská Nová Ves

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania