Predaj pozemkov mesta pri Hnilci za podradnú cenu

Zodpovednosť za riešenie: Spišská Nová Ves

Uzavretý
meno
Michael 23. augusta 2018

Dozvedeli, sme sa, ze mesto Spisska Nova Ves predava pozemky pod cenu, a to podla znaleckeho posudku, ktory stanovil cenu na tretinovu vzhladom k trhovej. Ako je to mozne? Kto vyhotovil taky posudok?
Podla podmienok vyhlasenej sutaze Mesto SNV ma pravo na zrusenie sutaze (bod 20) - vzhladom na situaciu je nutne toto pravo vyuzit, a popripade sutaz nanovo vyhlasit, ale s cenou blizsou realnej, nie s cenou tak vyrazne podhodnotenou. Ziadame o vysvetlenie situacie s pozemkom respektive o zrusenie takej sutaze.

24. august 2018

Odpoveď samosprávy

Váž. p. „pokus 32“,
napriek tomu, že ide o anonymné podanie, mesto Vám poskytuje nasledovné vysvetlenie:

Verejná obchodná súťaž sa riadi ustanoveniami zákona č. 513/1991 Zb. Obchodného zákonníka v znení neskorších predpisov a podmienkami vyhlasovateľa, t. j. mesta Spišská Nová Ves, ktoré sú verejnosti dostupné na úradnej tabuli mesta a jeho webovom sídle. Právo zúčastniť sa vyhlásenej verejnej obchodnej súťaže a právo podať návrh kúpnej ceny má za dodržania stanovených podmienok ktokoľvek, a teda samozrejme aj Vy.
Pokiaľ ide o cenu pozemkov stanovenú v znaleckom posudku, za túto plne zodpovedá znalec (t. j., osoba odborne spôsobilá na výkon znaleckej činnosti, ktorá o. i. získala osobitné vzdelanie, zložila skúšku z odboru alebo odvetvia a je zapísaná do zoznamu znalcov Ministerstva spravodlivosti SR), ktorý je v súlade so zákonom č. 382/2004 Z. z. o znalcoch, tlmočníkoch a prekladateľoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov povinný vykonávať znaleckú činnosť podľa všeobecne záväzných právnych predpisov, nestranne a nezaujato. Zodpovednosť deklaruje totiž v znaleckej doložke, ktorá je povinnou súčasťou každého znaleckého posudku, a to vyhlásením o tom, že si je ako znalec vedomý následkov v prípade vedome nepravdivého znaleckého posudku. Mesto Spišská Nová Ves preto nemá dôvod znalecký posudok spochybňovať.
Postup pri predaji nehnuteľností v k. ú. Hnilec, na základe obchodnej verejnej súťaže, ktorú vrátane podmienok schválilo Mestské zastupiteľstvo v Spišskej Novej Vsi uznesením č. 497/2018 a č. 498/2018 zo dňa 25. 7. 2018, kde v rámci hlasovania ani jeden poslanec nebol proti a ani jeden poslanec nenavrhol zmenu minimálnej kúpnej ceny pozemkov, bude prebiehať štandardne ako u ostatných cca 30 verejných obchodných súťaží ročne. Obálky obsahujúce súťažné návrhy sú otvárané komisiou zloženou z minimálne troch členov (členom komisie nikdy neboli , a rovnako ani v tomto prípade nebudú, primátor mesta ani viceprimátorka). V prípade pochybností s manipuláciou obálok, ktorú absolútne vylučujeme, má možnosť účastník súťaže svoju obálku zabezpečiť v dostatočnej miere tak, aby akákoľvek manipulácia s obálkou bola rozpoznateľná. Každému účastníkovi verejnej obchodnej súťaže bude umožnené zúčastniť sa otvárania obálok obsahujúcich súťažné návrhy kúpnej zmluvy, ak o to prejaví záujem, tak, ako tomu bolo aj doposiaľ.
Všetky výsledky verejných obchodných súťaží uskutočnených od roku 2012, vrátane súťažných podmienok, zápisníc z vyhodnotenia verejných obchodných súťaží a kúpnych zmlúv, sú zverejnené na webovom sídle mesta Spišská Nová Ves v časti „majetok mesta – predaj, prenájom“. Zároveň sú informácie o prevode nehnuteľností za jednotlivé mesiace zverejňované aj v súlade s § 5 ods. 6 zákona č. 211/2000 Z. z. o slobodnom prístupe k informáciám a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon o slobode informácií) v znení neskorších predpisov, na webovom sídle mesta Spišská Nová Ves.


S pozdravom





JUDr. Lucia Duláková
Vedúca právneho oddelenia

**************************

Mestský úrad
Oddelenie právne
Štefánikovo námestie č. 1
052 70 Spišská Nová Ves
Tel: +421 53/4152 311
mailto: [email protected]
http://www.spisskanovaves.eu
23. november 2018

Michael

Jasne, ze mesto nema dovod posudok spochybnovat, ked je usity na mieru. Papier znesie vela, znalec predsa vie, ako manipulovat s koeficientmi, aby ovplyvnil cenu podla poziadavky zadavatela. Preco ostatni znalci nad tymto posudkom krutia hlavami??
Uradnicka zabudla odpovedat na otazku, kto vyhotovil taky posudok. Samosprava ma odpovedat na otazky obcanov, hoc aj anonymne, a nie odvadzat pozornost na nejaky "pokus 32"! Navyse podnet je podpisany!
26. november 2018

Odpoveď samosprávy

Hodnota predmetných pozemkov určená znaleckým posudkom č. 22/2018
vyhotoveného 3. 7. 2018 Ing. Pavlom Ganzarčíkom. Pisateľ sa môže k všetkým informáciám dostať na web stránke mesta - všetky informácie má možnosť pisateľ overiť na web stránke mesta, ako i meno znalca:
- schválenie verejnej obchodnej súťaže MsZ - bod 18: http://www.spisskanovaves.eu/fileadmin/snv/user_upload/editor/editor1/sekcie/snv/MsZ/predkladane_materialy/2018/19_7_2018/MsZ_19_7_2018_Nehnutelnosti__web.pdf

- výsledok verejnej obchodnej súťaže:
http://www.spisskanovaves.eu/fileadmin/snv/user_upload/editor/editor1/dokumenty/Verejne_obchodne_sutaze/2018/Predaj_pozemkov_Hnilec/OVS_pozemky_Hnilec.pdf

Ing. Andrea Jančíková
vedúca kancelárie primátora

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania