Pamätník SNP v centre mesta

Zodpovednosť za riešenie: Spišská Nová Ves

Vyriešený
meno
Viktória Vargová 23. januára 2014

V súčasnosti je pamätník vo veľmi zlom stave, je zanedbaný, nehodí sa do parku a kazí celkový výzor . Je špinavý,sú tam prítomní bezdomovci , je nepríjemný na pohľad a človek sa tam necíti príjemne. Bolo by načase zvážiť rekonšrukciu pamätníku alebo aspoň vyčistenie, pokiaľ úplne odstránenie nie je možné .
Študenti Gymnázia

26. január 2014

Partizan

.
mat tak vase problemy a Volneho plat ...
27. január 2014

minione

Zbúrať a hotovo. Komunistická architektúra. Osadiť pamätnú tabuľu a hotovo. Ale nejednému komunistovi na mestskom úrade sa slzička vyroní keď si spomenie ako tam pioniersky sľub skladal.
27. január 2014

Denis

aj napriek sarkastickej poznamke predosleho diskutujuceho, musim mu dat za pravdu v tom, ze tento pamatnik sa do historickeho centra mesta vobec nehodi, ale nie z dovodu co pripomina, avsak pre jeho znacne zanedbany stav, ako to spravne poznamenala autorka podnetu
31. január 2014

drobky

Mozno by bolo dobre keby tento Pamätnik nesluzil len SNP ale aj inym pamätnym udalostiam mesta, keby sa v jeho bezprostrednom okoli aj na pamätniku napriklad vystavili nove sochy a pamätniky aby okolie bolo viac atraktivnejsie, kulturnejsie, prijemnejsie na oddych . Nejake sympozium sôch.
01. február 2014

laco

Pre pamätnik najst ine miesto a v celom parku pred redutou vybudovat amfiteater pre kulturne podujatia.
01. február 2014

Drobky

jeden amfiteater už je v madarase pri zoo, aj ten nevie mesto poriadne využiť
02. február 2014

laco

Tak vymenit miesta.
03. február 2014

Dáša

Odstrániť pamätník? Robíte si srandu - pamätník nám má pripomínať históriu. V iných štátoch je skoro každej významnejšej udalosti alebo osobe venovaná nejaká socha alebo symbolické miesto, aby sa ľudom pripomínalo, že pre niektoré veci (nám samozrejmé) sa muselo v minulosti ťažko bojovať....Či už je pamätník pekný alebo nie...má svoj význam. Gymnazisti sa asi o 2. sv. vojne veľa neučia. A keď sa už toto do historického centra nehodí, tak potom už neviem čo, asi len čínske obchody a socha R. Ficka
03. február 2014

Anna Uhrová

Dovoľujeme si požiadať diskutujúcich, aby dodržiavali základné pravidlá diskusie na portáli odkazprestarostu.sk. Ďakujeme.
05. február 2014

Odpoveď samosprávy

Dlhodobo sa zapodievame situáciou okolo najväčšieho pamätníka v meste. Oddelenie komunálneho servisu pravidelne zabezpečuje jeho upratovanie. Celospoločenský problém pôsobenia bezdomovcov sa žiaľ nevyhol ani tomuto miestu. V ďalších etapách regenerácie námestia sa budeme zapodievať koncepciou tohto pietneho miesta. Primátor mesta PhDr. Ján Volný, PhD. má k dispozícii zámer s návrhom jeho úprav. Autorom zámeru p. Ertl.
Do doby doriešenia koncepčných a finančných náležitostí mestská polícia zabezpečí častejšie monitorovanie predmetného územia.
Zároveň Vás žiadame, aby ste operatívne zavolali mestskú políciu na bezplatné číslo 159 v prípade, že zaregistrujete znečisťovanie pamätníka, prípadne jeho okolia.

Ing. Arch. Teodor Štubňa
vedúci odd. ÚP a SP
12. marec 2015

Odkaz pre starostu

Onedlho si celý svet pripomenie 70. výročie konca druhej svetovej vojny. Túto udalosť pripomínajú tisícky pamätníkov, pomníkov... V Spišskej Novej Vsi máme tiež jeden pamätník tejto udalosti, ktorý sa nachádza v centre mesta. Mám však taký pocit, že si určitá skupina obyvateľov (bezdomovci) a popíjajúca mládež v parku si z tohto miesta spravili verejné WC!!! Je to hanba a absolútna neúcta k obetiam 2. svetovej vojny. Centrum mesta navštevuje množstvo turistov a aká je to vizitka pre mesto, keď sa náhodou pôjdu pozrieť k pamätníku? Preto sa chcem opýtať, čo s týmto mienia robiť kompetentné orgány mesta. Viem, že tých bezdomovcov asi neprevychováme, ale takto to zostať nemôže. Možno by bolo vhodné porozmýšľať nad oplotením oboch vchodov do pamätníka. Nebude to síce príliš dôstojné, ale určite lepšie ako súčasný stav.

Aktualizácia bola pôvodne poslaná ako podnet.
25. marec 2015

Odpoveď samosprávy

Mesto okolie pamätníka SNP pravidelne udržiava. Pred oslavami 70. výročia bude pamätník kompletne vyčistený. Vzhľadom k tomu, že pamätník je „niektorými“ občanmi využivaný ako WC, mesto zvažuje osadenie kamerového systému.

S pozdravom

Ing. Juraj Sad, PhD.
vedúci oddelenia komunálneho servisu
22. marec 2016

Jakub

Dobrý deň, chcel by som Vás poprosiť o zmenu stavu tohto podnetu. Pamätník je v rovnakom stave, ako bol pri nahlásení prvého podnetu pred dvoma rokmi. Ako autor štúdie, ktorú mesto spomína vo svojej reakcii k podnetu, musím povedať, že veci sa nijako nehýbu, aj napriek niekoľkým mojim návrhom, ako by bolo možné problém pomerne rýchlo a efektívne vyriešiť. Ďakujem! S pozdravom Jakub Ertl.
23. marec 2016

Filip

Dasa <-- Tento ponmik je neformeny pozostatok socialistickeho inzinierstva. V kontexte stredovekeho namestia, gotickeho kostola a secesneho divadla posobi ako UFO. Urcite nikto nechce aby sa na 2. svetovu zabudlo, alebo aby tu nebol ziaden pomnik.
Na com sa urcite vsetci zhodneme je, ze tento pomnik je zastaraly a zbytocne velky. Podme sa spolu zamysliet, ci by nebolo vhodne a pekne na tom istom mieste postavit iny modernejsi pomnik a trocha skultivovat aj jeho okolie, kde by sa ludia radi schadzali a travili cas. Park od sochy Nalepku az ku velkemu kostolu v letnych mesiacoch doslova zije, lebo je pekne upraveny. Takato zona by mohla vzniknut aj na mieste tohto pomnika, keby nezaberal tolko vela miesta.
Takymto pocinom by mesto urcite vsetkym obyvatelom mesta pripomenulo obete 2.svetovej viac ako sucasny nicnehovoriaci a vlastne permanentne zavraty prstenec.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania