Šprintérska dráha

Zodpovednosť za riešenie: Spišská Nová Ves

Vyriešený
meno
Fero 23. októbra 2013

Dobry den.

Rad by som poziadal kompetentnych o polozenie tartanoveho povrchu na priechode pre chodcov ulic Elektrarenska-Zimna. Asfaltovy povrch je nevhodny na sprinterske discipliny pri prechode medzi ulicami pocas signalizacie "ZELENEHO PANAKA" na semafore. Polozenie sportoveho povrchu bude urcite lacnejsie, nez precasovanie signalizacie na semaforoch pre chodcov a vodici prichadzajuci z Stefanikovho namestia na Elektrarensku ulicu nebudu musiet nezmyselne trubit na chodcov.

Dakujem.

24. október 2013

Odpoveď samosprávy

Nastavenie svetelnej signalizácie je spracované na základe projektovej dokumentácie vypracovanej odborne spôsobilou osobou v oblasti dopravných stavieb a odsúhlasené okresným dopravným inšpektorátom. Zelené signalizačné svetlo umožňuje chodcom vstúpiť na vozovku a plynule prejsť na druhú stranu. Časový interval zeleného signalizačného svetla neznamená v tomto prípade povinnosť chodca v danom časovom intervale prejsť cez vozovku, ani povinnosť zastaviť, resp. vrátiť sa späť. V takom prípade by cez priechody mohli prechádzať len atleticky zdatní občania po šprintérskych dráhach ako vtipne uvádzate vo Vašom podnete. Motorové vozidlá odbočujúce vpravo cez priechod pre chodcov sú povinné dať chodcom vstupujúcim na priechod v čase zeleného signalizačného svetla prednosť a neohroziť ich.

Mesto Spišská Nová Ves
28. október 2013

Fero

Pri vsetkej ucte k tym "odbornikom", co to naprojektovali, namontovali, naprogramovali a od stola schvalili, nemozem povazovat odpoved samospravy za dostacujucu. Rovnaka krizovatka, len iny priechod pre chodcov (hned oproti - LETNA ULICA) sa da prejst bez toho, aby bol chodec vytrubeny vodicom. Tam to je AKO-TAK dobre. Snad by sa tam zisla este sekunda - dve naviac ... . Ale na Zimnej ulici pri sprinte nedobehnem ani do polovice a uz na mna trubia vodici (ci som slepy a bla, bla ... )
Naozaj si stojite za svojim tvrdenim, ze vodici: "sú povinní dať chodcom vstupujúcim na priechod v čase zeleného signalizačného svetla prednosť a neohroziť ich." ?
To je az taky problem preprogramovat signalizacne svetla?
28. október 2013

Anna Uhrová

Na základe predchádzajúceho diskusného príspevku meníme podnetu status z vyriešeného na rozhodnite. Svojím hlasom môžete rozhodnúť o tom, či je odpoveď samosprávy postačujúca a taktiež, či považujete tento podnet za vyriešený.
06. november 2013

Marián Solár

Neviem prečo nechávate rozhodnutie na občanov. Občan to nemôže sám vyriešiť. Otázka "Zdá sa Vám podnet vyriešený?" je podľa mňa nesprávna. Zdať sa može každému niečo iné. Problém je buď vyriešený, alebo nie je vyriešený. V tomto prípade je podnet nevyriešený. Rád čítam vaše odborné zdôvodnenia prečo je situácia taká aká je, prečo sa niečo nedá vyriešiť. Z odpovede samosprávy som pochopil, že vstup chodca na vozovku umožňuje zelené svetlo, pričom časový interval nie je pre prechod cez vozovku podstatný. To znamená, že na vstup chodca na vozovku by stačilo, aby zasvietilo zelené svetlo na semafore napr. na 1 sekundu. V dnešných časoch hustej dopravy, keď je dôraz na ochranu chodcov je to trochu "zjednodušený" prístup. Neviem presne citáciu príslušného paragrafu cestnej vyhlášky, no miesto toho by ste mali semafory preprogramovať podľa reálne potrebného času na prechod cez vozovku. Ak svieti zelená chodcom, tak aj vodiči vedia, že chodci môžu po prechode prejsť cez vozovku. Ak chodcom nesvieti zelená, resp. svieti červená, tak na prechode nemajú čo hľadať. Semafory sú predsa na to, aby boli jasné pravidlá.
25. november 2013

Karol

Fyzicky úprava nie je zložitá a ani drahá, dopravný inžinier ma všetky križovatky v PC a podľa miestnych pomerov vie nastaviť optimálny čas ale čas v rámci návrhu aj zvyšovať. Schváli to inšpektorát a na križovatke to prestavia. Upozorniť ale je nutné že, povedzme sekunda na každej zelenej dobe zníži počet dôb počas dňa, čo spomalí dopravu, rovnako by bolo nutné prestaviť všetky semafory kvôli zelenej vlne Zimná - Duklianska. Ja mám mladé nohy ja to stíham ( ak čakám na červenej) sem tam idem posledné 1 - 2 metre na červenú, deti a dôchodcovia môžu mať fakt problém. No najväčším problémom sú "dobiehači". Tam už je namieste tolerancia ako vodičov (hlavne) ale aj chodcov a nič nebude treba prestavovať.
02. január 2014

Igor

Veru neviem, ci tie "zelene" splnaju normy na minimalny reakcny cas (myslimze 7 sekund) - ale o tom radsej pomlcime...
Pisatel prispevku pekne podotkol, predrazenost zmeny casov na semaforoch - podobne preprogramovanie krizovatky pri kauflande stalo uz nie som si isty ci 20 000 alebo 200 000 EUR a cakalo sa na to 7 mesiacov, a stale to nie je dobre...
25. február 2014

Anna Uhrová

Hoci sa zdá že križovatka Štefánikovo nám. - Elektrárenská je identická s križovatkou Letná - Školská, nie je to celkom tak. Letná ulica je trojpruhová v celej dĺžke, Štefánikovo námestie je trojpruh len priamo v križovatke, komunikácie je dvojpruhová, navyše pred križovatkou je autobusová zastávka, čo veľmi ovplyvňuje vyprázdňovanie križovatky. Všetky tieto faktory bral projektant do úvahy a samozrejme aj koordináciu križovatiek... Tieto faktory ovplyvnili možnosť realizácie bezkolízneho priechodu pre chodcov cez Elektrárenskú ulicu. Projektant je špecialistom v danom odbore a aj keď sa Vám javia niektoré veci ako nie ideálne nastavené, je za tým posúdenie rôznych možných variánt s cieľom dosiahnutia najlepšej dopravnej situácie. Nakoľko je predpoklad, že v blízkej budúcnosti bude potrebná realizácia svetelnej križovatky Elektrárenská - Rázusova, k danému problému by sme sa vrátili aj z dôvodu koordinácie s ostatnými svetelnými križovatkami.

Ing. Peter Susa
vedúci oddelenia výstavby a dopravy
29. október 2014

Jakub

Odkedy sa zmenil program na Letnej ulici tak je prejazd cez križovatku plynulejši a bezpečnejši. Myslim si, že toto nastavenie by pomohlo aj na Zimnej ulici.
18. november 2022

Peter Tekáč

Overenie stavu podnetu - podnet bol vyriešený. Semafor je nastavený Ok. Ak už chodec je na prechode, aj keď naskočí červená stále sa nepustia autá iny smer. Tie autá odbočujúce doprava zo smeru pošta majú zelenú ale musia dať prednosť chodcom. Im naskočí rovnako zelena ako zelena chodcom. :) A keď trúbia šoféri tak to je nedisciplinovanosť/ignorantstvo šoférov a nedodržiavanie cestných pravidiel.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania