Spišské divadlo

Zodpovednosť za riešenie: Spišská Nová Ves

Vyriešený
meno
Fero 13. marca 2017

Hrdíme sa statusom najkrajšieho mesta na Slovensku, ale pri včerajšej návšteve Spišského divadla si ani nechcem predstaviť, v akom dezolátnom stave sú kultúrne stánky v mestách, ktoré zaostali za Sp. Novou Vsou v teto ankete.
Mojou lenivosťou kúpiť lístky v predstihu, som dostal miesto už len na balkóne a pri vstupe naň mi udrela do očí "bezpečnostná" sieť nad hľadiskom. Presne taká akú vidím pri stavbách diaľničných mostov nad rušnou cestou. Na čo sa vlastne čaká s rekonštrukciou ? ...na vyjadrenie statika, ktorý jedného krásneho dňa zavrie divadlo ako most cez Ružín?

Ďakujem

15. marec 2017

Odpoveď samosprávy

Mesto Spišská Nová Ves umiestnilo ochrannú sieť v divadle z dôvodu odpadnutia časti štukovej stropnej výzdoby. Nevyhnutná oprava strešnej krytiny nad divadelnou sálou bola zrealizovaná ešte v minulom roku. Mesto v decembri 2016 zároveň podalo žiadosť o poskytnutie dotácie Ministerstva kultúry SR z programu Obnovme si svoj dom, podprogram Obnova kultúrnych pamiatok. Predmetom žiadosti je v celkovej výške približne 80 tis. eur je spracovanie reštaurátorského výskumu, samotné reštaurátorské práce, spracovanie dokumentácie vykonaných reštaurátorských prác. Termín rozhodnutia o poskytnutí finančných prostriedkov je 21. 4. 2017. Po tomto termíne bude zo strany mesta prijaté rozhodnutie o ďalšom postupe v tejto záležitosti.
Mesto v súčasnosti zabezpečuje aj výmenu okien objektu Reduty v objeme viac ako 200 tis. eur, čo určite nie je nezanedbateľná čiastka pre zlepšenie stavu tejto kultúrnej pamiatky. Taktiež bola v minulosti za výhodných podmienok uzavretá zmluva na prenájom divadelnej časti objektu Košickému samosprávnemu kraju, kde sa predpokladá možné zabezpečenie rekonštrukcie divadla nájomcom.


Ing. Peter Susa
Mestský úrad
Oddelenie výstavby a dopravy
Štefánikovo námestie č. 1
052 70 Spišská Nová Ves
http://www.spisskanovaves.eu
03. júl 2017

Odpoveď samosprávy

Do pozornosti mnohých návštevníkov Spišského divadla sa dostal zlý stav štukovej stropnej výzdoby
nad hľadiskom, na ktorý z dôvodu odpadnutia jej časti bola dočasne umiestnená ochranná sieť.
V  tomto roku sa mesto Spišská Nová Ves uchádzalo o poskytnutie dotácie na jej obnovu z Ministerstva kultúry SR. Grant na tento účel sa mestu nepodarilo získať, strop sa teda bude opravovať z finančných zdrojov mesta. V uplynulých týždňoch prebehlo verejné
obstarávanie na dodávateľa reštaurátorských prác. Rekonštrukcia štukovej výzdoby stropu bude
prebiehať v letných mesiacoch, počas divadelných prázdnin. V budúcom roku plánuje Košický samosprávny kraj pokračovať v rekonštrukcii divadelnej časti Reduty zásadnejšími zásahmi aj do parkovej časti pred Redutou, čo oddiali plánovanú rekonštrukciu mesta v tejto časti námestia.

Ing. Jela Bednárová, prednostka MsÚ
25. január 2018

Odpoveď samosprávy

Oprava štukovej výzdoby bola v jesenných mesiacoch ukončená.

S pozdravom
Ing. Andrea Jančíková
vedúca kancelárie primátora

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania