Liaty asfalt vs. asfaltobetón

Zodpovednosť za riešenie: Spišská Nová Ves

Uzavretý
meno
Jozef 20. septembra 2016

Dobrý deň.
Prosím Vás, už nepoužívajte na opravu chodníkov liate asfalty, ktoré vydržia 3 roky na slnku v schopnom stave a potom sú celé popraskané a tvoria sa bubliny . Liate asfalty stoja 22€ /m2 za 5cm hrubý, namiesto tohto nezmyslu dávajte normálny asfalto-betón,ktorý sa dáva na cesty a vydrží na chodníkoch neporovnateľne dlhšie, čo mám odsledované po 10 rokoch stále bez väčších defektov viď. obrázky na porovnanie liatych asfaltov a asfalto-betónu a pritom ten stojí 14€/m2 o hrúbke 5cm , ide o zbytočne rozhadzovanie verejných financií . A dúfam, že tento liaty asfalt sa už nebude používať na cyklotrasách, kde rád aj korčuľujem a keď mi vojde koliesko do praskliny na takom povrchu je to zdraviu nebezpečné čo na asfalto-betóne také defekty skoro ani niesu. Ďakujem.

22. september 2016

Odpoveď samosprávy

Mesto sa snaží pri opravách využívať dostupné zdroje čo sa týka zhotoviteľov asfaltových chodníkov ako aj ich kapacitných možností. informácie o cene, ktorú popisujete vo Vašom odkaze, nie sú pravdivé. Cena liateho asfaltu, ktorú akceptujeme je presne na úrovni kameniva obalovaného asfaltom. Porovnávate fotky chodníkov, ktoré majú cca 20 - 30 rokov z liateho asfaltu k chodníkom z asfaltobetónu, ktoré nie sú ani 10 rokov staré. Môžme ich porovnať napr. s chodníkmi pred poštou, pri Metropole... ktoré sú mladšieho veku a kde sa použil liaty asfalt uložený v dvoch vrstvách o dostatočnej hrúbke. V minulosti mali chodníky z liateho asfaltu 1 - 3 cm, čo ovplyvnilo aj ich živostnosť. Samozrejme, môžme súhlasiť, že defekty na chodníkoch z liateho asfaltu sú častejšie ako na kamenive obalovanom asfaltom. Na to samozrejme vplývajú aj faktory ako podložie, stav obrubníkov... Mesto v zásade prioritne pri väčších rekonštrukciách využíva v súčasnosti asfaltobetón (napr. tento rok rekonštrukcia chodníkov ulíc Jilemnického, Slovenská, Lipová, v minulosti Jánskeho, Fándlyho...). Navrhované cyklotrasy na nábreží Hornádu sú z asfaltobetónu, takže veríme, že budete ako korčuliar spokojný.

Ing. Peter Susa, vedúci odd. výstavby a dopravy MsÚ
05. október 2016

Kamil

A kedy ten chodnik na Razusovej opravia?
05. október 2016

Kamil

A kedy ten chodnik na Razusovej opravia?
24. november 2016

Jozef

cenu asfaltu si človek ľahko nájde na internete u firiem ktoré asfaltujú cesty,,, a všade je drahší ako asfalt betón aj na vyžiadanie ceny od stavebnej firmy s odôvodnením že asfalt je drahší ako kameň a u liateho asfaltu je väčšia pomerová časť asfaltu ku štrku ako u asfalt betónu . tak potom nechápem akú to firmu použivate keď u nej je lacnejší liaty asfalt ktorý ma o toľko neduhov viacej ako asfalto betón jedine že nepoužívajú 5 CM hrúbku ako u betónu ale len 1-3 a tu sa o kvalitnej robote debata konči :)
18. december 2017

R.Svebo

Dovrzať sa dá aj liaty asfalt, aj pokládka obalovanej zmesy. /každé ma svoje + a -
Takže ak niekto tvrdi, že po dvoch rokoch popraská, tak príčinou nie je liaty asfalt, ale nezvládnuty pracovný postup! /zväčša príprava, penetrácia podložia/.
Na chodníky určite liaty asfalt s kameninovým posypom. Od hlbokého socíku tu máme stále funkčné sivasté chodníky s liatym asfaltom, ktoré plnia výborne nielen trvácnu, ale aj kultúrnu funkciu.Teda na miestach, kde boli kvalitne spravené a kde ich nerozjazdili na chodníkoch parkujúce autá:( určite hodnotnejšie ako fabrická zámková dlažba, či dialničná rašpla)
Vzhľadovo sú príjemnejšie, ako aj teplotne menej absorbujúce liate chodníky oproti čiernym rašplovým dialničnými chodníkom, ktoré okolo členitých miest, zastávok, uličného inventáru nikto rovnomerne nepoloží. Potom vyzerá ako udupaná zem v drevenici.
Palec hore Sp.N.Ves!
18. december 2017

Jozef

Hlupost pomer cena a vdrz jednoznacne asfalto beton ,v zime sa nesmika tak ked zamrzne ,bezpecnost na miestach kde je slnko urobia sa bubliny ked je dobre ppdklad urobeny sa zase rozlieva a lepi na podrasky pri asfalto betone vznikaju len prasklinky kvoli dilatacii ale u lieteho asfaltu je to horsie bubliny praskliny lepenie stekavanie v zime smyka .....
10. jún 2018

Ľubomír Tarač

Liaty asfalt. Povedzte mi kde a od koho? Kto ma skusenosti s heho vyrobou v tejto dobe. Aky asfalt na chodniky? LA MA 16 alebo MA11 akebo MA8. Na slovensku v dnesnej dobe iba jedna firma.Podne sa pozriet di ČR do Brna alebo ku bratom do Prahy a poto uvidime na akwj urovni sa pokkada LA. Spišská Nova Ves pale hore ste machri.
You tube: liaty asfalt
Kuknite to.
10. jún 2018

Ľubomír Tarač

Este by som chcel podotknúť ze LA sa poklada v jednej vrstve max 4,5 cm pri teplote bzvime sa o rucnej pokladke 230 az 240 °C. Asfaltobeton je 170 °C a musi sa valcovat. LA ide u nas do popredia to nie he asfalt spred 30 rokov je to ina techologia vyroby dopravy a pokladky.
Skuste Youtube : gussasphalt.
V zapadnej europe s tym maju bohate skusenosti.
20. jún 2018

Jozef

No bud je u nas stale rovnaky zly postup a ked neviem ale ja som nevidel este liaty asfalt zeby vydrzal jedno leto tam kde nieja tien bez toho zeby sa nestiekol ,neurobili bubliny a ked clovek prechadza v lete po nom tak mam asfalt aj v podraskach a aj drahy je ako nechapem comu ho zase davaju na kozi vrch jedine ze to niekto pretlacil bo to on vyraba ako keby bol pod stromami pohode to vydrzi aj 5 rokou mozno ale nie tam na slnku ako je most od fercakoch ale budem sledovat a potom poslem znova podnet davam tomu dva roky a zas nude popraskany a bublinkaty lebo nijak neizolovali od vlkosti takze bublinky to istia :)
05. január 2023

Peter Tekáč

Overenie stavu podnetu - podnet bol vyriešený. Ak si prečítam podnet a odpoved samospravy: tak tu nie je ďalej čo riešiť. Buď tento podnet uzavrieť alebo dať ako vyriešený.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania